Hypotéka pre moju mamu

sis789
6. júl 2018
Používateľ sis789 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sis789.

Ahojte, moja mama sa rozhodla nám pomôcť a rozmýšla nad tým že by si zobrala hypotéku na
4 izbový byt, jedna izba by bola pre ňu a bola by aspoň s nami a postarali by sme sa o ňu. Kolegyňa mi povedala že banka poskytnutím úveru znáša určité riziko, preto si každého žiadateľa o úver predtým ako dôjde k poskytnutiu finančných prostriedkov dôkladne preverí. Každá banka ma vytvorený svoj vlastný hodnotiaci model na klienta.
Najrizikovejšou skupinou žiadateľov o hypotéku sú seniori. Môže sa stať, že senior v banke so žiadosťou o pôžičku nepochodí. A preto by ma zaujímalo akú ma šancu dostať moja mama na dôchodku (72 ročná) hypotéku? Máte s tým skúsenosti? My už máme pôžičku a preto si myslím že by sme mali minimálnu šancu. Môžme sa dať s manželom do hypotéky ako ručitelia a zvýšiť tým šancu získať ju?

sissy27
6. júl 2018

@sis789 človek na dôchodku nemá žiadnu šancu získať hypotéku, jednak nemá príjem a teda z čoho by asi tak splácal ? (dôchodok je sociálna dávka, nie príjem, rovnako ako rodičák) a druhá vec je vek - hypotéky sa štandardne berú na 20-30 rokov, to sa niektorí ani nedožijú...
Vôbec nie je problém, že vy s manželom máte pôžičku - pokiaľ ju platíte načas a vychádza vám príjem aj na splátky hypo, tak si o ňu požiadajte vy, určite máte väčšiu šancu ako mama dôchodkyňa.

bialica
6. júl 2018

nie som síce odborník, ale mne to vychádza tak, že 72 ročnej dôchodkyni hypotéku nedajú, už len z toho hľadiska, že hypotéka je na dlhodobé splácanie a u tvojej mamy nie je predpoklad, žeby žila celé obdobie splácania a tým pádom je tam riziko, do ktorého banka asi nepôjde... no najlepšie urobíte ak zájdete do banky, alebo za poradcom, ten vám povie viac... teoreticky by ste mohli zobrať hypotéku na seba s tým, že si prefinancujete pôžičku, ktorú máte

vulka
6. júl 2018

Tiež si myslím, že šanca je nulová.

evalin88
6. júl 2018

Šancu nemá, vy by ste možno mali, len sa prosím ťa držte bánk a neobracajte sa na nebankovky, tie požičajú každému ale je ťažké sa ich zbaviť..... aby ste o ten byt nakoniec neprišli a neboli vo veľkých problémoch. Skúste porovnať viacero bánk, ak to nevyjde bude treba nájsť neaké iné riešenie...

titla
6. júl 2018

Prikláňam sa k názorom predo mnou. Pochybujem, že tvojej mame by schválili hypotéku. Oveľa pravdepodobnejšie ju schváli Tebe a manželovi.
Napr. keď sme my s mužom brali hypotéku na náš spoločný byt, on už jednu mal – na byt, ktorý si kúpil ešte za slobodna, pred tým ako ma spoznal. Banka zvážila naše spoločné príjmy a záväzky (jeho hypotéka) a vypočítali nám max. výšku pôžičky. Ja som bola dosť prekvapená výškou tej sumy, nakoniec sme brali hypotéku o tretinu menšiu, lebo samozrejme treba brať do úvahy, že čím vyššia hypo, tým vyššie splátky.

ragulca
6. júl 2018

@sis789 tvoja mama nedostane žiadnu hypotéku. Banky poskytuju do max veku 70 rokov. Ale veď jej byt môžte založiť aj vy a posudzovať sa budú vaše príjmy.

sasa1310
6. júl 2018

trošku nerozumiem Mama má kúpiť 4izbový byt, kde by mala jednu kuticu v ostatných izbách by ste bývali vy? V 72. rokoch veku?
Pri hypotekárnom úvere nie sú ručitelia. Ručí sa danou nehnuteľnosťou, u ktorej je záložné práve v prospech banky. Samotná banka si spraví sama bonitu žiadateľa o úver (výška príjmu, vek žiadateľa, cena nehnuteľnosti, výška úveru a pod.) a na základe toho sa rozhodnú aký úrok dajú, akú výšku úveru dajú a či vôbec dajú úver. Tento rok od júla neviem do akého veku dávajú, ale pred rokom dávali do 67 rokov.
Jedine, že si vezmete hypotéku vy. Aj keď babička je odvážna. A je smutné, že 72 ročná mama musí pomáhať mladým, kde už by ste mali pomáhať vy jej.

