Exekúcia - zablokovanie účtu

katkasofi
28. máj 2013

Babenky píšem za jednu susedu - známu. Je to pani v dôchodkovom veku a exekútor jej zablokoval účet na ktorý jej chodí dôchodok. Má na to právo? Volala do sociálnej poisťovne, exekúciu na dôchodok nemá, iba jej exekútor zablokoval účet v poštovej banke. Na nete som sa dočítala že exekútor jej môže siahnuť na príjem - v jej prípade dôchodok, ale musí jej nechať 60 percent životného minima... Prečo jej zablokoval účet celkom? Nemala tam aj tak prostriedky, dôchodok jej stiahlo, vraj je tam v minuse cca 3000 eur. Sama poberá iba cca 162 eur. Pôžičku si bral jej druh (s ktorým nežije v spoločnej domácnosti), ona nebola ručiť, nič, iba podipísala DOHODU O UZAVRETÍ SPLÁTKOVÉHO KALENDÁRA.... túto dohodu však nepodpísal jej druh, ktorý je tam vedený ako DLŽNÍK, iba ona ako OSOBA PRISTUPUJUCA K DLHU..je podla Vás táto dohoda platná? Ak ju nepodpísal dlžník? Prosím baby ak viete, poraďte mi ako by som jej mohla v tomto pomôcť, ako postupovať.... Na chlieb jej dám, ale s týmto skúsenosť nemám. Díky moc

mawka
28. máj 2013

@katkasofi mozno podpisal pozicku aj za nu. toto bude asi nebankovka, treba sa v tom pripade obratit na ochranu sprostredkovatela, je taka komora a cez nich to riesit. podat navrh na sud, ktory to presetri, moze aj zastavit exekuciiu. exekutor ma podla exekucneho zakona pravo bloknut ucet cely. to je banka. zatial jej neblokol dochodok. takze ona co moze urobit, tak ist na socialku, nech jej zasielaju dochodok na adresu, postovou poukazkou. pretoze ak jej chodi dochodok na ucet, neuvidi ho dovtedy, kym sa cela suma nesplati. zaroven ma pravo na jednu exekuciu poziadat banku o vyplatenie cc 80 EUR, KTORe tam banka drzi a neposle ich exekutorovi. ale len raz moze takuto ziadost dat. exekutor moze siahnut aj na jej majetok, akykolvek, samozrejme niektore veci su vynate spod exekucie a to postel, chladnicka, pracka, sporak a veci, ktore clovek potrebuje na vykon povolania plus nemozu siahnut na oblecenie bezne a hracky a potreby pre dieta. na ostatne ano. dalej ak ma doma nieco, co ma pozicane, tak treba mat o tom doklad, aby sa nestalo, ze jej exe vezme to, co je napr. susedove. atd. no exekutori su uzernici podporovani statom a su to niekedy /cest vynimkam/ riadne hovada. ale ak je to pozicka z nebankovky, s tym sa da spravit dost. docieliut to, aby sud exekuciu zastavil.

mawka
28. máj 2013

@katkasofi v tom clanku je spomenuta ta komora nejaka alebo asociacia ci co to je. skuste sa tam obratit s vasim pripadom. drzim palce.

katkasofi
autor
28. máj 2013

@mawka dakujem ti za odpoved. pozicku bral zo slov. sporitelne, nebola to nebankovka...na socialku som jej uz napisala ziadost aby jej to posielali na poštovu adresu...nechapem vsak co si napisala o 80 eurach....to ma ist do postovej banky a tam ich ziadat? inak jej nemaju co zobrat, chuda ani pracku nema... iba starého somara na krku, bezdomovca...viem jej hlupost ze mu podpisala tie splatky, no teraz s tym uz asi nic nenarobi...neda sa to nejak napadnut? ked na tom doklade nebol jeho podpis? mysliím na dohode o uzavreti splatkoveho kalendara... podla mojho sedliackeho zmyslania by on s tym svojim podpisom vyjadril suhlas...nie je aj toto napadnutelne? strasne rada by som jej pomohla. na potraviny jej dam, je po chemoterapii, nema ani na lieky....teda dufam ze si od dcery na lieky pytat bude. je mi jej luto...

