Stala sa mi taká vec, že v minulom roku som navštívil kožnú lekárku v mesiacoch september a október kvôli kožnému problému a boli mi poskytnuté dva lekárske výkony. Asi v marci som si zriadil elektronické konto v poisťovni a zistil som cez výpis, že mi daná lekárka fiktívne vykázala ďalších 6 lekárskych výkonov. Reklamoval som to v poisťovni, ale tá mi uznala len dva fiktívne výkony, nakoľko tie zvyšné štyri sú zaznamenané v zdravotnej dokumentácii, ktorú som teda potvrdil podpisom, teda nejaké tlačivo, ktoré je súčasťou zdravotnej dokumentácie. Svojim podpisom som teda potvrdil lekárske výkony, ktoré mi neboli poskytnuté, pričom som bol uvedený do omylu a nevšimol som si to pri podpisovaní. Neviem, ako by som teraz dokázal svoju pravdu. Zo strany lekárky sa teda jedná o úmyselný podvod a poisťovňa u nej aj vykonala kontrolu a uznali, že dva výkony mi poskytla fiktívne, ale tie ďalšie štyri vzhľadom na zaznamenanie v dokumentácii sú uznané ako výkony, ktoré mi reálne poskytla, hoci neposkytla. Znova som to reklamoval a údajne mám predložiť nejaké relevantné dôkazy, lenže neviem aké. Ak by Vás niečo napadlo, budem rád, poprípade aj Vám sa možno stalo niečo podobné. Ďakujem za prípadné odpovede.
@ksebejka nie na Urad verejneho zdravotnictva, oni s tym nemaju nic ale na Urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou
@ksebejka Ďakujem za nápad, mi to nenapadlo, napíšem tam, či sa aj týmto zaoberá ten úrad, takýmto špecifickým prípadom, keď som žiaľ podpísal niečo, čo mi nebolo poskytnuté, čo je aj moja chyba. Ide aj o výkony, čo neposkytla a dokonca v jednom prípade si aj diagnózu vymyslela.
Tak s týmto sa stretávam. chodím k jednej lekárke do MT, ale len predpísať lieky. sestrička mi len vynesie recept. žiaden doklad - správa od lekárky nie je v mojich rukách. nikdy mi ju ani nedala. Keby mi ju dala, mohla by som si chodiť predpisovať lieky k obvodnému. A o pol roka zas ku nej na kontrolu. A prečo mám podozrenie?
jedného času mi sestrička dávala podpisovať správu od lekárky a nechcela aby som čítala. Ja som jej povedala, že hádam nepodpíšem niečo čo ani neprečítam. a tak odvtedy mi už ani nič podpisovať nedávajú žiadnu správu..... tiež je to zaujímavé čo asi pani doktorka všetko popíše podĺa hesla však papier znesie....
Ja som raz bola na pohotovosti v noci s bolestou bruchu. Rozospaty lekar mi ho pomackal. A potom som si v sprave precitala zevraj mi urobil pohmatom vysetrenie analne aj vaginalne a bol tam podrobny popis. Niecoho co sa teda nestalo. Akoze mastastie 😂
Tak zrejme si niektorí lekári myslia, že pacienti nevedia ani čítať a písať, jednoducho nám dajú podpísať hocičo a ako vidím, asi mnohí lekári si takto nejako fiktívne niečo pripisujú, lebo veľa ľudí sa tým nezaoberá, aby to kontrolovali, aké vyšetrenia im lekár poskytol, čo si žiadal preplatiť od zdravotnej poisťovne a nie je isté, ako potom aj poisťovňa vedie prešetrenie takýchto káuz. Mne poisťovňa odpísala: Poisťovňa vykonala opatrenia za účelom vrátenia bezdôvodne vykázaných výkonov a toto považujeme za dostatočné. Čiže vlastne lekárka len vráti peniaze poisťovni a asi nič, žiadna pokuta alebo nejaká hlbšia celková kontrola činnosti tej lekárky, pochybujem, že som bol jediný človek, ktorému vykázala fiktívne výkony, mimochodom za dve návštevy u lekárky si fiktívne vykázala 17 EUR, dosť veľká suma na jedného pacienta..