ciusinka
6. júl 2018

Podla mna nie je ziadna sanca, aby hypoteku dostala..Ja som si brala teraz hypo po rozvode, exmanzel ju riesi tiez, ale bude si ju brat az o 2 roky, vtedy bude mat 37 rokov a v banke mu povedali, ze uz mu vtedy nedaju hypo na 30 rokov, ale max. 28, pretoze oni davaju hypo tak, aby bola splatena max. do 65 rokov veku..Moja financna poradkyna mi povedala, ze vynimocne daju az do 70 rokov veku, ale teda aby nejaka banka dala hypoteku 72-rocnej osobe, tak to si neviem predstavit..A akoze na kolko rokov by ste si predstavovali, ze si tu hypo vezme, na 30? Treba byt trosku realisticky..A to, ze uz mate vy pozicku nie je problem v brani hypo, ak mate dostatocny prijem a budete ju moct splacat...

misinka0611
6. júl 2018

Tak toto je bez šance. Ja sa aj čudujem, že rozmýšlate nad tým, zaťažiť 72 ročnú ženu hypotékou a na oplátku jej dáte jednu izbičku. Hypotéku dajú skôr vám, aj napriek úveru kt. máte, treba sa len ísť do bánk informovať. Hlavne aby ste vedeli splácať.

sasa1310
6. júl 2018

@ciusinka však stará pani asi má splatiť za pár rokov to, čo niekto spláca 30 rokov. Vtipní sú a teta z nich už asi zúfalá

slapina
6. júl 2018

Prepáč, no sklamem ťa. Tvoja mamina si bude podávať žiadosť o hypotéku úplne zbytočne a zvlášť v takom veku

lucia147852
6. júl 2018

Muž mal pred svadbou úver a ešte aj leasing. Hypotéku sme dostali. Takže výhovorky že máte úver nie sú na mieste. A teda nemáme ani sme nemali extra nadštandardné prijimy ani jeden.

bocianka123
6. júl 2018

@sis789 šanca - nulová ... úver si vezmite vy..

draik
6. júl 2018

@sissy27
Dôchodok je príjem, nie je takou sociálnou dávkou ako RP.

luliu
6. júl 2018

Šanca nulová, neexistuje aby jej dali hypotéku.

cecilia68
7. júl 2018

@sis789 Dôchodkyňa vo veku 72 rokov a hypotéka? To už kto sa môže opýtať takú sprostosť? Logicky zmýšľajúcemu človeku by toto ani napadnúť nemohlo 😂 Hypotéku si vezmi ty s chlapom a tej úbohej starej žene dajte pokoj 😢

oli18
7. júl 2018

@sis789 Ty máš koľko rokov, ak tvoja mama má 72 ? Musíš mať ďaleko cez 40, ale otázku si položila ako 12 ročná školáčka 🙂 Čo ste s manželom robili doteraz, ak ešte nemáte vlastné bývanie a matka na prahu 80-tky vám má dopomôcť k nemu? Celé divné.

maria584
7. júl 2018

@cecilia68 @oli18 ja mám taký pocit, že oni čo majú ten úver nesplacaju a im nikto úver nedajú, tak to chcú skúsiť cez starú ženu.

sasena21
7. júl 2018

My sme brali hypoteku, kde su uvedeni aj moji rodicia a dali nam len do 75 rokov. Takze na 3 roky mozno jej daju a to neviem teda, ci zvladnete splacat.

pallacinka29
7. júl 2018

@cecilia68 Chcela by som vidieť do hlavy autora tohto príspevku... konečne rozumiem, keď sa povie, že "niekto nevie napočítať do 5"...

cecilia68
7. júl 2018

@pallacinka29 Autorka príspevku zrejme ani netuší, kde je sever 😝

ajko2011
7. júl 2018

Šanca je nulová, nakoľko hypotéka musí byť splatená do 75r žiadateľa. To je jedna vec a druhá je tá, že je na dôchodku. Čiže aj zbytočne bude dávať nejaké žiadosti do banky.

mahani
21. júl 2020

Ak tu niekto má hypotekárny over v Primabanke, ozvite sa, viem poradiť cenné rady ako ušetriť 🙂