IČ DPH

27. feb 2023

chcela by som nakupit zo zahranicia z velkoskladu.
Muz je zivnostnik podmienka veľkoskladu je IC DPH vôbec sa v tychto uctovnych veciach nevyznam kto ho moze dostať?Muz je pausalny platca dane a fakturuje 3t eur.

alenah31
27. feb 2023

DIČ je daňové identifikačné číslo a IČ DPH znamená identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty (DPH). Pričom DIČ sa prideľuje každému podnikateľovi, IČ DPH majú pridelené len platitelia DPH.

3petka
27. feb 2023

Pokiaľ má pridelené IČ DPH teda má ružovú kartičku. Nakupuješ zo zahraničia bez DPH ale musíš sa preukázať danou kartičkou. Teda aspoň od nás to vždy požadovali.

alenah31
27. feb 2023

@3petka no veď práve - predpokladám, že jej manžel je szčo čiže má pridelené DIČ, ale nedosahuje príjem, na základe ktorého by mu bolo pridelené IČ DPH.

chadkroeger
27. feb 2023

ak je pausalny platca tak URCITE IC DPH nemá.

autor
27. feb 2023

@alenah31 takže je potrebny urcity obrat, aby dostal IC DPH?V tom pripade,ak by som tam nakupila kupim bez Dph a tu pri predaji odvediem.Uz chapem dakujem

duunlo
27. feb 2023

Muz moze poziadat o “Dobrovolnu registraciu za platitela DPH” aj bez toho aby splnil obrat 49 790€ a viac za poslednych 12 mesiasov po sebe iducich. Staci si podat ziadost a nasledne danovy urad bude skumat, ci splnil vsetky podmienky a vykonava ekonomicku cinnost. Vyzve ho aby dolozil napr. vystavene faktury, prijate, bankove vypisy, atd. Akurat, uz si nebude moct uplatnovat pausalne vydavky.

autor
27. feb 2023

@duunlo to je zbytocne.Ja nakupim 4 x rocne a on chce byt pausalny platca dane.Ale dik, ze je aj taka moznost to som nevedela.Nakupim na kamaratku ona ma ICDPH