Hypotéka po smrti manžela

catherinah
13. jún 2018

Chcem sa poradiť ohľadom situácie jednej známej.
Zomrel jej manžel. Ona mala na seba hypotéku na dom (starší na dedine), splátka 400 €. Prečo ju mala na seba ona a nie manžel, to neviem.
Má tri malé deti, ona pracuje, ale zarobí cca 500 €.
Dá sa táto situácia nejak riešiť, aby mali z čoho žiť?
Rodičov ani súrodencov nemá.

Ďakujem.

salfusco
13. jún 2018

na vdovske nema narok? a deti na sirotske?

fokuska
13. jún 2018

@catherinah Sama dostala takyto uver? To sa mi nezda realne - nemala spolurucitela? Manzel ma nejake poistenie?
A poistenie hypoteky v pripade neschopnosti splacat?

A ako uz je spomenute - vybavit vdovsky a sirotsky dochodok (ak je narok). Potom je moznost dom predat a vyplatit hypoteku.

flientica
13. jún 2018

Treba ist do banky, co najskor... Pokial to fakt nebude schopna splacat tak si myslim, ze jej radsej upravia vysku splatky ako by sa tiez mali potom natahovat s exekutorom a podobe... Len tam treba ist a nenechavat to tak az kym sa nedostane do vacsich problemov...

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
catherinah
autor
13. jún 2018

@fokuska ked dom predá, kam pojdu bývať?

salfusco
13. jún 2018

@alenah31 kludne hypo mohla brat pred sobasom na seba a manzelmi sa stali neskor...nikde to v texte pisane nie je

catherinah
autor
13. jún 2018

@alenah31 ja ani všetko neviem presne, je to nepríjemné sa vypytovať, keďže manžel zomrel len teraz nedávno. Ak by bol manžel spolužiadateľ, ako jej to pomôže?

alenah31
13. jún 2018

@salfusco píše, že má príjem 500€, spláca 400€ nemohla by dostať hypo s takou splátkou pri takom príjme. To čo píšeš aj mňa napadlo...že kúpila skôr ako sa vydala, ale tým že toto dopísala tomu neverím. Ono hypo môže byť na ňu - aj tá naša je na mňa, ale manžel skrátka musel byť spolužiadateľ a pritom môj plat je oproti tomu jej 4,5-násobne vyšší takže našu hypo by som splatila aj sama keby manžel nedajbože zomrel.

laska201
13. jún 2018

Joj prave pre taketo pripady je dobre mat zivotnu poistku muza a o to viac ked je hypo na krku a plat zeny nizky.a to sirotske a vdovske treba hned riesit mozno to vyda presne na tu sumu hypo ked ma 3 deti muz dobre zarobil predtym.Vela sil jej prajem.

eeffka
13. jún 2018

@catherinah ak by som mala prijem 500e a 3deti, tak uz dnes by visel na nete inzerat a hladala by som si mensi byt. Zaroven okamzite zacat na uradoch vybavovat vdovske, sirotske, popytat sa na urade na prispevok na pohreb ( viem ze nieco take existuje),pozistovat si ci nema narok na nejake poistne plnenie a zacat setrit

duun
13. jún 2018

"je to nepríjemné sa vypytovať" a zároveň "chcem sa poradiť ohľadom situácie jednej známej". Tak buď ona potrebuje poradiť a obrátila sa na teba (a ty na MK, čo by som skôr riešila v banke či v právnej poradni). Alebo si zvedavá na možné riešenia ty sama. Je tam veľa veci neznámych - je divné že tak vysoká splátka pri tak nízkom plate, mali/nemali poistenie atď.

Ja mám hypo v celej výške krytú životnou poistkou = ak na mňa padne zajtra lietadlo, tak bude mať syn "čistý byt", s ktorým budú môcť moji rodičia urobiť, čo budú chcieť - predať, prenajať - a majú peniaze aj na výživu pre malého.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
laska201
13. jún 2018

Ale musi to byt riadna palka hypo pri dnesnych urokoch tak vysoku splatku mat.my mame 70tisic a platime 300eur tak ta suma musi byt aj okolo 100tisic.

catherinah
autor
13. jún 2018

@duun ani mne sa to nezdá, píšem len to, čo viem.

ukulela
13. jún 2018

mozno v tom nei je len hypo, ale aqj ine uvery ... kazdopadne to treba riesit s bankou/bankami este pred tym, ako vynecha prvu splatkuu, lebo potom sa uz nezamota .... dalej vdovske, sirotske, cim skor
ked to nepojde inac, predat/vymenit za mensie .... 3 izbvy byt musi stacit.

fokuska
13. jún 2018

@catherinah Ked dom preda, tak pojde do niecoho mensieho - do bytu, pripadne docasne do podnajmu. Kedze naklady na splatku + udrzbu + servis domu su ovela vyssie ako splatka + udrzba + servis bytu.

Pripadne manzelova rodina - svokrovic, alebo svagor/svagrina, ini pribuzni by mozno vedeli zo zaciatku pomoct, prichylit.