anos18
28. máj 2013

@katkasofi Ako pisala @mawka, banka nemoze poslat exekutorovi urcitu sumu. Mawka pise, ze 80 EUR, ale ja som nasla na nete 99,58 EUR. Treba ist do banky, v ktorej je vedeny ucet a poziadat o uvolnenie a vyplatu tejto ciastky, ktoru nemoze exekutor postihnut. Vyplata je vsak iba jednorazova.

mawka
28. máj 2013

@katkasofi presne tak. treba aby si zbehla do banky a poziadala o tu ciastku. a potom treba na sud, podat navrh na zastavenie exekucie a vymenovat tam vsetko toto. pretoze exekuciu moze sud zastavit aj v tom pripade, ak je exekucia nevykonatelna. a tam napisete tie body, chora, onkologicky pacient, vsetko co sa stalo, ako k tomu doslo. a zaraza ma, ze banka len tak dovolila podpisat dohodu o splatkach s niekym inym nez s dlznikom. pretoze dlh sa prevziat da, resp. postupit, ale tam je byrokracia, suhlasy a ja neviem co. no zvlastne. obratte sa na sud urcite.

mawka
28. máj 2013

@anos18 no vidis, dokonca. nevedela som presne, ale velmi som sa nesekla 🙂 zase so mudrejsia o presny fakt. dik )

andylka
29. máj 2013

no len aby tym podpisom neprevzala jeho dlh na seba ☹( Treba urcite navstivit pravnika pre hmotnu nudzu,na socialke by jej poradili.Nech jej tie papiere prezrie a vypracuje ziadost na sud a zastavenie exekucie ☹ Chudak suseda..

victory1
29. máj 2013

@katkasofi Exekucii nepodliehaju prostriedky na ucte vo vyske 99,58 eur, cize na zaklade ziadosti majitela uctu, jej tieto peniaze banka vyplati. So zastavenim exekucie to nebude take jednoduche, pretoze v zakone su taxativne vymedzene dovody, kedy su exekuciu zastavi a tykaju sa len exekucie a nie konania, ktore bolo pred exekuciou.
Vies, mawka tu sice nadava na exekutorov, ale ak by exekutor nedostal rozsudok zo sudu, tak by nic nevymahal. Takze je to blbost tvojej susedy, ze nic neriesila v sudnom konani, tam mala zdokladovat to, ze mozno to podvodne podpisal niekto za nu, uviest proste vsetky skutocnosti..
Teraz by som na jej mieste isla k exekutorovi a dohodla sa na nejakych splatkach, poziadala ho, aby si vyziadal suhlas z banky /tej, ktora vymaha dlh/ na odblohovanie uctu, z existencnych dovodov. A taktiez, ak je este v lehote, podala namietky, ak po lehote podala navrh na odklad exekucie.

mawka
29. máj 2013

@victory1 ano nadavam, lebo niektori exekutori si robia z ludi debilov a oznamenie posle az potom, co blokne ucet. a sud? sud mohol dorucit dlznikovi papiere, ona kludne mohla figurovat ako spoludlznik alebo rucitel a nemusela o tom vediet. by si sa cudovala ako funguju nase sudy, kym sa neozves, spravia z teba blba a nestava sa to raz. a zastavenie exekucie vobec nie je take tazke. sudy to robia bezne. aj mne zastavili. takze mam osobnu skusenost.
co sa exekutorov tyka, tak ano, vacsina je otras. malokedy natrafis na nejakeho normalneho, s ktorym sa da aj dohodnut, ktory ta informuje a nesprava sa ako riaditel zemegule a prilahleho vesmiru.

