Dvojité občianstvo

katka3212
7. feb 2023

Ahojte, vedel by mi niekto poradiť ako to je s občianstvom ?
Som Slovenka, priatel je Poliak . Nie sme zobratý, ale plánujem rodiť na Slovensku . Chcela by som, aby mal obidva občianstva.

To druhe sa vybavuje neskôr? A po narodení získa automaticky moje ?

Ďakujem

yanni
7. feb 2023

@katka3212 No zalezi ake podmienky su v Polsku. Normalne by malo mat dieta (nezalezi, ci ste zobrati alebo nie) automaticky aj po tebe aj po ocovi. Polske doklady (RL a pas) si ale budete musiet vybavit. To si uz ale musis zistit ty, ako sa to vybavuje. Bud priamo v Polsku alebo cez polsku ambasadu.

lavinis
7. feb 2023

@katka3212 to závisí, či Polsko uznava dvojité občianstvo a aké majú pravidlá. Slovensko uznáva práve v prípadoch detí alebo aj manželstva, ja mám napr dvojité občianstvo a tiež môj syn. Ale v krajine môjho muža dvojité občianstvo neuznávajú takže tam sa na môjho syna pozerajú tak, ako by bol len občanom ich krajiny.

katka3212
autor
7. feb 2023

@yanni na Slovensku na matrike mi povedala že nevie, že na RL bude len moje - slovenské občianstvo . Boli sme vybavovať priezvisko

queen_mary
7. feb 2023

Nech priatel zavola na polsky konzulat a informuje sa tam.

katka3212
autor
7. feb 2023

@lavinis Polsko tiež uznáva

bluemoon24
7. feb 2023

@katka3212 ja jsem rodila na Slovensku (muz je slovak) dite dostalo slovenske obcanstvi a slovensky RL, nasledne jsem pres specialni matriku v Brne zadala o ceske obcanstvi a cesky rodny list. Pokud Polsko uznava dvoji obcanstvi, postup bude stejny 🙂

yanni
7. feb 2023

@katka3212 Ano, ked porodis na SK, ty si Slovenka, dieta dostane SK RL, co sa tyka SK papierov nemusis nic vybavovat. Ale ak porodis na SK a chces polske po otcovi, tak to polske obcianstvosice ziska dieta automaticky narodenim/povodom ale potrebujes na to aj doklady, aby sa mohol tym polskym obcianstvom aj preukazat. S tymto nema slovenska matrika nic slopocne. Ty si musis zistit, ako ca vybavuju polske papiere. Pravdepodobne asi podobne ako slovenske, pre deti narodene v zahranici. Cize SK RL dat prelozit, mozno aj apostilovat, poslat na nejaku specialnu matriku do polska alebo vybavit cez ambasadu. To si uz musis zistit ty ako a co polska strana vyzaduje.

yanni
7. feb 2023

@bluemoon24 ano presne tak sa to väcsinou vybavuje. Ja mam dvojite (DE-SK), rodila som v DE a presne tak sa vybavuje aj SK. DE RL prelozit a specialna matrika v BA vydava SK RL pre deti Slovakov narodenych v zahranici. Takze bude to podobne aj v POlsku.

sono2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sono2
8. feb 2023

@yanni ale to bolo pre rokmi nie?
Teraz dieťa výlučne Slovákom nedostane napríklad v rakúsku občianstvo. Rodný list v nemčine áno ale občianstvo nie. Iné je, keď je rodič Rakúšan.

yanni
8. feb 2023

@sono2 nie je. Dcera sa mi narodila koncom decembra 18 a SK RL som jej vybavovala az ked mala 1,5 roka. Ono treba brat do ubahy aj konkretne kriteria jednotlivych statov. Rakusania su taki aki su a neuznavaju dvojite obcianstvo. KOnkretne viem, ze jed sa cudzinec chce eingebürgern, tak sa svojho povodneho musis vzdat. Ako je to pri jednom z rodicov s rakuskym obcianstvom presne neviem, ci dieta moze mat po oboch rodicoch. V kazdom pripade v DE dostane dieta rodicov cudzincov automaticky pri narodeni nemecke ak aspon jeden z rodicov splna podmienky na ziskanie DE obcianstva (aj ked on napr. nikdy nepoziada). U rodicov nemec-cudzinec je jasne=nemecke automaticky a cudzie zalezi od tej konkretnej krajiny, Nase deti maju obe obcianstva ale ziskane povodom. Aj keby sa natrodili v hotentotsku, mali by automaticky povodom po nas rodicoch de a sk.
Tu v tomto pripade aj Polsko umoznuje mat oba, tak porodom na SK si zakladatelka ulahci vybavenie SK, lebo hned ziska sk rl a tym moze ist vybavit prve doklady (OP, pas). Polske si musia vybavit ako hore pisem. Keby porodila v Polsku, tak to ma opacne, vybavovat by musela slovensky rl cez osobitnu matriku v BA.

sono2
8. feb 2023

@yanni jasne.
Rakúsku to takto neni.
Ja by kľudne nechala deťom len rakúske občianstvo. Aj keď už nárok dávno mame.
Nechce sa nám dotoho

koleno85
14. aug 2024

@bluemoon24 Ahoj, chci se te zeptat. Resim ted v podstate to jisté. Manzel slovak, ja ceska. Deti narozene na slovensku, slovenske obcanstvi a Sk rodný list. Chci jim vybavit ceske obcanstvi v Brne na Zvlastni matrice. Staci tedy na zvlasni matrice vybavit cesky rodny list? Je potreba tuto udalost hlasit nekde na slovenkych uradech? Ziskanim Ceskeho rodneho listu maji oficialne dvoji obcanstvi? (predpokladam ze ho ziskali narozenim, ale uredne musi mit o tom nejaky doklad)
Dekuji ti moc za radu.

bluemoon24
14. aug 2024

@koleno85 ano staci na matrice vyplnit prislusne domumenty a dolozit rodny list (+ rodny list rodicu a OP tvoje a muze), na SK nemusis hlasit nic, dvoje obcanstvi je v tomto pripade povoleno. Jen dodam ze nemusis resit na specialni matrice v Brne, ale na kterekoliv matrice v CR a oni jim to tam nasledne poslou 🙂

koleno85
15. aug 2024

@bluemoon24 Super, dekuji ti moc za radu. 🙏