Info o karanténe

krstn003
15. okt 2021

ahojte, chcem sa spýtať. Bývam s rodičmi a mamina je učiteľka, dnes im dal žiak vedieť že je pozítívny a oni ako učitelia idú na test až na piaty deň. Ja , otec a surodenci sme však 3. osoby a normálne môžme ísť do práce/školy. Každý víkend chodím k priateľovi a preto sa pýtam že to nie je žiadny problém?
S našimi som sa o tom bavila a povedali mi že niesom v ´´ohrození´´

pribinak
15. okt 2021

@krstn003 no nie si.

krstn003
autor
15. okt 2021

@pribinak ja toto moc nesledujem že čo a ako a samozrejme nechcem nejako ohroziť priateľa a svokrovcov… tak preto som sa radila či to je v poriadku

cimage
15. okt 2021

V ohrozeni si stale, aj ked niekto prejde okolo teba, v obchode, atd. Nemyslela by som na to, ale spytaj sa priatela ci je s tym ok.

ailiba
15. okt 2021

@krstn003 ja by som si pre istotu dávala pozor. Mi nimalne žiadny telesný kontakt a odstup. Nič tým nepokazís.

sslobodnamama777
15. okt 2021

@cimage ako je v ohrozeni ked okolo nej prejde niekto v obchode? Aj na ulici je teda v ohrození?

krstn003
autor
15. okt 2021

no určite sa ich spýtam či sú s tým okej

mondolina
15. okt 2021

jeden víkend by som ostala doma.

mogaa
15. okt 2021

@krstn003 no ty si kontakt kontaktu.....takže ty nemáš ani karanténu ani nemusíš ísť na test.....až v prípade že by bola tvoja mama pozitívna

fiafia
15. okt 2021

@krstn003 podľa stavu svokrovcov. Ja by som ale počkala do maminho testu. Jeden víkend sa snáď dá vydržať

hipuska
15. okt 2021

My sme to teraz riešili. A tiež by som počkala. Lebo naozaj tvoja mamina na 5 den moze byt pozitivna a ty už dávno nakazená. Jasne, že sa môžeš nakaziť hocikde ale niektoré nakazenia ovplyvniť vieš a niektoré nie. U syna v triede bol pozitivny spolužiak. Dievča, ktoré s ním sedelo v lavici, si doma urobila domáci AG test, ktorý jej vyšiel negatívny. A vykašľala sa na karanténu. Stretla som ju u zubára. No a teraz dievčina zostala chorá a išla na pcr a bola pozitívna. Takže, ak nakazila zubarku.....

lilope
15. okt 2021

@krstn003 ty si kontakt kontaktu a teda nemusíš byť v karanténe. S manželom sme to mali rovnako, on bol v kontakte s pozitívne ostestovaným kolegom a bol v karanténe, ja som v tom čase chodila normálne do práce. Ale tiež som sa tomu čudovala. Manžel bol nakoniec negatívny, no karanténu dokončiť musel i keď bol zdravý.

krstn003
autor
16. okt 2021

No nakoniec svokrovci úplne v pohode s tým boli. A dozvedela som sa že to nie je konkrétne maminin žiak ale z inej triedy kde včera zastupovala jednu hodinu takze je to zatiaľ bezpečne

jana005
16. okt 2021

@krstn003 ži v pohode tak ako doteraz, nenechaj sa tým obmedzovať.
Lebo psychika robí veľa.
Neuveríš, ale moja dcéra je už tretíkrát od začiatku školského roka doma v desaťdňovej karanténe.
Keby sme mali byť aj my všetci spolu s ňou, myslíš, žeby sa to dalo zvládnuť? Vlastne dalo, ale to by nebol život, byť doma zavretý len kvôli tomu, že ona bola s niekým v kontakte, pričom ani nakazena nemusí byť. A to nehovorím, že manželovi by už asi dali rovno výpoveď, toľko chýbať v práci by nemohol. Mne by to bolo v podstate jedno, ja som doma s malým, ale ďalšie dve deti by tiež mali toľko zameškané v škole, že až.
Takže pokiaľ nie je niekto z tvojej domácnosti pozitívny, ži tak ako naďalej a hlavne sa neboj

hipuska
16. okt 2021

@jana005 lenže, ona sa nebála o seba ale o svokrovcov. A riešila nie nutné veci ako praca a škola ale návštevu

jana005
16. okt 2021

@hipuska ale to je jedno. Moje ďalšie dve deti chodia do školy, aj keď majú sestru v karanténe.
A také deti sú stovky na celom Slovensku.
Keď sú spolu v škole, tak to je v pohode.
Ale keď už majú ísť na návštevu, tak sa ostatní boja. Ale aký je to rozdiel?
Tak isto sa môžu nakaziť v škole, doma, na návšteve, vonku, hocikde.
A žiť v strachu už pomaly dva roky nikomu na pohode nepridáva.

