II. pilier DSS

christian2
28. júl 2020

Dobrý deň , chcem sa spýtať , manželovi pred 15 rokmi v jednej práci založili dôchodkové v NN a v druhej Axa dá sa z tej NN prejsť do AXa? A druha viac ako 13 rokov pracuje v zahraničí nič neplatí na účet DSs . Keď sa tu znova zamestná bude musieť niečo doplácať? Chodia mu výpisy čo si tam platil stále tie isté sumy a iba % čo za rok dostal ale to sú centy. Neviem či vtedy to nebolo povinné v zamestnaní mať II.pilier . Ďakujem za odpoveď

amonet
29. júl 2020

@christian2 prosim v prvom rade pozri presne nazov zmluv v jednotlivych spolocnostiach druhy pilier nemozes mat v dvoch

mogaa
29. júl 2020

@christian2 Ak ti tam prispieval aj zamestnávateľ tak nešlo o II.pilier ale o III.pilier - čiže doplnkové dôchodkové sporenie.....treba si najskôr pozrieť zmluvy čo to máš vlastne založené.....iné je II.pilier a iné je III.pilier.....II. a ani III,pilier nebol nikdy povinný.....výhodnosť III.piliera bola len v tom že ti tam prispieval zamestnávateľ a tiež sa dá zrušiť....ak nemáš zmluvy, podľa výpisov si zavolaj do DDS-kiek a a spýtaj sa o aký produkt ide a podmienky skončenia...

alenah31
29. júl 2020

@mogaa III. pilier je zo zákona povinný pokiaľ ide o zamestnanca, ktorý je prácou zaradený do 3. resp. 4. kategórie prác - zamestnávateľ je povinný uzatvoriť zmluvu a prispievať mu najmenej 2% z hrubého príjmu. @christian2 vie si tieto sporenia aj spojiť - ak teda ide o III. pilier. V tej poisťovni kde chce zostať vypíše žiadosť a tá poisťovňa v jeho mene nechá previesť peniaze z jednej poisťovne do druhej. Spätne - nie doplácať nič nemusí. Skrátka ak už nič nesporí a príde do veku, že bude mať nárok na výplatu budú mu vyplácať z toho čo tam má našetrené. Kľudne to môžete zrušiť - ale peniaze tiež dostane vyplatené podľa toho aké boli podmienky keď sa sporenie zakladalo. Od r. 2014 sa veľmi menili. Pozor ak bude chcieť vybrať naraz a zmluvu uzatvoril pred r. 2014 - pokuta je 20% z našetrenej sumy, vyplatia do 30 dní od podania žiadosti.

christian2
autor
29. júl 2020

@alenah31 ešte v roku 2005 ,že to musel mať keď pracoval v tej firme v NN je doplnkové dôchodkové sporenie a v AXA je starobné dôchodkové sporenie to sú obe III. Pilier ?

selenka7
29. júl 2020

doplnkové dôchodkové sporenie je III. pilier, starobné dôchodkové je II. pilier.

christian2
autor
29. júl 2020

@selenka7 aha a z toho 3 piliera sa to bude dať preniesť alebo zrušiť ?

selenka7
29. júl 2020

neda sa to zlucit, to su odlisne produkty. Do II. piliera posiela prispevky socialna poistovna (urcite percento) z odvodov, ktore kazdy mesiac dostane. Ked na Slovensku nepracuje a neodvadza poistne do soc. poistovne, logicky ani na II. pilier mu nic nechodi. Do III. prispieval sam zamestnanec + jeho zamestnavatel. Co sa tyka ich zrusenia, citaj tu https://www.poistenie.sk/zrusenie/dochodkove-sp...

alenah31
29. júl 2020

@christian2 v prvom rade treba zistiť či ide v oboch prípadoch o III. pilier - pretože sa mi to nezdá - do II. piliera zamestnávateľ neprispieva - pokiaľ mu prispieval ide zrejme tiež o III. pilier - a ten mu určite nezaložil zamestnávateľ, ten si mohol založiť iba on sám. To sú dve úplne odlišné veci - tie nezlúčiš. III. pilier zrušiť môžeš, II. pilier nie.

