Elektronická komunikácia s poisťovňou

melaniamelania
6. jan 2023

Ahojte baby, účtovníčky, mzdárky. Potrebujem poradiť s takou jednoduchou vecou.
V budúcnosti by som chcela pracovať ako účtovníčka szčo /chodím na kurz/.
Momentálne som zamestnaná. Chcem si vybaviť elektronickú komunukáciu so SP, našla som dohodou, ale tá dohoda je len medzi SP a odvádzateľ poistného /zamestnávateľ,szčo/. Ale ja ešte nikomu účto a mzdy nerobím. Mám si tam aj tak napísať seba a potom v budúcnosti keď si nájdem prvého klienta tak mi dá už len splnomocnenie? Alebo ako mám postupovať?
Ďakujem.

loginexistuje
6. jan 2023

@melaniamelania kym nie si v postaveni zamestnavatela alebo szco (co asi budes musiet neskor byt ak chces robit ucto SZCO a nebudes zamestnana) pristup nedostanes
az potom ta moze splnomocnit na pristup

a naco by ti vlastne taka komunikacia so socpoist teraz bola ?

295anicka
6. jan 2023

@melaniamelania ahoj ja urobim účtovničku ale pracujem ako zamestnanec tak toto vôbec nepotrebujem. Riešiť to budes musie v momente keď budeš chciet mať živnosť a svojich.klientov

melaniamelania
autor
6. jan 2023

@loginexistuje aby som bola dopredu pripravená, myslela som, že sa to dá.
Ak som to dobre pochopila:
1. zamestnám sa vo firme napr. ABC s.r.o.
2. Dohodu o elektronickej komunikácii uzatvorí SP a firma ABC s.r.o. a zastúpený bude konateľ alebo môžem byť ja Melánia ........ účtovníčka?

melaniamelania
autor
6. jan 2023

@295anicka a dohodu teda má uzatvorenú tvoj zamestnávateľ s klientom.

loginexistuje
6. jan 2023

ano zamestnavatel a socpoist a ten zamestnavatel moze splnomocnit svojho zamestnanca

ja_mama
6. jan 2023

Dohodu so SP uzatvoris az ked budes mat klienta, ktory ta splnomocni - konkretne uz toho klienta ti priradia. Dopredu ti to vobec netreba. Vybavia to hned, necakas na to tyzden....ved ani nevies ci tvoj buduci klient bude mat nejakych zamestnancov, mozno ti to nebude treba roky

zalka
6. jan 2023

@melaniamelania môžeš si na seba ako súkromná osoba poriešiť prístup k individuálnemu účtu poistenca, budeš mať ty zmluvu zo SP...a svoje určené SSN. A ak nájdeš si klienta tak potom ťa on splnomocni. Ja som tak mala min.rok keď končili Grid karty, tak na moje ssn mi hodili klienta. A ďalšia firma mala cez appku poriesenu komunikáciu so SP na inú osobu....to mi stačilo do okamihu kým zamestnanec nedostal e-pn a vtedy už konateľ hodil na moju ssn komunikáciu. Ja som ani na SP nebola s tým posledným.

melaniamelania
autor
6. jan 2023

@loginexistuje Takže pôjdem do SP, budem mať dohodu vytlačenú kde bude napísaný môj zamestnávateľ a aj splnomocnenie, kde ma môj zamestnávateľ splnomocní aby som túto dohodu uzatvorila. Tak?

melaniamelania
autor
6. jan 2023

@zalka Ahá, no ja by som presne toto potrebovala, proste ja ako obyčajný človek, žiadne IČO, nič si chcem spraviť dohodu so SP. A v budúcnosti keď si nájdem klienta tak už ma len on splnomocní a budem môcť podávať hlásenia, reg. listy?

loginexistuje
6. jan 2023

@melaniamelania pozri tak ako ti pisali dievcata ak chces urobit nieco dopredu tak si urob pristup do osobneho uctu poistenca (inak do buducna planuju prepojit prihlasovanie sa na slovensko.sk s eID kartou s tymto portalom soc poistovne
tam uvidis zatial len svoje udaje a ked to vude relevantne tak potom doriesis splnomocnenie

melaniamelania
autor
6. jan 2023

@loginexistuje Ďakujem ti za odpoveď. Ak by si sa neurazila ešte si to zhrnieme:
1. pôjdem do SP kde prinesiem dohodu o elektronickej komunukácii medzi f. ABC a SP + splnomocnenie medzi f. ABC a mnou, tým pádom budem mať f. ABC prístup do SP spravený
2. Keď budem mať klienta tak ten mi dá už len splnomocnenie medzi ním a f. ABC a pojdem s tým splnomocnením do SP a takto si bude firma ABC pridávať pod seba klientov, ktorým budem spracovávať účt?

