Ide o porušenie autorských práv?

30. aug 2023

Ahojte, mam otazku, ci by v tomto pripade islo o porusenie autorskych prav.
Ide o elektronicke materialy isteho pana, je to jeho dielo, ktore napisal, vysvetluje v nom ucivo pre studentov. Tento material sam zasiela po objednani a zaplateni (relativne vysokej) sumy na sukromny mail daneho zaujemcu. Nie su nikde verejne pristupne. V pripade, ze by doslo k zakupeniu tychto materialov jednou osobou a zverejneniu pre dalsie stovky az tisicky ludi na socialnej sieti (bez jeho dovolenia, upozornenia na nieco taketo), ide o porusenie autorskych prav?

anjelicek26
30. aug 2023

Zavisi, co ma v obchodnych podmienkach (napr. nie je urcene na dalsie zverejnenie a bude sankciovane sumou od-do) a ci dal fakturu a plati s toho dane, ze ano, potom moze jasne riesit aj porusanie prav... pravdu staci to prehnat cez gpt4, nech spravi "par uprav" a uz to to iste proste nebude...

kvetinka75
30. aug 2023

treba si prečítať obchodné podmienky. Väčšinou tam býva že materiál nie je určený pre ďalšie zverejnenie a slúži iba pre potreby ,,kupujúceho,,.

autor
30. aug 2023

@kvetinka75 nic take v obchodnych podmienkach uvedene nie je. Cize sa material moze propagovat?

anjelicek26
30. aug 2023

Ty si si obsah kupila, patri tebe... mozes si s nim, ak to nema v obchodnych podmienkach vylucene, prakticky robit uplne to, co chces ty... zaplatila si ho za jeho vedomosti a za jeho cas pri pisani... ked to malo byt "unikatne" a len pre teba, trebalo to aj tak formulovat pri predaji v podmienkach...vynimka je, keby si to predavala dalej, ak na tom nezarabas, je to ine... obcas sem zabrdnu pravnici, urcite ti odpovedia lepsie...

muchotrafka298
30. aug 2023

Opytaj sa tu v pravnej poradni. Tam nech sa vyjadri pravnik. Pokial je to jeho dusevne vlastnictvo, nemozes to len tak sirit dalej na socialnych sietach.

kvetinka75
30. aug 2023

skôr by som sa poradila s právnikom. Pokiaľ to nemá v obchodných podmienkach (pre mňa zvláštne, pretože väčšinou to býva uvedené na materiálov, že sa nesmú kopírovať atď.....) tak obsah môžeš posunúť ďalej. Ale na 100% by ti vedel odpovedať asi len právnik ako to je v tomto prípade

anjelicek26
30. aug 2023

@muchotrafka298 tak dusevne vlastnictvo to pred predajom urcite bolo, ale kedze sa obsahovo jedna o zhrnutie a vysvetlenia uciva (predpokladam poznamky k nejakym skuskam na vysokej skole), tak neviem, ci on je skutocne povodnym "autorom" nejakych teorii v matike ci fyzike, len ich vysvetluje... ale ano smer pravna poradna...

dadis
30. aug 2023

Ach tito biznis pedagogovia na pan a inych vysokych skolach. To je hroza. Este ked bola era ucebnic, tak sme si museli povinne od nich v skole kupovat ucebnice, aj ked sa dali kupit lacnejsie pouzite..to by bol potom bazar knih nezakonny? A ze ziadne potvrdenie o zaplateni nam nedali, ani nehovorim. Ja by som sa informovala dekana, ci to mozem poslat spoluziacke 🙂

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

Su to studijne elektronicke texty pre studentov? Studentom ich poskytuje za peniaze? To je aka skola?

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

@dadis Ja teda ucim na VS a este som sa s takym niecim nestretla, ani kedysi davno ako studentka, ani teraz neviem o tom, ze by nejaky moj kolega mal takyto biznis. Ja mam ucebne texty na svojej stranke, pristupne pre kazdeho. Nam naopak jeden pan profesor zhanal ucebnice tak, ze doslova povymetal kuty na SAVke a doniesol, aby sme mali take, ktore sa uz davno nedali kupit😉

autor
30. aug 2023

Nie, nejde o ziadnu vysoku skolu. Ide o (nie VS) ucitela, ktory poskytuje doucovania na zivnost a ma aj eshop s elektronickymi materialmi fakt kvalitne spracovanymi.. a tie predava.

rooskoliv
30. aug 2023

Myslím si, že sa jedná o porušenie autorských práv. Dám ti iný príklad. Kúpiš si film na DVD a pustíš ho na internet.....

harrisson
30. aug 2023

Minimálne je také chovanie nemorálne a rovnaké ako krádež.

maranco
30. aug 2023

Nemôžeš si kúpiť e-knihu z e-shopu a dať ju potom na sociálne siete alebo ulozto.

lienka.7
30. aug 2023

@autorka urcite ano, navyše píšeš ze ma živnosť, všetko teda predpokladám, že zdanuje.
Aj keby to nebolo protiprávne, tak min.z tvojej strany neetické. Ani ty nemôžeš kúpiť knihu, rizkopirovat ju a posúvať dalej. Detto filmy na DVD, všade mas aj upozornenia.
A co potom taky SW, prečo si ho každý kupuje a len tak "nepajcuje" od druhého?

autor
30. aug 2023

@lienka.7 Praveze nejde o mna. Ja som si tie materialy kedysi pred rokmi normalne kupila na sukromne ucely, pan bol mily a mne velmi pomohli. Vcera som nasla, ze niekto tie materialy siri po internete a zaujimalo ma, ze ci je to z pravneho hladiska v poriadku.. Uz som ale pozerala tie materialy a hned na prvych stranach je info o autorskych pravach… Aj mi napadlo, ci na to toho pana aspon neupozornit, lebo takto prichadza o vela penazi.. ale nejdem sa do toho radsej starat. Dakujem za rady.

maialeo
30. aug 2023

Podľa mňa ide skôr o morálnu stránku veci. Ak si niečo kúpim pre seba a viem, že druhá strana na to musela vyštudovať, vzdeláva sa, tak by mi prišlo morálne úbohé to ďalej posúvať zadarmo.

Aktuálne nemáš ako právne zabrániť šíreniu. Proste čo dáš na net tam už je.

lienka.7
30. aug 2023

@autorka pokial viem, ze niečo také sa deje ja by som ho upozornila. Je to normálny obchod.

annm81
30. aug 2023

Nie som na toto odborník, ale podľa mňa to porušenie autorských práv bude. On totiž nepredal autorské práva, ale elektronickú knihu. Spomínam si aj na rozsudok EÚ spred pár rokov, kde súd dospel k tomu, že elektronické knihy nie je možné predávať "z druhej ruky".

dadis
30. aug 2023

@maialeo Ide o kazde jedno autorske dielo - nielen dielo sympatickeho doucujuceho - ale aj hudba, film, beletria - ktore sa "volne" daju stiahnut na nete. Je to nemoralne mat pocit, ze mam pravo si to zadarmo uzit..

maialeo
30. aug 2023

@dadis všetkého do času