selenka7
29. júl 2020

@alenah31 podla vsetkeho, ani III. pilier nezrusi: https://www.poistenie.sk/zrusenie/dochodkove-sp...

alenah31
29. júl 2020

@selenka7 zruší....prestane odvádzať - pôjde na pobočku poisťovne a ukončí zmluvu (akurát peniaze mu nevyplatia pokiaľ má zmluvu uzatvorenú po 2014), kľudne môže zmluvu ukončiť. III. pilier je dobrovoľný. Za vedenie účtu si poisťovňa ročne účtuje poplatky - nie som povinná platiť za niečo čo je dobrovoľné a už to nechcem.

selenka7
29. júl 2020

@alenah31 my sme sa pred par rokmi pytali v Stabilite s manzelom, lebo zmenil pracu, predtym mu odvadzal zamestnavatel, terajsi uz nie, tak sme to chceli zrusit a bolo nam povedane, ze sa to neda, ze az ked dosiahne dochodkovy vek.

alenah31
29. júl 2020

@selenka7 zrušiť môžeš, ale peniaze budú voľné až keď dosiahneš dôchodkový vek - vás pekne odpinkala. Veď si zober.....uzatvoríš zmluvu, sporíš 3 mesiace - máš tam 60€ - skončíš šetrenie.....každý rok poplatky (stále máš aktívne vedený účet) - myslíš, že ti tých 60€ bude na celé to obdobie kým pôjdeš do dôchodku stačiť? Je to ako v banke....nezrušíš účet, nevkladáš peniaze - stále ti mesačne stŕhajú poplatky - pokiaľ tam už nemáš peniaze - ideš do debetu - oznámia ti to - nezaplatíš - následná exekúcia. Zmluvu môžeš zrušiť - aj ja som rušila - tiež AXA po piatich rokoch, momentálne mám III. pilier v tatra banke už 17 rokov (mala som dvoch zamestnávateľov súčasne, každý mal zmluvu uzatvorenú inde).

selenka7
29. júl 2020

@alenah31 Fuha, dakujem velmi pekne za info, budeme to zistovat. Oni uz aj papierove vypisy prestali posielat, ze len na poziadanie. To uz je urcite viac ako 12 rokov co tam tu zmluvu ma, ale prispevky mu nechodia poslednych 9 rokov. Myslis, ze ked bola uzavreta pred r 2014, vyplatia aj peniaze?

alenah31
29. júl 2020

@selenka7 kuknite do zmluvy....štandardne vyplatia s 20% pokutou z celkovej zostatkovej sumy. Ja som si nechala peniaze previesť do tatra banky - nevyberala som - u mňa by tých 20% robilo kopec peňazí - príklad: máš tam 1000€, vyplatia ti 800€ a z toho ešte poplatky za zrušenie.

christian2
autor
29. júl 2020

Tak sme tam volali v NN je to III pilier , nedá sa zrušiť, lebo mal tam viac ako 12 úkonov ( čiže 14x mu prišla na dôchodkový účet suma od zamestnávateľa aj od neho), zrušiť môžeš iba keď máš menej ako 12 úkonov. Peniaze dostane až v 50-tke. Má tam 104€ za rok 2019 poplatok za vedenie účtu bolo 2,30€, som sa jej pýtala ,že či sa môže dostať do mínusu do tej 50-tky ,keď to môže zrušiť , povedala nie ale budeme to sledovať, že môže si aj dobrovoľne dávať na ten účet. A tá AXa to je II. Pilier a tam, tiež sa nedá zrušiť iba ak by štát otvoril piliere a dalo by s a vystúpiť . To by si aj nechal.

alenah31
29. júl 2020

@christian2 ja som rušila III. pilier po piatich rokoch a bez problémov - prevádzala som peniaze inam - čiže som splnila podmienku. Pozrite si podmienky za akých môžete odstúpiť - je ich viac a máte ich v zmluve + sú aj na nete. Možno spadáte pod niektorú aj vy.

christian2
autor
29. júl 2020

@alenah31 ďakujem pozriem