Dve práce a dôchodok

27. apr 2022

Ahojte, mala som v živote rok bez práce. Tento čas sa mi zrejme neráta do dôchodku. Premýšľam, kebyže mám dve práce napríklad hlavnú a vedľajší príjem na živnosť, počíta sa to potom do dôchodku? Čím väčšie odvody, tým snáď vyšší dôchodok by mal byť 🤔 Nevyznám sa vôbec v týchto dôchodkoch.

melanta
27. apr 2022

Nie je podstatné, či máš 1 prácu alebo hoci aj 5. Podstatná je výška odvodov. Na živnosť si väčšina ľudí platí najmenšie odvody. Niekto môže mať 1 hlavnú prácu a ďalšie 4 dohody, ale ak na nich dokopy zaplatí na odvodoch dajme tomu len 400 eur a niekto za 1 prácu zaplatí odvody 1000 eur, tak ten s jednou prácou bude mať výrazne vyšší dôchodok ako ten so 4 prácami. Ale ak si plánuješ platiť zo živnosti plné odvody, tak to prínos samozrejme má. Ale počítam, že keď zistíš, koľko to je, tak zaplatíš minimálne. Tak ako drvivá väčšina živnostníkov.

autor
27. apr 2022

@melanta no veď zdravotné si nebudem platiť, keďže to platí už zamestnávateľ. A do sociálnej poisťovne je to od výšky príjmu. Čiže ak ten príjem budem mať teoreticky vyšší, alebo nejaky, tak budem platiť viac...
Ja len že či sa nemusim stresovať tým rokom čo som neodpracovala... Predtým som 5r mala 2 práce, čiže som aj zo živnosti platila dosť veľa na odvodoch. Ide o to, že kolegyňa rieši čo sa jej ráta do dôchodku a čo nie, a ráta si aj PNku že keď bola doma, tak sa jej to nepočítalo, napríklad ona rieši každý mesiac...

melanta
27. apr 2022

PN sa počíta do dôchodku časovo, čiže ten čas sa počíta ako odpracovaný. Ale nemocenská dávka sa do príjmov nepočíta, ona vlastne v tom mesiaci, kedy bola PN zaplatila nižší odvod, lebo neodpracovala všetky dni.

melanta
27. apr 2022

Ešte podotknem, že ja sa čisto na dôchodok z SP nespolieham. Keďže ho riadi štát. Čiže ja platím relatívne vysoké odvody celé roky a z mesačného šetrenia mi ide každý mesiac 300 eur na účet, kde si sporím na dôchodok, pričom keď sa dá, tak tam pár krát ročne pošlem jednorázovo vyššiu čiastku. Lebo čo bude s dôchodkom z SP, to nemožno predpokladať.

natalka13
12. sep 2024

Prvy rok ZP neplatis, ale po podani DP ti ho ZP vycisli a posle aj preddavky na dalsi rok.