Elektronický občiansky preukaz s čípom a certifikáty

26. sep 2024

Ahojte poziadala som o takyto typ OP, a chcela by som sa spytat ako to je s tymi certifikatmi?

Ked si pojdem pren mam poziadat aby mi tam tie certifikaty nahrali priamo na mieste?

A ten BOK a citacka su 2 rozdielne veci?

Platili ste za to nieco?

babushkaem
26. sep 2024

ja som si ich nahravala doma cez PC, nechceli mi to tam urobit, ale je to jednoduche.. a ten bok to je kod. Citacka je zariadenie, aby si si ten OP mohla pripojit k PC. a nie neplatila som nic, iba za OP

autor
26. sep 2024

@babushkaem diky si zlata,
citala som aj state diskusie na tuto temu a ze ked som si hned nepoziadala o ten BOK tak ked si ho pojdem zobrat rovno ze by to tam mali nahrat tie certifikaty, vraj
A tebe to preco mechceli tam nahravat?
A citacku asi nedavaju tiez automaticky, vsetko treba pytat asi ze?

maranco
26. sep 2024

Certifikáty na OP si bezplatne nahráš doma cez aplikáciu eID Klient, slúžia na podpisovanie.
BOK je 6 číselný PIN zvyčajne na prihlasovanie do štátnych služieb, na viacerých miestach sa dá nahradiť aplikáciou v mobile
KEP je 6 číselný PIN na podpisovanie.
čítačku si kúpiš, ak ju nemáš stačí ísť k niekomu kto ju má a aktivovať si aplikáciu https://ep.slovensko.sk ale tá slúži len na prihlasovanie, nepodpíšeš s ňou.

renka30
26. sep 2024

Certifikaty si nainstalujes cez aplikaciu eID klient, BOK je kod, ktorym sa cez OP prihlasujes na stranky verejnej spravy, do elektronickej schranky, a pod, ...a citacka je zariadenie, do ktoreho vlozis OP, aby si sa vedela prihlasovat. Citacku som tusim dostala ale to bolo uz 8 rokov dozadu (ak nedavaju, kupis napr. na Alze) BOK je vlastne PIN kod, ten som si vytvarala priamo na oddeleni policie ale neviem ci to tak funguje aj dnes. ked som menila OP tak mi BOK ostal rovnaky

autor
26. sep 2024
zic
26. sep 2024

Inac citacku volakedy davali policajti zadarmo (ak sa im este neminuli)... Ak nie, tak bud ju mas v notebooku (v niektorych) alebo si kupis na alze.

maranco
26. sep 2024

@zic pred 2,5 rokmi mi ešte dali zadarmo, teraz v lete už nie že už nemajú