Už som trochu popletená.

zalka
6. jan 2023

@melaniamelania aká firma ABC...
Som ti písala že ty ako melania podpises dohodu so SP...
A ak nájdeš klienta tak ten teba splnomocni

loginexistuje
6. jan 2023

@melaniamelania a vies isto ze budes vediet uctovat ?
tam je dolezite citat zakony vyhlasky atd a vediet im porozumiet

pisala som o osobnom ucte poistenca (tvojom osobnom ucte) ved ty nemozes ani vidiet ine data ako svoje aktualne

piseme ti to viacere 😉

melaniamelania
autor
6. jan 2023

@zalka no firma ABC to bola tá prvá možnosť o ktorej som uvažovala🙂
Takže normálne si spravím ja Individuálny účet poistenca a keď si nájdem klienta tak ten mi dá splnomocnenie a budem môcť podávať výkazy.

ja_mama
6. jan 2023

Nie je to take komplikovane 😀 ked budes mat klienta pojdes do SP a vybavis si tam pristup. Klient cez slovensko.sk pripadne osobne da splnomocnenie do SP na teba aby si za neho mohla posielat vykazy. SP to hned priradi a ty mozes pracovat...takto to bolo pred X rokmi ked som to vybavovala...kym budes mat klienta bohvie ako to este pomenia, mozno bude naozaj uz vsetko ficas len cez slovensko.sk a osobne nebude treba nic riesit...

melaniamelania
autor
6. jan 2023

@loginexistuje učím sa, chodím na školenie, kde nám povedali akurát že vygenerujete si reg. list a pošlete ho elektronicky. Tak ja teraz zisťujem, čo je to ,,elektronicky/.
A bavíme sa tu o dvoch možnostiach:
1 spravím si ja melánia IUP a keď budem mať klienta ten ma len splnomocní
1. ako zamestnanec moja firma uzatvorí dohodu so SP a a klient firmu splnomocní a ja ako zamestnanec firmy budem podávať výkazy cez OP alebo apku v telefóne.
Chcem najjednoduchšiu verziu.Dakujem.

melaniamelania
autor
6. jan 2023

@ja_mama veď o to mi ide, ako si ja ten prístup vybavím. Či si to môžem vybaviť aj ja ako obyčajný človek, bez toho aby som to riešila cez môjho zamestnávateľa.
Nechcem to robiť načierno, chcela by som sa zamestnať v manželovej firme a tak robiť účtovníctvo, len tento prístup do SP som proste chcela mať len ja ako ,,melánia", nie firma môjho muža.

ja_mama
6. jan 2023

Pristup do SP na podavanie vykazov a pod je vzdy na fyzicku osobu, nie na firmu. Aj ked si zamestnanec prihlasujes sa na seba a za konkretnu firmu podas vykaz - firiem tam mozes mat viac

ja_mama
6. jan 2023

Po lopate: Ty ako obycajny clovek = fyzicka osoba si vybavis pristup na SP, nemusis byt zamestnanec. Ked aj budes zamestnanec, ta firma kde robis splnomocni na komunikacii so SP teba ako obycajneho cloveka. Nemusis to dopredu riesit...ked si nebudes vediet dat rady, zavolaj do SP, pripadne tam chod a vsetko ti vysvetlia.

melaniamelania
autor
6. jan 2023

@ja_mama mne ide o ten prístup, spravím si ten individuálny účet poistenca?

mogaa
6. jan 2023

@melaniamelania ty si teraz vieš zriadiť len individuálny účet poistenca.....ak budeš robiť účtovníctvo alebo sa zamestnáš v nejakej firme ako učtovníčka - firma vyplní splnomocnenie v ktorom ju zastupuješ pri elektronickej komunikácii - je to viazané na danú firmu ktorá tam dáva svoje údaje a aj tvoje údaje....čiže fiktívne ťa teraz neprihlási žiadna firma, to je ako keby si ty teraz dala niekomu údaje na svoj internetbanking aby si vyskúšal ako sa robia úhrady cez niekoho účet.....firma tam predsa posiela výkazy zamestnancov, sú tam citlivé údaje......

melaniamelania
autor
6. jan 2023

@mogaa Ďakujem veľmi pekne.

mpg
6. jan 2023

@melaniamelania Povedala by som, že po skončení školenia treba ešte získať prax a nie riešiť také veci, ako prístup do SP, ani neviem či by sa našiel klient, ktorý by si dal takto spracovávať účtovníctvo, tam treba byť už zabehnutý, keď chce robiť samostatne.

maranco
6. jan 2023

@melaniamelania urob si tam účet na prihlasovanie ako bežný človek
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...