Ide o zlý postup zubára?

xjakubikovak
21. máj 2020

Ahoj, pred cca rokom a pol sa mi zacinal tlacit zub mudrosti a vyzeralo to tak ze pojde to kriva, to mi potvrdil aj moj zubar na preventívke ale to zub este nebol vonku. Zub mi vysiel a nebol snim žiadny problem az doteraz, pred par dňami mi zacala ostra cast zubu oskierat lice- takto to cítim ja.Volala som svojmu zubarovi ze asi to teda treba vytrhnut ale vraj oni tske úkony teraz nerobia. Tak som.si teda nasla sukromnika a isla knemu. Doktorka mi povedala ze nevidi dovod prevo trhat zub xe nieje ani zlomený ani nijak poskodeny a ze to bude asi tym ze sa mi do ranky na lici dostal nejaky kusok jedla, tu ranku mi vycistila a bolo... hovorim.si v duchu ze ved ta ranka bude asi od toho zubu nie? .... tak sa jej este pre istotu raz pytam.ze ci to nemoze byt tym zubom, tak to pozrela este raz a vraj nir. Tak si hovorim.ze ved ok.sak ten zub je zdravy tak super ked ho netreba trhať(hovorila som si ze sak hadam vie o von hovori a nehadala som.sa snou o ale mna to stale boli a mam pocit ze to ani boliet neprestane. Platila som 50€ za asi 5minut roboty. Mam pocut ze ma uplne oklamala lebo sa mi necgce verit e by nevidela ze mi ten zub to lice oskiera. Povedzte mi co si o tom myslite lebo lebo neviem ci som pravom nahnevana alebo nie. Pojdem.este k inemu zubarovi a uvidim co povie ten ale ak ze to treba vytrhnut tak mam chut si pytat plnu sumu naspat😍😍😤

mogaa
21. máj 2020

@xjakubikovak ty si ale neplatila za vytrhnutie zubu ale za vyčistenie dasna - tej ranky....

xjakubikovak
autor
21. máj 2020

@mogaa to som.ani nenapisala ze to bolo za vytrhnutie len ze som platila 50

najk
21. máj 2020

@xjakubikovak neviem, ci bol spravny postup, ale napisem Ti, ze som tiez asi rok zazivala ohromnu bolest ked mi horny zub mudrosti robil ranu na spodnom dasne. Nemohla som jest, lebo pri kazdom zakusnuti mi tu ranu drazdil a zvacsoval. Vyriesilo to az to, ze narastla aj osmicka na spodnej strane, zapadali do seba a uz sa tam rana nerobila. Ale akonahle mi zacal liezt zub aj na opacnej strane ust a robit mi to iste a predstavila som si ako zasa rok budem mat rozsekane dasno az kym nenarastie opacny zub, okamzite som isla k zubarke a novy zdravy zub mi vytrhla. Musim povedat, ze cela rana po vybrati zubu bolela menej ako ta rana, ktoru mi ten zub sposoboval na opacnom dasne. Bolo to super rozhodnutie dat ho von. A zubarka s tym nemala problem aj ked bol uplne zdravy. Doteraz nelutujem, ze je vonku. Zasa by som rok trpela.
50 eur vlastne sa nic sa mi ale tiez zda prestrelene. Mala si tu ranu az tak zapalenu, aby potrebovala cistit? Ja som tam tu ranu mala otvorenu rok a teda nezapalila sa. Len tym neustalym drazdenim sa nedokazala zahojit

mogaa
21. máj 2020

@xjakubikovak nuž cenník má aký má....platila si za ošetrenie dasna a to ti ošetril, ak je tam rana tak to bolieť bude kým sa to nezhojí...ty si nanajvýš môžeš dať vytrhnúť ten zub, či tá rana nie je z toho.....ty sama musíš vedieť či si napr.nemala draplavý cukrík alebo si nejedla niečo čo ti mohlo na dasne urobiť ranku...ak nie tak je to potom zo zuba a dať si ho vytrhnúť.....mne rástli obe horné osmičky do boku a zubár mu ich aj vytrhol lebo to sú zuby ktoré sa rýchlo kazia a tým že mi rástli do boku - neplnili žiadnu funkciu....teraz treba počítať aj s tým že ak ideš k zubárovi tak si mohli navýšiť ceny kvôli korode - dezinfekčné prostriedky, štíty.....

xjakubikovak
autor
21. máj 2020

@mogaa je tam ranka ale predpokladam ze z toho zubu ktory mi to tam drazdi a tym padom.sa to ani nemoze zahojit. Neviem o tom ze by som.si to ja nejak poskodila. Ale ja som si ten zub chcela dat vytrhnut, ja som tam isla s tym ze pojde von ale ona ze nevidi dovod

ciernysokol
21. máj 2020

@xjakubikovak a neda sa ten zub obrusit? Teda viem, ze sa urcite da, treba sa na to opytat. Zdrave zuby sa trhat nemaju, zuby mudrosti sa ale povazuju za zbytocne a navyse sa rychlo kazia, preto ich vela zubarov trha bez problemov. Ja by som si nedala, kym netreba, vsak to nie je sranda, zub trhat. Vsak nech sa z neho zbrusi a bude pokoj. Brusi sa normalne vrtackou.

