Interupcia u neplnoletých. Musí ísť ak nechce?

babika1923
16. aug 2011

Ak je dievca neplnolete a rodič mama/otec posle dievča na potrat musí ísť ak nechce ? ,,,, Co otom viete ? Musí íst alebo nie ? Dakujem za prispevky 🙂

warholette
16. aug 2011

@babika1923 nie, nemusi ist na potrat, ak nechce, ale ak ide, rodicia o tom budu informovani. toto hovori zakon:
§ 6

(1) Žene, ktorá nedovŕšila šestnásť rokov, možno umelo prerušiť tehotenstvo podľa § 4 so súhlasom zákonného zástupcu, prípadne toho, komu bola zverená do výchovy.

(2) Ak bolo podľa § 4 umelo prerušené tehotenstvo žene vo veku od šestnásť do osemnásť rokov, vyrozumie sa o tom zdravotnícke zariadenie jej zákonného zástupcu.

cize na potrat potrebuje neplnolete dievca suhlas rodicov, no rodicia ho do toho nemozu nijako pravne prinutit (neratam vyhrazky, bitku, tresty a pod., ku ktorym moze dojst, to nie je pravne prinutenie)

babika1923
autor
16. aug 2011

@warholette a vyhodit ma zdomu koli tomu alebo dat na pilíciu alebo socialku ?

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
warholette
16. aug 2011

@babika1923 rodicia maju voci svojim neplnoletym detom vyzivovaciu povinnost, minimalne do osemnastich rokov. ak ta vyhodia z domu, mozes ich ty ohlasit na policii.
neviem presne, kolko mas ty rokov a kolko ma rokov tvoj priatel, pretoze rodicia by ho mohli udat na policii za pohlavny styk s maloletou.
co sa tyka socialky, kedze si neplnoleta, vsetko ide na hlavu tvojich rodicov a ich vychovy, takze tam sa ti mozu pokusit navrhnut, aby sa tvoji rodicia stali zaroven zakonnymi zastupcami tvojho dietata - kedze si neplnoleta, nemozes nan poberat ziaden prispevok.
precitaj si toto:
http://korzar.sme.sk/c/4504800/som-neplnoletou-...
http://poradne.rodinka.sk/viewtopic.php?t=4730
http://najmama.aktuality.sk/forum/vychova-a-sta...
zakony su mierne ine, ale podstata zostava.
preto by si mala poziadat na sude o splnoletnenie, aby si sa ty mohla stat zakonnou zastupkynou dietata a vyhnut sa moznosti, ze sa ho rodicia budu chciet pokusit dat na adopciu - co ako zakonni zastupcovia dietata mozu.

babika1923
autor
16. aug 2011

Jam mam 16 a priatel ma 21 rokov . A ked sa babo narodí nemoze byt jeho zakonny zastupca jeho otec takze priatel. ?

nibiru
16. aug 2011

@babika1923 moze ved je plnolety a jeho otec. 🙂 tym padom ale musi ist on na rodicovsky. tak ci tak si myslim bude sud kde ho urcia za zakonneho zastupcu.

babika1923
autor
17. aug 2011

@warholette ... dnes mi oco povedal ze mam íst na niake vysetrenie pred potratom . Povedala som mu ze on ma tam nemoze poslat a ked tam nechcem ist tak ani nepojdem . Moze sa stat ze ma moja zenska doktorka nevysetri koli tomuto ? Hovori mi ze pojde za pravnikom a za na potrat pojdem a aj mojho priatela da na poiliciu . Mozu mu nieco ak mam uz 16 rokov ?

ela2710
17. aug 2011

@babika1923 nie nemozu mu nic, a dalsia vec, ak sa vezmete, tak sa pravne stanes plnoletou aj ked mas 16, staci podat ziadost na sud a ked vam svadbu schvali, tak budes zakonným zastupcom 😉

nibiru
17. aug 2011

@babika1923 nie nemožu jedine že teba by mama chcela dat do polepsovne ale to tiez nieje jednoduche muselo by to ist cez sud nikto ta nemoze donutit ist na potrat priatel ocividne dieta chce nech sa zacne pripravovat na to ze budu skumat ci sa o vas oboch bude moct postarat ci bude mat na to vhodne podmienky asi budes byvat unho kedze rodicia ta nutia ist na potrat je otazne ci dovolia aby si tam byvala sama s dietatom.ja by som zbehla na socialku a informovala sa ako mate postupovat a povedla aj to ze rodicia dieta nechcu ale vy ano a priatel je dospeli takze vsetky pravne ukony budu na jeho pleciach teda aj rodicovsky a priplatok na dieta tych 680€ dokym nedovrsis 18r.

