Folklórny súbor - vrátenie peňazí

7. máj 2022

V januári som sestrám zaplatila súbor. Dokopy 1000e, 250 pol rok, čiže zaplatené majú každá na celý jeden rok. Jedna z nich si nechala v marci ostrihať vlasy a odvtedy ju nechcú brať na žiadne vystúpenia,čiže tam vlastne chodí zbytočne. Chcela som od súboru nech mi vrátia peniaze, keďže tam už viac nechce chodiť (nemá to zmysel), súbor však odmieta. Ako by ste postupovali? Nie sú to malé peniaze.

diamond007
7. máj 2022

To že tam nechce chodiť nie je dôvod na vrátenie peňazí

matullienka
7. máj 2022

Tak pokiaľ nemajú niekde v podmienkach, že za zaplatenú sumu majú povinnosť zabezpečiť aj vystúpenia tak asi nemôžeš nič keď nastal nezáujem z jej strany.

sissy27
7. máj 2022

Dcéra 10 rokov súťažne tancovala - platí sa za tréningy. To, či sa kvalifikovala na súťaž / vystúpenie, bola druhá vec. Za súťaže sa platilo štartovné a ďalšie náklady zvlášť.
Ak je problém v cope, spýtaj sa trénerky, či bude akceptovať príčesok alebo teda či je nejaký iný problém, prečo ju zrazu neberie na vystúpenia.

autor
7. máj 2022

@diamond007 nemá tam prečo chodiť, keďže s ňou na vystúpeniach nerátajú, nenechávajú ju ani cvičiť s nimi na sústredeniach. Buď sa tam na ostatné decká pozerá, alebo jej dajú nejakú prácu (čistiť topánky, kontrolovať kroje). To by nebavilo ani mňa ako dospelú, nie to ešte pubertiacku.

@matullienka skôr by som povedala, že "nezáujem nastal" zo strany vedenia súboru.

@sissy27 problém je len v tom cope, proste sa im tam prestala hodiť. Príčesky sa jej pripnúť nedajú, je úplne na chalana.

tykat
7. máj 2022

Co je v zmluve?

sissy27
7. máj 2022

A teda to princezničke nedocvaklo, že ak si skosí hlavu strojčekom na 3mm, tak to bude na tanečnej problém?? Mne to pripadá ako vypočítavosť z jej strany, aby sa odtiaľ dostala. Naše baby automaticky vedeli, že je potrebné mať určitú dĺžku vlasov kvôli doplnkom (čelenky, tunely, vyčesané copy, drdoly…) a nemuselo to byť ani v zmluve. Za tie roky ani jedinú spomedzi asi stovky dievčat v klube nenapadlo ostrihať sa úplne nakrátko. Ešte to môžete riešiť parochňou ale hlavne riešte komunikáciu - či tam slečna vôbec chce chodiť a prečo s vami nekonzultovala takú veľkú zmenu účesu, veď hádam aspoň dospelým by docvaklo…
@tykat my sme v zmluve také veci ako vlasy, hmotnosť a pod nemali, a aj bez toho baby vedeli, že ostrihať sa “na chalana” nie je dobrý nápad, ani pribrať 10kg z ničoho nič…

autor
7. máj 2022

@tykat v zmluve je uvedené, že peniaze vracajú iba v prípade, že nastane prekážka na strane poskytovateľa služieb ( čiže súbor prestane fungovať a podobné.) ja som však toho názoru, že presne toto sa stalo. Súbor s ňou prestal cvičiť. Nedostávam službu za ktorú som zaplatila.

autor
7. máj 2022

@sissy27 princezničke začali po liekoch na štítnu žľazu prehnane padať vlasy a dole ísť museli.

sissy27
7. máj 2022

To ma mrzí a ospravedlňujem sa za nevhodne zvolené slová, ale z pôvodného príspevku to vyznelo, že sa proste ostrihala lebo chcela.
Každopádne platí to, čo som písala vyššie - platí za tréningy, nie za vystúpenia. Že tam nechce chodiť je druhá vec. Ale určite by som trvala na tom, aby jej umožnili rovnako trénovať ako ostatným - aj keď to tak úplne význam nemá, a je to pre trénera komplikácia, pretože jej musia spraviť miesto vo formácii ale na vystúpeniach s ňou nerátajú.
Ešte mi napadá - nedá sa dohodnúť, že platbu presunú na druhú sestru a tá si to odtancuje v ďalšom roku?
Alebo poriešiť parochňu.

stannkal
8. máj 2022

Mne hneď udrelo do očí to ze ju nechcú bravat na vystúpenia kvôli krátkym vlasom. To by ma fakt nenapadlo ze je v dnešnej dobe takáto diskriminácia. Pri mojej dcére by som toto nenechala len tak, teda viem ze asi by som nič nezmohla, ale podľa mňa to nie je v poriadku.

diamond007
8. máj 2022

@stannkal podľa mňa to je zas dosť pochopiteľne... Na tých Vystúpeniach sú nádherné ladené, od krojov cez doplnky. Takže určite to bolo tak vždy u folklóru.

