Nema niekto skusenosti ked po skole som sa zapisala na urade prace ci mi budu aj nejake peniaze davat ??
@drmouse To bola nejaká divná teta na tom úrade práce 😀 Lebo ja som cele tehotenstvo poberala dávky v hmotnej núdzi, mám 25 rokov a trvalý pobyt u rodičov. Len tie dávky sa nevybavujú priamo tam kde sa eviduje na UP, ale na oddelení dávok v hmotnej núdzi. Tam treba prísť s papierom, že si evidovaná ako nezamestnaná na UP, oni ti povedia aké papiere musíš ešte doložiť k žiadosti o dávky a musia ti ich dať :D Po 4-tom mesiaci tehotenstva sa dokonca o niečo zvýši dávka 😀 Ja som bola zároveň aj na PN a mesačne som dostávala 110 eur. 😀 Potom, keď nastúpiš na materskú, 6 týždňov pred pôrodom sa zase zníži. Na nejakých 80 eur. Len som musela každý mesiac nosiť na oddelenie dávok v hmotnej núdzi ofotenú tehotenskú knižku, ako doklad o tom, že navštevujem gynekologickú poradňu pre tehotné. :D Lebo len ak navštevuješ máš nárok na dávky. 😀 A po pôrode budem z toho oddelenia dávok v hmotnej núdzi dokonca dostávať mesačne 13 eur mesačne po dobu prvého roku babätka. Len budem musieť po každej poradni u pediatra nosiť na úrad potvrdenie, že chodíme s bábom lekárovi. 😀 Určite sa na to informuj, máš na tie peniažky nárok, len sa nesmieš nechať na úrade odbiť 🙂 Veľa šťastia prajem
@mellissa9 Hneď ako som sa bola evidovať, poslala ma tam teta 🙂 Keď som povedala, kde bývam, príjem rodičov (dôchodca a polovične invalidný dôchodca), že máme auto... podľa nich spadám do kolonky "Žiaden nárok", a ako som vyššie písala, majú sa o mňa postarať rodičia 😀 Ty možno máš nárok, lebo čakáš bábo, to je trochu iná situácia. Držím palce s drobcom 😉
@drmouse Ja som príjem rodičov, ani to že majú auto nikde neuvádzala. Len to čo vlastním ja ich zaujímalo 🙂 A ja nevlastním nič 😀 Takže ten základný príspevok 62 eur ti musia dať, keď máš viac ako 25 rokov. Je jedno kde bývaš a čo majú tvoji rodičia. Ja mám + 13 eur ako príplatok pre tehotnú a mala som + 25 ako ochranný príspevok, pretože som bola PN. Ale to už nie som, lebo som na materskej 🙂 Takže mám menej 😉 Vďaka tehotenstvu som mala mesačne viac, keby som nebola tehotná mám len tých 62 eur mesačne mi hovorili... Keď máš potvrdenie zo sociálky, že nemáš žiadny nárok na podporu v nezamestnanosti, tak si to určite skús ešte raz pozisťovať, tie dávky v hmotnej núdzi, nech zbytočne neprichádzaš o peniažky, ktoré takto zostanú štátu a majú byť tvoje 😀 To je blbosť, že ťa majú živiť rodičia..už nemajú 😀 No na Slovensku sa človek aj o tie dávky v hmotnej núdzi musí doslova biť na úradoch 😀 Ale tak je to na tebe :D Držím palce 🙂
@patik114 Ak máš odrobené minimálne 2 roky, tak áno, inak nárok nemáš na nič. Viem o čom hovorím, nakoľko ja som po škole tak isto išla na ÚP a som tam dodnes. Bolo mi povedané, že nemám nárok ani na žiadne dávky, nakoľko žijem s rodičmi a ich príjem je vyšší ako životné minimum. Jediné, na čo je ÚP dobré, že nemusíš platiť zdravotku. 😉