Dobre ranko vospolok,
Mam taku mensiu dilemu ohladom obcianstva pre dieta. Zijeme v Australii, takze dieta bude mat australske obcianstvo a ako druhe obcianstvo som chcela dat slovenske. Moj muz ( narodeny v UK ) by chcel dat britske obcianstvo, ze vraj by to bolo viac "vyhodne" pre dieta mat britsky pas ako slovensky.
Aky mate na to nazor ?
Dakujem 🙂
@lavender273 http://europa.eu/youreurope/advice/index_sk.htm skus tu napisat oni ti poradia, uplne dole pise zaslanie otazky odhovoria ti do par dni ,alebo aj na druhy den
Dakujem pekne 🙂
@lavender273 nenni zac ja som tiez v zahranici a ak som nieco pottrebovala tak som im napisala,len napis dobre otazku
Potom daj vediet, celkom ma to zaujima, zatial som to neriesila, mali by ti povedat aj na britskej a slovenskej ambasade, ked im napises/zavolas
Ok, dam vediet. Teraz sa snazim dopracovat k infoske na australskej ambasade, lebo sa mi tak mari ze australia ma iba dualne obcianstvo. No to bude este len zabava 🙂
@lavender273 A teraz to už nie je tak že môže mať iba jedno občianstvo?
mozes sa priamo obratit aj na ministerstvo vnutra,ja som od nich pytala info,v 2011 som si vybavovala svk obcianstvo,mala som lrn cudzie,aj ked mama je slovenka.. syn ma uz dvojite.. ono zalezi kto ma ake vztahy uzatvorene s ktorymi statmi.. ale myslim si,ze ty ako slovenka mozes vybavit dietatu svk rodny list a bude si moct tym padom urobit neskor aj doklady.. pri detoch z miesanych manzelstiev sa to posudzuje trochu inak ako u dospelych,ktori prijimaju druhe obcianstvo
@lavender273 kludne vybav vsetky, australiu to vobec nemusi zaujimat ci ty vybavis SK rodny list.. pas nevybavuj, lebo davaju len na 2 roky.. britsky na 5 rokov .. vseobecne plati, ze staty si nepredavaju informacie o svojich obcanch.. takze ani UK ani SVK nebude hlasit Australii, ze vydali rodny list/ pas.. Australia to bude brat na vedomie len vtedy ak by tvoje dieta s SVK/UK obcianstvom malo daky 'problem' na SVK?UK, vtedy by Australia nemusela poskytbut konzularnu asistenciu..
teraz kym su obe krajiny v EU rozdiel nie je viditelny, ale rokmi sa vela moze zmenit a ten Sk rodny list sa moze zist.
@kale13 @lavender273 neviem sice na co by bolo dobre Slovenske obcianstvo, ale budis, ak by ho raz dieta potrebovalo tak si ho jednoducho vybavi, este aby ho raz nemuselo rusit, na Slovensku sa vkuse nieco meni, zavedu povinnu vojensku sluzbu a pod. Clovek nikdy nevie....
Osobne by som brala radsej GB.
Klamanie je mi absolutne proti srsti, takze ak krajina povoluje dvojite urcite by som nevybavila tri.
@monicekus ak sa nadobudne druhe obcianstvo vydajom, alebo narodenim tak je to povolene. Zatial.
@lavender273 a nezmenili to, ze uz aj ked mas trvaly pobyt tak mozes mat dvojite?
http://www.uszz.sk/sk/statne-obcianstvo-sr-vrac...
@kale13 stať sa môže všeličo, ale ked krajina nie je v Schengene este neznamená, ze potrebuješ víza. Ja chodím na kanadský pas do Európy, jediný rozdiel medzi držiteľom slov. pasu a iného je maly pokec na hraniciach, ja cestujem veľa, za 8 rokov som ani raz nebola v situácii , ze by som si povzdychla, ze škoda, ze nemám slov. Pas. O tom, ze GB ma ambasády kade-tade po celom svete na rozdiel od SK netreba ani polemizovat
Sice neviem preco to vobec riesim, vsak vidime ze dnes clovek nepotrebuje ziadne papiere a moze zit kde sa mu len paci 😝
Ahojte, my tu máme úplný horor z tých pasov. Potrebujeme dva pasy, jeden pre 4r dcéru (ten len obnoviť) a druhý pre malého syna, ktorému nedávno prišiel SK rodný list sem na UK adresu. Žijeme v Glasgowe v Škótsku. Briti majú skvelý systém, požiadate online o pas, pošlete im vypísanú formu a podpísanú nejakým angličanom ktorý vás pozná, fotky, zaplatíte a za 3 týždne máte pas doma. Problém je, že požiadaním o britský pas zanikne deťom SK občianstvo, keďže už pár rokov platí na SK ten blbý zákon, že nemôžeme mať dvojité občianstvo. Ľudia sa sťažovali a "vyriešili" to tak, že po strate SK občianstva kvôli pasu si môžete opätovne požiadať o SK občianstvo.