elise
17. aug 2011

@babika1923 požiadaj o ochranu sociálnu kurátorku, nikto nemôže konať proti tebe to čo ty nechceš, ak chceš bábenko nechaj si ho bojuj zanho ak sa priatel a jeho rodina za teba postavia môžeš sa odsťahovať k priateľovi existuju aj centrá (to ti dá kontakt sociálna kurátorka) kde sa uchýlia neplnoleté matky 🙂 trestný čin by to bol iba vtedy ak by si mala pod 15 rokov pohlavný styk vtedy by priatel mohol ísť do vezenia ale aj tak ak ty budeš svedčiť (udanie na policii od tvojho otca) v prospech priateľa nič s tým nemôže. myslím že tvoji rodičia sa nevedie zatial vyrovnať s tou správou že budu starí rodičia je to prvá fáza kedy sa hnevaju bezmocne sa snažia čosi dostať späť, potom nasleduje fáza urážania nerozprávania sa... ale potom budu šťastný uvidíš ked sa drobček narodí 🙂 držim palce🙂

babika1923
autor
17. aug 2011

Dakujem vsetkym za prísp.

elise
17. aug 2011

@babika1923 daj potom vedieť ako to dopadlo🙂

victoria
18. aug 2011

@babika1923 Drzim palce 🙂

emapol
18. aug 2011

@babika1923 je skvele, ze si to dietatko chces nechat, dufam, ze sa najde niekto z tvojho okolia, co ti s tym pomoze

michaela.g
18. aug 2011

@babika1923 moc ti fandim, hlavne sa drzte 😉, hlavne ze priatel stoji pri tebe.

babika1923
autor
18. aug 2011

Chcela by som sa este opytat dve veci . 1 / S priatelom sa mozem zobrat aj pred narodenim dietatka ?
2 / Rodicovske a ine financie keby dostaval oj priatel a nie ja dostavali by sme viac ked on je uz plnolety ? Dakujem

chanae
18. aug 2011

@babika1923 mas moju podporu ze si ches dieta nechat..budete to mat tazke a velmi 😔 ale drzim palceky nech to zvladnete..

titkovamiriam
18. aug 2011

@babika1923 poradit ti neviem no velmi ti drzim palce 😉 je to pekný prístup aj ked trosku lahkovažny ale čo už ja možem komu hovorit 😀 😀 😀 ked mam 20r syna este nemam 40 😀 😀 😀 a mozno by mi ani 16r nevesta nevadila ,ja by som svoje dieta nikdy nenutila na prerusenie tehu fuuuu, skola sa da robit aj neskor aj popri nom 😉 tiež som zvedava ako budeš v živote pokračovat!!!! a ver že ked sa stane cokolvek,nebudu pri tebe rodicia,či priatel dietatko ti ostane na celý život....

seminkads
18. aug 2011

@babika1923 drz sa,priviest babatko na svet je to najkrajsie co moze zenu v zivote stretnut,uvidis este len potom,drzim palceky a potom daj vediet ako ste dopadli. A vacsinu rodicov to potom prejde,pockaj ked sa male narodi,este budu hrdi stari rodicia 🙂

elise
20. aug 2011

@babika1923 kedže nemáš 18 rokov na sobáš musíš požiadať o suhlas súd. na teba by rodinne prídavky potom dostával manžel a aj na dieťatko. mohla by si požiadať aj o príspevok z uradu práce sociálnych vecí a rodiny, neboj všetko sa dorieši dôležite je aby bolo bábenko v poriadku🙂

vinyan
21. aug 2011

AJ ja by som Ta rada povzbudila. V pravnych otazkach sa nevyznam vobec, ale je teraz dolezite, aby si mala podporu od ludi, co chcu dietatko tak isto ako Ty (priatel, kamaratky, azylove centrum...). Ked si taka mladunka, mozno budes mat ovela menej rizik.tehotenstvo a porod ako my 30tnicky🙂