3009
8. máj 2022

A to nemáš ústa a prečo si nešla do súboru ešte pred ostrihaním a sa nejako dohodnúť s nimi. Možno ani dcéru nebolo treba ostrihať na chalana ale tak aby sa jej dal dať cop pripnúť.

u2jana
8. máj 2022

Tak to je otrasne, ziadala by som vratit peniaze. Nechat robit z dietata sluzku, za 250e… to co je za pristup?! Ak sa teda tvaria, ze su taki brutalni profesionali tak mali za a) hladat riesenie (pricesok, satka, cokolvek? Alebo za b) vratit peniaze, ked teda s kratkymi vlasmi nie je pre nich dost dobra.
@diamond007 ano chapem, ze kratke vlasy sa im do folkoru nehodia, ale da sa to vzdy nejak normalne odkomunikovat.
Akoze byt v roli toho dievcata, byt chora, mat kvoli tu kratke vlasy, a este by ma niekto takymto sposobom zhadzoval, no neviem… potom sa cudujeme, ze ma tolko deti psychicke problemy.

nafka0483
8. máj 2022

Autorka a ako sa to cele stalo, ako to bolo odkomunikovane? Zrazu prisla na trening ostrihana a trener/ka, ze no moja, tak uz nebudes vystupovat? Hovorila o dovodoch? Hladali ste riesenie?

viestta
8. máj 2022

U nás v súbor dievčence s krátkymi vlasmi vystupujú v šatách. Ja by som sa šla spýtať osobne, kde je problem, pretože to čo hovorí sestra nemusí byť celkom pravda. Myslím si, že s vedúcou sa treba porozprávať a bez zbytočných emócií a s cieľom nájsť dohodu

diamond007
8. máj 2022

@u2jana kriste šak nikto nepíše že ju vyhodili .... Môže normálne chodiť, tancovať a na vystúpenie ju nepustia tak či tak (po chemo by nemala ani silu to odtancovat) takže neporovnavaj NEPOROVNATELNE

diamond007
8. máj 2022

A ja si zas myslím že nie každí musí vystupovať. Vystupujú tí najlepší. Súbor si predsa vyberá kto bude vystupovať a kto nie. To nie je ani v cene kurzu. Ak by tam mali nejakeho pubertiaka čo je jak poleno, tak cvičiť s nimi môže ako v každom krúžku ale vystupovať by ho tiež nedali podľa môjho názoru. A nie, ani vtedy netreba dieťa chrániť a oplakavat ale vysvetliť že aj o Tom je život

u2jana
8. máj 2022

@diamond007 ja som predsa nevravela, ze je po chemo? Nechapem, kde si to vzala?

A do suboru su hadam nejake talentovky, ci zoberu vsetkych (aj tie “polena”) zhrabnu prachy a tych potom nechaju sediet na lavicke? Predpokladam, ze tu nejde o nejaky profi subor ako Lucnica, ale o nejaky lokalny subor, ktory sa berie ako detsky kruzok.

diamond007
8. máj 2022

@u2jana napísala si že byť v roli toho dievčatá a byť chorá... Ona chorá nie je a neostrihala si vlasy kvôli chemoterapii.
Neviem či sú tam talentovky, to si ani nemyslím. Veď na krúžok sa môže prihlásiť ktokoľvek, aj kto nevie tancovať. O Tom sú krúžky. Ale na súťaže sa vyberajú ľudia.