Nevieš, možno si lekárka už bude dávať väčší pozor. Jednoducho už ju má poisťovňa v merku. dovtedy sa chodí s hrnčekom po vodu.....
A inak stále sú štatistiky kde označujú Slovákov ako pacientov čo často navštevujú psychiatrov. Ale môže človek veriť takýmto štatistikám keď psych. si tam píšu čo len chcú, popr. si tam nahadzujú aj čierne duše?
@pallacinka29 ano tento urad som myslela 🙂 ten prvy riesi myslim lieciva, mas pravdu 🙂
Bohužiaľ, poisťovne i kontrolné úrady toto všetko lekárom umožňujú. Nám istá odborná lekárka chcela účtovať vyšetrenie na CF. Vedela som, ze poisťovňa toto vyšetrenie v plnej výške u detí hradí. Obvolala som zdravotku, kontrolný úrad, všetko možné.Všetci zaujali postoj "my nič nemôžeme". Jediné mi odporučili iné špecializované pracovisko, kde nam vysetrenie vykonali bezplatne. Mne vsak išlo o princíp, ze lekárka okráda rodičov i poisťovňu a nikoho kompetentného to netrapilo.
@abbey1 No ved toto. Ale vies, ono je to hlavne aj o tom,ze ludia sa okradat nechaju. Bohuzial a cest vynimkam.
Davnejsie sme mali v skupine diskusiu,ze "ospevovany" a vychvalovany lekar berie za preventivku 50Eur-ze vraj sukromnik, je super, bla-bla a radsej si zaplatim. Ked som napisala,ze p.doktor aky je "sikovny",ze ma zaplatene 2x to iste -aj od ZP aj od hlupej pacientky-tak vraj nevadi hlavne, ze je super a iny zaky urcite nie je....No, tak nech platia ti co chcu aj 3x za to iste.😉
*taky...
@deti95060810 Presne tak, ide aj o to, aby si spomínaná lekárka už také niečo nedovoľovala. No veru to máš pravdu s tými štatistikami, nikdy nevieme, čo sa za nimi skrýva, keď teda sú možné aj takéto rôzne podvody alebo aj štatistika koľko liekov berú Slováci, keď im to tam predpisujú lekári, nejaké kvantá liekov a pritom by sa možno dalo liečiť aj inak, než len liekmi, asi aj v tých psych.ambulanciach tam zasypú pacientov liekmi, je to jednoduché pre toho psychiatra, nebude sa trápiť nejakými terapiami, hneď ti predpíše lieky..
Tak som sa na to vykašľal, s ďalším dokazovaním pravdy, poisťovňa sa ďalej odmietla zaoberať fiktívnymi lekárskymi výkonmi, na ten úrad som tiež písal elektronicky, tiež žiadna veľká ochota, kvôli siedmym € fiktívnych lekárskych výkonov nebudem mrhať svoj čas a energiu vypisovaním tlačív, zasielaním doporučených listov....Ešte som dokonca aj tej lekárke napísal, že prečo si vykazovala fiktívne lekárske výkony, pochopiteľne bez reakcie... Ale môžem sa utešiť, že som mal pravdu a svedomie nech si spytujú iní. Treba sa uvoľniť, hodiť to za hlavu a povedať, si že sú aj horšie veci ako podvodná lekárka, klamstvo akceptujúca poisťovňa, ľahostajný úrad a vôbec som mal pocit, že poisťovňu aj úrad len otravujem........
Škoda ktorá konaním tejto lekárky vznikla, vznikla na verejnom zdravotnom poistení. Teba to teda môže hnevat skôr principiálne. Ja by som už k takej lekárke napríklad nešla. Poisťovňa jej môže dať aj pokutu za toto ale asi im stačilo že jej odhalili dva podvody... :/