hipuska
16. okt 2021

@jana005 podstatný. Správať sa zodpovedne. Nič viac.

jana005
16. okt 2021

@hipuska a to je podľa teba ako?
Lebo každý si to vysvetľuje po svojom...
Vieš, jej mama, keď je učiteľka, tak môže byť v karanténe proste skoro stále.
Tak isto ako aj učiteľky mojej dcéry.
Tiež sú už tretíkrát v karanténe, teda tie, ktoré nie sú očkované. Tiež majú určite svoje rodiny, mužov, deti, a keby oni už teraz tretíkrát mali byť tiež doma desať dní, ako ty hovoríš, neísť na návštevu, správať sa zodpovedne.
Ale to nie je návšteva, keď proste s tým priateľom chodí a ide k nemu tak ako stále, a teraz zrazu nie, lebo mama je v karanténe. Je to len o vyvolaní strachu. Je polka októbra a deti sú už tretíkrát doma na desať dní. A teraz dokonca len sedem detí z triedy, lebo oni boli na angličtine v kontakte s niekým z druhej triedy, kto je pozitívny a ostatní ich spolužiaci môžu byť v škole. Myslíš, že im to na psychike nič nerobí?
Vieš, aká bola dcéra včera zase nešťastná?
Keď sú celá trieda, tak sa to ešte dá, ale nie takto, iba siedmi doma a ostatní v škole. A zase ani vonku s kamošmi, nič, len sedieť doma.
A ty hovoríš, že sa máme správať zodpovedne.
To je ako podla teba?
Dcéra je doma, manžel chodí do práce, ostatne deti do školy a ja som doma s malým.
Ale keby som mala dajme tomu 18 ročnú dcéru a ona mala frajera, ku ktorému inak bežne chodí a zrazu by nemohla pomaly dva mesiace vkuse, tak to je podľa mňa už choré. Lebo ináč by sa podľa teba nesprávala zodpovedne...

jana005
16. okt 2021

@hipuska prepáč, nemyslím to v zlom, len už má to všetko štve, keď som vonku s malým a poviem niekomu, že dcéra je v karanténe, tak na mňa niektorí zazeraju ako keby som mala lepru.
Či podla teba sa nesprávam zodpovedne, lebo s ním idem von?

hipuska
16. okt 2021

@jana005 veď ani ja to nemyslím v zlom. Len porovnávas dve neporovnateľne veci. Veď keď si na čerstvom vzduchu, tak možnosť nákazy je minimálna. Mňa tiež stvu všetky tie reči okolo. Nie som covid zástanca. Ani zástanca tých priblblych opatrení. Všetko záleží od situácie. Tiež mám deti, ktoré už boli xy v krantene na striedačku. Od začiatku septembra, je stále niekto doma. Ale, moja mama má kopu zdravotných problémov a tiež ju separujeme aj keď sme iba kontakt kontaktnu.

jana005
16. okt 2021

@hipuska vidíš, a ja mám oca onkologického pacienta, neviem, či sa dožije konca roka, a chodím za ním, aj keď je dcéra v karanténe.
Lebo ak by zomrel, tak by som si vyčítala, že som za ním nebola. Teraz je síce v nemocnici, tak sa nevidíme, ale ak by bol doma, išla by som za ním.
A paradoxne, my sme ešte nikto koronu nemali, iba on a dostal ju na onkológii, keď tam bol šesť týždňov, sám na izbe. Kvôli tomu vtedy ani nedobral do konca ožiare.

Ale viem, ako to myslíš. Len je to celé na hlavu a hlavne to už trvá veľmi dlho. A bohužiaľ, plno ľudí by ma koronu nezomrelo, keby mali od začiatku normálnu liečbu.
A hlavne nás vydieraju a strašia, že kvôli tebe, mne a tká ďalej niekto zomrie, ak ho nakazíš