matullienka
8. máj 2022

@diamond007 tak ostrihala si vlasy kvôli extrémnemu vypadávaniu kvôli štítnej zlaze nebolo to iba z rozmaru

diamond007
8. máj 2022

@matullienka haha...tomu veríš? Ja vážne nie.
Mám kamošku s nedostatkom štítnej žľazy a nikdy si nepotrebuje ostrihať vlasy kvôli tomu. Keď som po pôrode a vypadávajú mi extrémne vlasy ako xy žien, žiadna si ich neostriha na ježka.
Proste pubertiaka čo skúša, vykosila sa z rozmachu, skúsenosti a aby bola ,,iná,,

zuzanockamt
8. máj 2022

@diamond007 Autorka píše o problémoch so štítnou žľazou a lieky, dôsledok - padanie vlasov. Takže chorá je. Existuje x dôvodov okrem chrmoterapie, kde idú vlasy dole. Rakovina nie je jediná choroba, ktorá sa počíta 🤦

matullienka
8. máj 2022

@diamond007 je jedno čomu verím alebo neverím, za mňa je tam nedostatok komunikácie medzi rodičmi a klubom to je všetko

diamond007
8. máj 2022

@zuzanockamt problémy so štítnou žľazou a lieky má každi piaty človek a nevidím hromadné strihanie vlasov na ježka 😀 ja to vidím u pubertiacky jak výhovorku keďže mám kamošku s týmito problémami

zuzanockamt
8. máj 2022

@diamond007 Tak si toho ešte málo videla. A kamoška je prototyp na ochorenia štítnej žľazy, podľa ktorej idú všetci?

diamond007
8. máj 2022

@zuzanockamt píšem mnozne číslo, kúp si okuliare.
Proste otvor oči, je to pubertiacka čo si robí čo chce teraz 😀 výhovorky a výhovorky... Nie je to každopádne na vrátenie peňazí zo strany súbory. Koniec debaty

zuzanockamt
8. máj 2022

@diamond007 Ja neriešim vrátenie peňazí. Píšem, že aj problémy so štítnou žľazou môžu človeka pripraviť o vlasy. To je celé.
Neviem, aké m.č. myslíš.

beronsche
8. máj 2022

@diamond007 ha ha vzdy ma pobavi, ako niekto na zaklade jednej osobnej skusenosti uplne vyluci moznost, ze u inych ludi to moze byt inak...
To, ze tvoja kamoska po liekoch na stitnu zlazu problem s vlasmi nema, je fajn, ale to predsa nijako neznamena, ze to bude takto u kazdeho...
a ze nevidis zeny s vlasmi na jezka dokazuje co presne?
pisala vobec autorka prispevku o vlasoch na jezka? ja vidim len, ze ide o kratke vlasy..

beronsche
8. máj 2022

autorka - ako zdovodnuju, ze sestra ani na treningoch netancuje, ale urobili z nej "satniarku"? Neda sa to poriesit satkou? vedia, aky je dovod ostrihania?

autor
8. máj 2022

@viestta ja som s trénerkou hovorila, január, február nacvičovali v marci boli tri vystúpenia. Prvého sa zúčastnila bez problémov, potom sme ju nechali ostrihať a ďalších dvoch sa už zúčastniť nemohla, teraz s ňou už ani nenacvičujú aby nemuseli meniť zoskupenie, pretože to vraj vyvoláva u deciek chaos keď na skúške tancujú aj s ňou a naostro nie. Na rovinu mi povedala, že je problém s tými vlasmi, dievčatá musia mať cop s mašľou. Keď dorastú vrátia ju do procesu. Čo mne ale nestačí ani jej, vlasy budú dorastať dlho, dovtedy bude len čistiť topánky? Mne by úplne stačilo keby s ňou cvičia, za to som zaplatila, lenže nechcú ani to, neberú ju ani na sústredenie do Macedónska Neviem s nimi pohnúť nijako. Tento rok je posledný v tomto súbore, v januári budú mať 16 a už viac nebudú môcť chodiť, čiže nie je možné ani prerušiť a dochodiť od budúceho roku, už neviem ako s nimi. Keby mi vrátia peniaze, tak jej zaplatím súkromné hodiny niekde, nech úplne nevypadne, lebo obe chcú aj po 16tke naďalej pokračovať, ale už pôjdu do súboru medzi dospelých.

@diamond007 bude lepšie keď z tejto diskusie vypadneš 🙃 určite by si 5 rokov pestovala svoje kučery po zadok, len preto aby si ich z roztopaše ostrihala... Ak máš ty doma pubertiacku čo si robí čo chce, neznamená, že ju majú aj druhý. Pekný deň.

@beronsche pletie to deti, pokiaľ je v skupine na skúške a na ostro nie. Je skupinová tanečnica ( majú 3 skupiny ( dve po 10 dievčat a jednu skupinu náhradníčok - 4 staršie baby, ktoré vedia v prípade komplikácii kohokoľvek zastúpiť, tie nevystupuju pokiaľ nemusia a tréningy majú osobitne , jedna z nich aktuálne zastupuje našu Luciu, čiže ju preradili k skupine a nahrádza ju.