victory1
29. máj 2013

@mawka Podla zakona exekutor najskor zistuje a ZAISTUJE majetok , az potom posiela upovedomenie o zacati exekucie. Takze postup, ze zablokoval ucet a potom zaslal upovedomenie je podla zakona. Treba si uvedomit, ze ide NUTENY vykon rozhodnutia. Kazdy ma moznost zaplatit, ked dostane platobny rozkaz alebo rozsudok, ma tam uvedenu lehotu dokedy to ma zaplatit a tiez sa moze dohodnut na splatkach este predtym, ako si veritel poda navrh na vykonanie exekucie.
To, ze pani podpisala pristupenie k dlhu, tym sa samozrejme stava spoludlznikom a je povinna dlh zaplatit a to aj ked z penazi nevidela ani cent. Zial kopec ludi popodpisuje rozne bludy a potom su prekvapeni, ze im zrazu niekto zablokuje ucet.
Mas pravdu, so zastavenim exekucie nie je problem, ale ked si navrh na zastavenie exekucie poda veritel a nie dlznik. A zastavenie exekucie z dovodu socialnej zadlzenosti sa fakt nekona. Exekuciu nezastavia ani ked sa vymaha vyzivne a chlap je v base a nie je pracovne zaradeny, cize nema absolutne ziadny prijem...
No, mozno mas s exekutormi zlu skusenost, ale ja napriklad nemam a nemaju ani ludia z mojho okolia...Vies a podla mna platit svoje dlhy je zakladnou slusnostou kazdeho cloveka, lenze tu je to len o ozubavani, podvodoch a absolutnej neznalosti prava. Potom sa ideme cudovat, ze ako to mohol zablokovat ucet chudere dochodkyni, ked je chora a blablabla... Ano, aj mne jej je luto, ale to neznamena, ze pani pretym, ako nieco podpisovala, sa nemala obratit na pravnika, ktory by jej tu zmluvu vysvetlil a upozornil ju na pripadne zavazky, ktore z nej mozu plynut. Tu si kazdy mysli, ze je najmudrejsi a nepotrebuje sa s nikym radit a potom sa cuduje ako daleko to doslo..

mawka
29. máj 2013

@victory1 uhm, no ano, scasti s tebou suhlasim, ale prosim ta, v reale mi povedz, kto si k zmluve vola pravnika? tie zmluvy su casto krat postavene v neprospech spotrebitela a to je fakt. nie zbytocne su zriadene komisie a rozne zdruzenia. a xy ludom pomohli. tu nejde o to, ze niekto nechce platit. tu ide o to, ako je chraneny spotrebitel, ako je chraneny obcan, vies? zmluva ma byt zrozumitelna a nemaju tam byt rozne klucky, ktore tam, bohuzial su.
xy ludi sa dostane do situacie, kedy pozicku potrebuje. xy ludi sa dostava do situacie, kedy ich zadlzi niekto iny a ver, ze v tomto pripade je legislativa uplne naruby a nezmyselna. a ano, sud ti zastavi exekuciu, aj ked ju ziadas ako dlznik. mozno si pravnik, neviem, mozno robis u exekutora, ale osobne si este takuto vec neriesila, tak sa ti tazko posudzuje.

a okrem toho, nase sudy pracuju ako vadne, naozaj, casto si ani nezistuju aktualne bydlisko aj napriek tomu, ze zasles doporucene veritelovi fotokopiu noveho OP. takze sa ti to snazia dorucit na staru adresu, kde uz nebyvas. nedorucitelne a dalej neriesia. uplne bezne sa stava, ze si si ista, ze mas uver splateny a zrazu sa ti po 4 rokoch ozve exekutor a vymaha ciastku, nejake sankcie za jednu omeskanu splatku, atd. toto su veci, ktore sa riesia.
@katkasofi da sa s tym spravit vela, ked tak mi napis IP. Nechce sa mi tu dohadovat s niekym, ze to nejde, ked to proste ide.

victory1
29. máj 2013

@mawka Ano, v tom mas pravdu, legislava umoznuje roznym podvodnikom prizivit sa na ludoch neznalych prava. Je to chore. Dalej sa rozpisovat nebudem...Pozri si § 57 Exekucneho poriadku...a kludne porad, ak mas pocit, ze sa to da. A budem rada, ked zakladatelka diskusie alebo ty sem napisete ako to dopadlo...drzim palce, aj ked som skeptik.

