Dobrý večer, chcem sa informovať ohľadne hmotnej núdzi , som v hmotnej núdzi už od 1.2.2023 ale ani cent som nedostala obedy platím normálne celú sumu deťom no lenže tam by ani nebol problém, pri vypisovani papierov som dala že manžel pracuje na dohodu bolo mi povedané že doklad o prijme mám nosiť k nim tak ako keby 2 x som dala to potvrdenie lenže teraz sa situácia zmenila pretože manžel pracoval na takú dohodu že tam nemal ani celé 4€ a jeho šéf mu nechcel dvihnúť na hodinu pritom tam pracuje viac ako 11 rokov a bez opytania šéfa si otvoril živnosť a jeho šéf mu povedal že mu dá 5€ na hodinu ako keby o 1,25€ bude mať viac no a preto sa chcem opýtať že či sa nedá že poviem na sociálke že manžel nepracuje už tam alebo nedá sa nejako s tým spraviť aby som bola ďalej v hmotnej núdzi nejde mi o € ktoré som aj tak nedostala a nedostanem 😀 ani o to že obedy ale ide mi o to že deti chodia do škôlky a tam každý mesiac som dávala 200€ na dve deti a teraz keď som v hmotnej núdzi tak mi povedali že nemusím platiť deťom ŠKD ani nič iné ale obedy áno ide mi to aby som neplatila toľko škôlke a k tomu ešte aj najmenší nastúpi do škôlky v Septembri a bojím sa no nebojím sa až tak pretože nájdem si prácu momentálne nemôžem kým je doma somnou ale nepoberam nič okrem prídavkov a manžel má príjem ktorý nepokryje všetko ďakujem krásne za každý jeden normálny komentár taktiež Preto chcem vedieť pretože v dnešnej dobe to je ťažké a tiež mi je aj hlúpe také sa niečo pýtať ale nikdy som nepoberala žiadne dávky nebola som odkázaná na úrady dosť ani na rodičovský ktorý mi už skončil minulý rok v novembri a taktiež ani na tie prídavky momentálne je to katastrofa hanbím sa plačem nechce sa mi žiť ale len pre deti sa nechcem vzdať života ak má chápete tak napíšte či je niečo také možné ďakujem ešte raz
@laura2332 no oni na tej socialke tiez nie su padnuti na hlavu...kebyze povies ze manzel nepracuje musi byt evidovany na urade prace
...vsetko treba zdokladovat, nepostavia to na peknom slove 🤔 preco robi 11 rokov v takej praci? Vsak hadam treba zabezpecit rodinu..ach jaj 🙈 alebo najmladsie dat do skolky a robit aj ty..doba je zla a bude horsie...
@laura2332 už keby išiel manžel pracovať do nejakého priemyselného parku a podobne, tak by viac zarobil ...bože, vyplakavat to ano, ale niečo spraviť, to nie ...net máš, tak šup šup hľadať normálnu prácu ...ak teda nemá exekúcie a podobne, čo mu v tom bráni ..to by potom vysvetľovalo tu dohodu
Ospravdlňujem sa že som nedopisala že on pracoval už aj na zmluve lenže sme priznám sa sme rómovia a jeden čas jeho šéf kritizoval jeho prácu a nadaval všeliako tak dal výpoveď a po 2 mesiacov prosenia šiel naspäť ale už ho zobral len na dohodu od vtedy tak pracuje áno medzi tým skúšal aj iné práce aj v zahraničí lenže chodil domov bez € taktiež manžel je šikovný každý jeho prácu chváli aj on sám priznal jeho šéf len vtedy sa rozvádzal tak vraj preto tak hovoril na prácu
ktorá bola spravená výborne pretože do dnes to stojí a krásne vyzerá aj z vonka aj vnútri
@laura2332 absolutne tu nejde o to ze ste romovia..ked ste v hmotnej nudzi treba nieco zmenit a obracat sa....ani ty nemusis byt doma dl 3 rokov dietata..mozes ist pracovat a budes mat rodicak a aj plat 🙂 manzel ak je sikovny uz davno mal robit inde..manualnej prace je habadej..a zo zahranicia chodil bez penazi? Kam to daval?
@floki1994 áno viem to je zložité pretože nemajú tu miesta pre menšie deti vraj som mala dať žiadosť už pred 3 rokami a tak by ho prijali 😀 lenže pred 3 rokami mal 0 rokov 😀 žiadosť som dala do škôlky a vraj teraz od septembra bude môcť ísť taktiež k manželovej práci tu v našom okolí neberú nikde stale hovoria (ozveme sa vám) a dní idú aj mesiace či roky a nič čiže je to ťažké taktiež nemôžem sa až tak sťažovať že není nám dobre pretože jeho šéf mu dáva aj zálohy pomôže keď niečo potrebujeme ale nedá sa to tak ak má chápete ...samozrejme otvoril živnosť s tým že ak mu dvihne o paru € ako teraz tak odíde , zatiaľ ostáva tu pretože posielal životopis do viac firiem a keď už bude mať všetko vybavené tak dá výpoveď
@floki1994 v zahranici pracoval pod jednu rodinnú firmu a ten riaditeľ či čoto je a bol tak nerád vyplácal každý jeden človek ktorý u neho pracoval odišiel bez peňazí všetko stiahol pritom bolo napísané že ubytovanie zdarma 😀 taktiež nepoberam rodičovský príspevok už od 11mesiaca 2022 a áno ja si hľadám prácu všade posielam životopis ale stále keď idem na pohovor tak ma neberú naposledy som pracovala v roku 2020-2021 bolo hromadné prepúšťanie pre covid od vtedy nepracujem čo má aj mrzí ale v Tom čase sme bývali u rodičov a mala som postarané o deti ale teraz nemám žiadnu podporu žiadnu pomoc pretože sme sa presťahovali taktiež som posielala životopisi volala som do firiem tu v mojom meste a žiaľ zbitočne pretože všade majú plné miesta a taktiež nemôžem si nájsť prácu kde by som šla ráno a večer domov ale priznám sa že v reštaurácii má brali ale musela by som ísť ráno o 08;00 do večera 22:00
Takže muž je veľmi šikovný, chvália ho, ale napriek tomu nevie nájsť inú prácu ako za minimálku. A teraz bude robiť za tú minimálku ešte na živnosť? To je ukážková finančná negramotnosť. Vie, že si musí platiť odvody sám? Ak ich nezaplatí, nastane exekúcia? Zdravotné poisťovne a Sociálna poisťovňa nevymáhajú dlh mesiace a nemusia exekúciu riešiť cez súd. Dajú exekúciu kľudne aj ďalší mesiac. Ak je muž naozaj šikovný, tak má hľadať iné zamestnanie a nie robiť na živnosť za nízku mzdu. Ak si zaplatí odvody, bude mať možno ešte menej ako mal predtým. A neviem v akom meste žijete, ale Lidl, Kaufland, Tesco, Billa, všetky tieto reťazce berú aj na 8 hodinové úväzky aj na skrátené úväzky. Potom upratovanie, administratívne budovy sa bežne upratujú večer, čiže ty môžeš ísť večer upratovať a muž sa postará o deti.
@laura2332 manžel nech si nájde normálnu prácu a nie 11 rokov pracovať na dohodu