mogaa
21. máj 2020

@xjakubikovak zubár môže len predpokladať či je ranka z toho zubu alebo nie....alebo on nie je veštec aby na 100%vedel že je to z toho zubu....keď máš otvorené ústa - líce je ďalej od ďasna ako keď máš zavreté ústa - vyskúšaj si to.....ty musíš vedieť či ti ten zub oškiera líce a mohol spraviť tú ranku....je tá ranka ke´d máš zatvorené ústa v tom mieste ako ten zub? zubárka mohla pochybiť len v tom že mala zlý odhad že tú ranku ti spôsobil ten zub, ale je diskutabilné či pochybila keď ti nechcela vytrhnúť zdravý zub.....hlavne ak zub už máš nejakú tú dobu vonku a ranka sa ti urobila až teraz.....

xjakubikovak
autor
21. máj 2020

@ciernysokol to neviem ale podla mna by sa poskodila skolovina a tym padom by sa pokazil este rychlejsie. Viem ze sa nemaju trhat ale ako pises tento je zbytocny a picha mi do lica takze som chcela aby siel von.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ciernysokol
21. máj 2020

@viestta pri zubarskych ukonoch sa sliny, niekedy krv rozstriekavaju v drobnych kvapockach az do vzdialenosti 1.5 metra. Na to, aby bol zubar chraneny, by potreboval celotelovy oblek, hlava kryta zo vsetkych stran. Stat nic take neposkytol a navyse sa pod dychacou maskou pracuje velmi zle. Zubny lekar sa nedokaze primerane chranit pri praci, kazdy o tom vie a pracuje na vlastne riziko

ciernysokol
21. máj 2020

@xjakubikovak moje zuby zbrusovane uz boli, treba sa na ukon spytat zubara, ale ked chces trhat, kludne, aj to je moznost. Akurat zbrusit je zalezitost 5 min a ziadna bolest a trhanie moze trvat a boliet vecnost, ano, aj injekciou, v zavislosti od tvaru korenov a struktury zuba

cervenaruza123
21. máj 2020

@xjakubikovak Mne minule tiez podrastla osmicka a spravila mi ranu do lica (na 100% vim, ze to bolo
tej osmicky). Bolo to dost blbe, ale nedostala som sa k zubarke a nakoniec to asi za tyzden preslo samo. To iste som mala, ked som nosila strojcek, vzdy mi strojcek ci posunute zuby zodrali dasna ci lica az do krvi priam, ale vzdy to preslo za tyzden ci dva, tkaniva sa prisposobuju zmene. Ak ti osmicka nebude dalej rast, pravdepodobne to rychlo prejde. A vrati sa vzdy, ked trochu podrastie.

xjakubikovak
autor
22. máj 2020

@viestta tiez som to nepochopila, hovorila som ze ma to boli tak co robia ked nie bolestive pripady?🤨

xjakubikovak
autor
22. máj 2020

@ciernysokol aha takto by bolo super ale tak budem verit ako pise cervenaruza ze to prejde za par dni 🙂

xjakubikovak
autor
22. máj 2020

@cervenaruza123 😊 potesila si ma s touto spravou lebo ma to strasne irituje a nervozna som z toho tak budem dufat ze to prejde, to by bolo idealne riesenie🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ciernysokol
22. máj 2020

@viestta vswk jasne, presne to som pisala. Ze nie vsetci zubari chcu robit, kedze vedia, ze nie su dostatocne chraneni. Ti, co robia, robia s rizikom a vedia o tom. Je to na zvazeni kazdeho zubara.

nica123
24. máj 2020

Absolútne nechápem, ako sa mozes spytat, tu na MK či lekár zle postupoval?! Nikto z nás ti na to relevantne odpovedať nemôže, lebo nevidel tvoj rtg, ani otvorené ústa.

xjakubikovak
autor
25. máj 2020

@nica123 uplne zbytocny komentar. Chcela som vediet ci nema niekto podobnu skusenost resp. co si o tom myslia ostatný. Jedna zaujímavá skusenost tu pisana bola a to taká ze dotycnej to za tyzden preslo, co mi dalo aspon aku taku nadej ze to moze prejst aj u mna.
Ani ona nevidela moj rtg snímok a dovolila si tvrdit ze zub urcite nemusí ísť von...

fokuska
25. máj 2020

@xjakubikovak
1. Nemyslim si, ze zubar postupoval zle - zub bol v poriadku, na lici ranka, ktoru vycistil, za to si zaplatila.
2. Pytat si peniaze naspat? A zaco? Ved ty si zaplatila za osetrenie tej ranky, isla si k sukromnikovi, mala si si pozriet cennik. Neplatila si za to ze ranka zmizne a ty budes hned bez bolesti a problem vyrieseny.

xjakubikovak
autor
25. máj 2020

@fokuska áno zub je v poriadku ale ta ranka je zrejme z toho zubu lebo je ostrý a oškiera mi líce... ja nemam problem zaplatit ale chcela som vytrhnut zub aby ma to prestalo boliet a ona mi to iba vycistila a boli ma to dalej

fokuska
25. máj 2020

@xjakubikovak Tak si vtedy mala trvat na tom, ze chces aby ti ho vytiahli. Zubarka navrhla ine riesenie, ty si ho vtedy prijala.

Alebo chod teraz naspat, alebo k hocikomu inemu a trvaj na vytaihnuti. Alebo ako bolo spomenute, nech ti ho obrusia.