Sama asi vidis ze je nerealne z 500 euroveho platu dat 400 na splatku a 100 aby sa platili energie a zili 4 ludia.

A urcite ist cim skor do banky, vysvetlit situaciu, da sa poziadat docasne o odklas platok, o znizenie, riesenie existuje (kym dom nepreda), len to treba riesit a nie hrat mrtveho chrobaka pred bankou.

ukulela
13. jún 2018

... a teda tiez, pozistovat ake mal muz uzavrete poistky, aek je poistenie hypo atd ...

marika05
13. jún 2018

Manzel nemal ziadne poistenie? V kazdom pripade treba ist do banky alebo oslovit ak ma svojho financneho poradcu ten uz bude vediet co a ako treba vybavit a poradit jej

ukulela
13. jún 2018

... nam ked umrel rodic, tak dost dlho trvalo, kym nam socialka zacala vyplacat sirotske a vdovske, dovtedy sa urcite treba dophodnut s bankou. zatlac na nu, resp jej pomoz, chod tam s nou ...

eliska13
13. jún 2018

@catherinah hypotéku možno brala, keď mala vyšší príjem.ale tiež si myslím, že v tom boli dvaja.Treba vziať všetky papiere a čím skôr ísť do banky, že nemá na splatky.Bud ich odlozia dočasne, alebo po prejdení dedičského konania, ktoré môže byť dosť dlho bude riešiť čo ďalej.do. nemôže predat pokým nebude dedičské a aj tak je vlastníctvom banky.Ak platia kratko, tak jej nič nezostane, ak bola väčšina domu na hypo.
Zachráni ju jedine, ak muž mal životnú poistku.
Ked bude vedieť na čom vlastne je potom môže rozmýšľať čo ďalej.U nás bol podobný prípad vyplatila sa životka a z toho následný dlh.Pokym toto všetko prebehne je to na dlho.zo dňa na deň sa nestane, že nemá kam ísť.banka by im nedala takú hypo, keby nebola nejako istena.

salfusco
13. jún 2018

@ukulela 2 mesiace momentalne...podla poslednej skusenosti z marca tohto roku

henriettak
13. jún 2018

skúsiť ísť do banky aby sa upravili splátky to je základ a ak tam nepochopí tak jednoducho predať dom a kúpiť niečo menšie, za čo nebudú také veľké splátky, inak sa asi nebude dať pomôcť. hlavne nech si nezačne požičiavať na splátky, to je to najhoršie čo môže urobiť

fokuska
13. jún 2018

@eliska13 Dom nie je vlastnictvom banky. Na liste vlastnictva je zapisany majitel, banka ma na nehnutelnost zalozne pravo.
Je obrovsky rozdiel medzi vlastnictvom a zaloznym pravom.

jumama
13. jún 2018

Maju narok na sirotske a vdovsky dochodok - ak manzel pracoval platil odvody. Tak na Socialnu treba zajst na pobocku a podat ziadost. Mozno to potrva mesiac dva - ale doplaia jej spatne. Treba ale ist a konat. A potom ako baby radia do banky, a dohodnut inak splatky, informovat ich. Nech sa nestane ze neplati nic, aspon malicku symbolicku sumu 10 Eur kazdy mesiac, kym sa to nejako nevyriesi, neutrasie, aby preukazala dobru volu platit. Casto byvaju hypoteky pripoistene proti insolventnosti - nemaju to? Nemal muz aj nejake zivotne poistenie? Aj to by im mohlo pomoct. A napokon, ak by nic ine, mozno by mala narok na nejaku socialnu davku - ako poslednu moznost ked overi vsetko ostatne informovat sa na Urad socialnych veci, prace a rodiny - ak ma deti, nejako jej rozrataju, ake je ich zivotne minimum a mozno by na nieco mala narok. Ale financny zarak to nebude. Drzim palce.

eliska13
13. jún 2018

@fokuska áno zle som sa vyjadrila.Len viacerí tu písali, že nech predá dom nie je to také ľahké...prvé treba ísť do banky voľakedy sa dali splátky odložiť na pol roka neviem ako to je teraz

fokuska
13. jún 2018

@eliska13 Ak hypoteku vyplati peniazmi z predaja domu, tak je to ok - banka tym padom stiahne svoje zalozne pravo, ale samozrejme ako pises musi to riesit s bankou.

saslavka73
13. jún 2018

Keď Ti je nepríjemné sa vypytovať tak na čo to riešiš?

catherinah
autor
13. jún 2018

@saslavka73 Ty si sa este asi nestretla s cerstvou vdovou v takej situacii.

beky1813
13. jún 2018

Tak bud zistis vsetky informacie a potom je mozne riesit, alebo to nechas tak

zuzanka.zuzu
13. jún 2018

@eliska13 dajú sa odložiť aj teraz, ale dajú sa odložiť len splátky, nie úroky... napr. hypo 400 - splátka 200, úroky 200 - tak platiť nebude pol roka 400 ale iba 200 🙂 no potom sa jej buď navýši tých 400 alebo sa zvýši počet rokov