Existuje na Slovensku paragraf na pôrod?

mowinka1
27. sep 2012

ahojte, počula som, že v Čechách je zamestnávateľ povinny na základe zákona uvolniť otca v deň pôrodu, neviete či je niečo podobné aj v SR? a ak áno aký to je § ?

liz_lemon
27. sep 2012

u nas je to tak, ze muz ma platene volno na cas potrebny na prevoz do a z porodnice, cize nie je to cely den
§ najdes medzi prekazkami v praci

martinkatinka
27. sep 2012

Neplatí na to OČR?? Moj muž bol pri porode, ale zhodou okolností mal voľno, tak sme toto neriešili....
Ale.... možno má niečo špecifikované v práci v kolektívnej zmluve, ak robí v štátnej alebo verejnej sfére.... treba sa opýtať.... u súkromníka neviem ako to je.

janulka188
27. sep 2012

@mowinka1 tak da sa to jedine ak mas mensie dieta s ktorym musi niekto ostat alebo je moznost na priepustku s manzelkou ako doprovod ale to zalezi od zamestnavatela ako to vezme ci len na 4hodiny alebo na 8h ale myslim ze ak na osem tak musi byt na priepustke dopisane plati cely den..aspon u nas v robote to tak platilo ..kolegina takto sla s manzelom na vystrenie alebo ho zaviest do nemocnice..

zubajdi
10. okt 2012

Ahoj 🙂 Tak ja som si zisťovala presne toto isté, zamestnanec má právo doprevádzať blízku osobu na lekárske vyšetrenie a to dohromady 7 pracovných dní v roku, čiže 56 hodín. TZN, ak zamestnanec doprevádza osobu 4 hodiny, odráta sa mu to z tých 56tich..Ale musí doniesť potvrdenie od lekára, že blízku osobu doprevádzal 🙂 Neráta sa to ako dovolenka, ale akoby bol normálne v práci (platené voľno)