mawka
29. máj 2013

@victory1 stale lepsie nieco robit ako nerobit nic. vela ludi kvoli necinnosti alebo strachu alebo "cosiludiapovediakedpojdemnasud" prislo o cele majetky. lebo je vazne rozdiel, ak sa ocitnes v blbej zivotnej situacii, v krize a taka banka sa na teba vyprdne s nejakym odkladom splatok a je ine, ked ta niekto do niecoho zatiahne a sama nevies uplne ze o co ide. sak net je plny realnych pribehov ludi, ktori ani netusili, ze je na nich nieco napisane. staci, ked ma nejaky "sikovny" udaje a napise pozicku pre seba na niekoho, kto ani len netusi. zastupci z nebankoviek uz niektori aj sedia za to. a niektori ani tuka. ked som si bola vybavovat novy OP, na policiu prisiel dedko, sa tam rozplakal, ze chce podat oznamenie na neznameho, pretoze bol na pive, prisli chlapi, dali sa do reci, dedka ozrali, dali mu cosi podpisat a jemu chcu teraz vziat dom. plakal tam neskutocne a pritom nevyzeral na alkoholika ani socku, proste zase nejaki spekulanti boli akcni. tam dedo hovoril policajtovi jak sa hanbi, ze sa nechal takto opit a podviest... clovek naozaj nikdy nevie a prave taki sa odbavuju na dochodcoch, osamelych ludoch, chorych a mamickach s detmi. bohuzial, je to tak.

victory1
29. máj 2013

@mawka Ved prave, kazda vlada ma plnu hubu reci, ako obmedzuje uroky nebankoviek, kazdy casak ma rozhovory so zastupcami ministerstva, ako sa ludia maju branit, ale v podstate sa nic nedeje...Za tie roky nik neprisiel so zakonom, aby bankove sluzby poskytovali len banky...
Btw. ten dedko este dobre obisiel, tu v okoli takymto sposobom obrali jednu babku o dom a po tom, ako sa stazovala na policii, sa "zahadne" stratila.... 😢

mawka
29. máj 2013

@victory1 no a to je take slovenske, co si napisala..... uplne otrasne. a hlavne co sa tyka este tych exekuciek, nechcem byt rasista, ale napr. romovia poberaju ohromne davky, poziciek nabranych do aleluja, exekucky nic, lebo exe nema co zobrat, zahadne sa im nesiaha ani na davky. koho oberu? normalneho cloveka, ktory sa snazi vyzit z mala. v tomto je strasny nepomer. ale od novembra by mala do platnosti vstupit zmena taka, ze najskor sa budu uhradzat istiny u exe, az potom jeho trovy. lebo biohuzial, je to take, ze niekto dlzi 3000 e, pricom plesnem na brucho, istina je 1800 a zvysok urok, trovy a on najskor pokryje z exekvovanych penazi svoje trovy, potom urok a kedze sa istina nespalaca, uroci sa vlastne stale. tak aspon toto bude dobre. a teraz co bolo v telke, ked SP exekutori viaceri neodviedli peniaze od dlznika... ufff, silne kafe.

victory1
29. máj 2013

@mawka Ani ja nechcem byt rasista, ale mas pravdu 😀 Zial davky socialnej nudze, ci ako sa to vola, proste to, co poberaju po prispevku v nezamestnanosti, to nemoze exekutor zrazat...cize zvycajne sa takato exekucia zastavi, ano, ved co mu okrem satelitu nad chatrcou zoberu?...Smolu ma len ten, ktory od 1980 pobera invalidny dochodok...🙂
Psssst, ta novela je uplne blbost, pretoze exekutor ma trovy z vymozenej pohladavky, teda ked vymoze 100 eur pre veritela, moze si stiahnut na trovy len pomernu cast. Ak to niektory robil inak, tak to robil v rozpore s uz teraz platnym zakonom. Takze tak. Je to len populisticky tah na zalepenie niecich oci....
Moja, socialku ani nespominaj...citala som otvoreny list tajomnicky MS SR, aby riaditel SP konkretne oznamil o ktoreho exekutora ide a to su uz dobre tri mesiace a SP sa vyjadrila, ze si musi situaciu este preverit. Pomenovali jedneho jedineho zo Zvolena, ktory bol udajne peknych par mesiacov PN, ale to ho neospravedlnuje, pocitam, ze uctovnicku ma...
Btw. exekucie pre socialku budu vraj najnovsie robit traja bratislavski exekutori. To bude hospodarne ako svina, hlavne, ked bude exekutor v BA a spravi si zo 5 sluzobiek za dlznikom do Kosic, ze? A co myslis, kto tie trovy zaplati??? A co myslis, komu z tohto biznisu paradne kapne do kesene? Pekne bez zdanenia...exekutor to nebude...
A vyhlasenie SP, ze exekutori zadrziavaju uz neviem kolko milionov na uctoch SP musela dementovat, kedze islo o nedobytne pohladavky...ale to si uz nikto nevsimol, pretoze exekutori boli zas zli a SP dobra ako vzdy☹
Takze ja by som tak povedala, ze z tych "spolkov" cisty nebude nikto..a hlavne, netreba verit televiziam, ktora za ucelom senzacii odvysiela to, za co jej tupy narod zatlieska...