Moja otázka je: AKO SA TO ROBÍ? Stačilo by na SK potom len požiadať o SK pas? Neviete niekto?
Vybavovať SK pas cez SK ambasádu je strašne drahé. Toho roku sme zamietli dovolenku na SK lebo by nás cesta tam aj nazad 2 dospelí a 2 deti vyšla na vyše 700 libier. Len cesta. To sa nám zdalo veľa dať. No a teraz sme zistili, že keď chceme ísť do Londýna vybaviť pasy, musíme vziať obe deti so sebou a cesta by nás vyšla na 400 libier + ďalších 100 keď bude treba pasy vyzdvihnúť. Tak to je tiež sakra veľa. Nevieme s tým pohnúť. Veď to je nenormálne žeby človek musel dať 500 libier len kvôli tomu, aby jeho deti mali pasy!
Takže zvažujeme nad britskými pasmi, len sa mi nepáči myšlienka, žeby naše deti mali UK občianstvo, lebo tu Social Services kradnú rodičom deti jak na dráte a jakmile patria deti pod britský štát, nemáte šancu ich dostať späť. Ak majú cudzie občianstvo, je aspoň nejaká šanca. Takže preto mi to nie je jedno, aké občianstvo budú mať.
#dvojiteobcianstvo #britskypas #slovenskaambasada #strataobcianstva #vybaveniepasu
@yakari ahoj, akurat som si precitala vas problemik, len jedno mi nie je jasne, preco by detom malo zaniknut slovenske statne obcianstvo? Uzakonuje to tak britska strana? Prave som vyhrabala totiz zakon a zanik obcianstva sa nevztahuje na deti narodene v cudzine (pochopila som, ze to je vas pripad), bohuzial sa ale nevyznam do britskych zakonov, ale zas z prispevku som pochopila, ze problem (by) mal byt na svk strane podla teba.. Nas maly je narodeny na svk a ma normalne dvojite obciantvo (bulharske), ja som si svk obcianstvo vybavovala v oku 2011 (mala som len bg a udelili mi svk a bg obianstvo sa mi nezrusilo), pritom ta novelizacia o dvojitom je z roku 2010.. Nepodarilo sa mi najst tie medzinarodne zmluvy slovenska s inymi statmi, ale pamatam sa, ze pani na obvodnom mi to vtedy vravela, ze dvojite obcianstvo svk nema s madarmi, ruskom a tusim mongolskom.. O britanii si nepamatam, ze by bola rec, ale je to uz dost davno..
Kazdopadne, k veci, pokial ma dieta svk rodny list, uz to je prenho obcianstvo, cize nemusis mu nutne vybavovat pas, pokial ma britsky pas uz vybveny.. Nas maly tak ma, svk pas a rodne listy dva -slovensky aj bulharsky, cize v buducnosti bude mat moznost si vybavit bg doklady, co zatial ale nie je nutne
Nepochopila som ale, ci mas deti so slovakom, alebo britom, lebo aj to je dost dolezity fakt
@nicolle21 Ja som taký chaotik... Ja som nesprávne pochopila čo som čítala o našom zákone a myslela som si, že požiadanie o britský pas ako zákonný zástupca pre dieťa sa berie ako prejav vôle nadobudnúť cudzie občianstvo a preto som sa bála, že stratia slovenské. Ale toto by platilo len v prípade človeka, ktorý sa v UK nenarodil (čiže dospelého). My ako rodičia keby sme chceli britské pasy, tak by sme stratili SK občianstvo, ale naše deti nie, oni už občania sú, keďže sa tu narodili. A to som zistila pred pár dňami niekde na facebooku a strašne som sa potešila. Takže vybavujeme UK pasy. Len sme mohli mať tie pasy už dááááááávno :( Mohli sme už aj na Slovensku byť teraz... Ja som taký trubiroh.
@yakari aaano, presne takto som to myslela aj ja 🙂 a aj som sa to tak docitala.. vlastne sa jedna o dospelych, ktori prejavia vedomu volu nadobudnut ine obcianstvo ako slovenske, preto on pridu.. ale aj to podla mna podlieha do istej miery tym medzinarodnym zmluvam, neviem ako su presne stavane a s akymi statmi su ake dohody.. ono je vzdy najlepsie sa obratit priamo na kompetentnych ako zhanat info kade tade, lebo malokto si to vie poriadne precitat.. pritom ministerstvo vnutra to ma napisane na strankach celkom jasno 🙂 len googlit trebalo 🙂
@lavender273 Myslim, ze moze mat vsetky 3. Moj priatel je ir, maly sa narodil na slovensku, ma slovensko obcianstvo. Priatel ma zaroven aj americke, takze dalo by sa vybavit aj americke a irske.
Ano, s tym britskym pasom ma mozno pravdu, na druhej strane - dieta je slovak a vobec nebude mat slovenske obcianstvo? popytajte sa moznost mat vsetky 3 malo by to snad ist