maux
30. máj 2013

Exekučný poriadok § 104 (2) Ak má povinný zasielanú mzdu alebo iné príjmy na účet v banke, exekúcii odpísaním z účtu v banke nepodliehajú ani prostriedky do výšky sumy, ktorá sa podľa zákona nesmie povinnému zraziť z mesačnej mzdy alebo z iných príjmov, a to od momentu, keď táto skutočnosť bola banke oznámená.

Povinný na žiadosť banky oznámi výšku tejto sumy. Ak exekútor nesúhlasí s výškou sumy, ktorú uviedol povinný, pre banku je rozhodujúca výška sumy, ktorú označil exekútor.

tulackakatka
8. nov 2013

prosím poradiť s týmto problémom. Priateľovi prišla exekúcia a následne zablokovanie účtu, tento mesiac sa nedostal vôbec k finančným prostriedkom, nakoľko si ešte aj banka stiahla zvyšnú sumu, ktoru mal na účte, pretože tam má úver. nemá ani cent ani z čoho vyplatiť nájom. na exekúciu podal odvolanie ide sa to riešiť súdnou cestou, ale čo do tej doby, keď musí zaplatiť tento mesiac nájom. ....každá rada dobrá, ďakujem

havana_frost
8. nov 2013

@tulackakatka Exekútor musí na účte v banke nechať najmenej 99,58 eura. Čo si môže stiahnuť banka, určuje pravdepodobne konkrétna zmluva o úvere, takže asi práve tieto peniaze. Podal odvolanie, môže len čakať na rozhodnutie súdu. Dovtedy sa k tým peniazom určite nedostane, ak je exekúcia oprávnená, ani potom pravdaže.

luba28
7. dec 2013

@havana_frost to neni pravda,ze musi nechat najmenej tolko ako si napisala,mne zablokoval sumu,ktoru chcel a nechal mi 66,03 eura,....

zvolsiinylogin
9. mar 2014

@tulackakatka ako ste pochodili? moj sa s tym tiez trapi, bloknu ucet, za tri mesiace odblokuju...da sa to riesit sudnou cestou?pa

kamnuky
20. mar 2014

AHOJTE , DOBRY VECER ... JA BY SOM MALA ZAKUTO OTAZOCKU A DUFAM ZE MI NIEKTO BUDE VEDIET ODPOVEDAT ... MOJ DRUH SI VZAL POZICKU PRE RODICOV A TERAZ SOM ZISTILA ZE JEHO RODICIA PLATIA AKO SA IM ZACHCE A AKO MAJU Z COHO . DOSTALA SOM VYPIS Z BANKY NA JANUAR TAM MALI NEUHRADU ZA 5 MESIACOV A VYPIS Z BANKY NA FEBRUAR OBSAHOVAL TAKU VETU NA KONCI ZE POPLATOK ZA UCET V EXEKUCII .... ??? A TO PRESNE AKO MAM ROZUMIET ... ZE NA UCET SI DAL RUKY EXEKUTOR ??? ALEBO LEN NA MESIAS TAM MALI EXEKUTORA , ALEBO LEN NA TYCH 5 MESIACOV .. PROSIM POMOC AK NIEKTO VIE O TOMTO VIAC PROSIM ODPISTE ,.... DAKUJEM 😒

lubikan
21. mar 2014

@kamnuky treba sa do banky pytat

draik
21. mar 2014

@kamnuky
Exekútor pravdepodobne zablokoval účet, keďže voči jeho majiteľovi je vedená exekúcia.

kamnuky
23. mar 2014

Dakujem pekne 😀 , no len to ze ten ucet patry mojmu druhovy a ten very svojej maminek ....