Dva trvalé pobyty

soulmaya
5. júl 2024

Dobry den.
Hladam info. Ked ma niekto 2 trvale pobyty (1 v zahranici), je to problem?
Aky to ma vplyv a na co?
Dakujem vopred, Majka

wade
5. júl 2024

My mame normalne 2. S cim by mal byt problem? Jedina vec je myslim, ze som nahlasoval ze sa na SVK adrese nezdrziavame - tak sa tam neplati poplatok za odvoz odpadu. Inak nic.

soulmaya
autor
5. júl 2024

Ale myslim si, ze nemozes mat 2 trvale pobyty. Jeden trvaly a druhy prechodny.

veselo_neveselo
5. júl 2024

@soulmaya Ine krajny (mozno okrem ciech) nepoznaju trvaly ci prechodny. Proste si prihlasena, ze pobyt mas na urcitej adrese.
Ci to mas aj v inom state nikoho nezaujima (okrem krajiny povodu).

Ina vec je, kde sa budes zdrziavat - ak je to nad isty pocet dni, podla spravnosti by si mala vratit obciansky (odhlasit sa z "trvaleho" pobytu na sk ) ale myslim, ze vymahaci proces na to neexistuje.

soulmaya
autor
5. júl 2024

Zijem v Rakusku a tu velmi dobre rozoznavaju trvaly od prechodneho. A v banke mi to raz pan tiez spomenul. Preto som sa pytala, ci na SK to ma nejaky negativny vplyv

tundra
5. júl 2024

@soulmaya ahoj,kedysi platilo,ze pokial si bola dlhodobo v zahranici,mala si odovzdat obciansky a odhlasit sa z pobytu.Udajne okolo roku 2020 bola zmena zakona a uz to neplati.Jedina povinnost ti vznika na Slovensku,pokial tam mas trvaly pobyt,podat danove priznanie.Ja mam v zahranici trvaly a na Slovensku prechodny (mame tam nehnutelnost)

vroni
5. júl 2024

@soulmaya, v Rakúsku ich zaujíma rakúsky trvalý a vedľajší (teda v ich ponímaní hlavný a vedľajší) pobyt. Akýkoľvek ďalší na Slovensku, v Nemecku či juhovýchodnom Ulanbatare im je totálne ukradnutý a môžeš ich mať aj 70. V každej krajine môžeš mať len jeden trvalý pobyt, ale v ďalších krajinách to niekto nerieši.

tundra
5. júl 2024

@soulmaya este ma napadlo,ze ked mas trvaly pobyt v Rakusku,nemôzes mat auto prihlasene na seba na Slovensku.

stellarstar
5. júl 2024

@soulmaya ja mám TP na SK a HW v AT

soulmaya
autor
12. júl 2024

@stellarstar takze mas tiez 2 trvale pobyty

stellarstar
12. júl 2024

@soulmaya ano už 30 r

soulmaya
autor
12. júl 2024

@stellarstar a podavas tam danove? alebo nieco?

stellarstar
12. júl 2024

@soulmaya na sk nie

lubina
12. júl 2024

@soulmaya no moze to mat vplyn napr. na to kde mas mat zaregistrovane auto. Lebo ak si v Rakusku, tam si na to treba dat pozor, maju pokuty dost vysoke, ak si tam prihlasena na pobyt a mas tam auto ale neprihlasis ho na rakuske znacky...

vevesh
12. júl 2024

@soulmaya ale ono sa neda prihlasit na hlavny pobyt na sk a na vedlajsi v rakusku. Ako nahle sa prihlasis na Wohnsitz v rakusku, tak prvy je HW. A ako bolo spomenute, nikoho nezaujima (kedze to nemaju ani ako zistit ci overit), ci mas niekde na svete este dalsie pobyty nahlasene....

stellarstar
12. júl 2024

@vevesh no nvm ja som na začiatku HW nemohla mať, bola som na NW až po rokoch som mala HW

vevesh
12. júl 2024

@stellarstar ak mas niekde oficialny prenajom, tak si povinna HW nahlasit- nenasla som vynimky, ze by to niecim inym podmienovali okrem prenajmu (a pri ludoch z 3. krajin aj pracovna zmluva /aj pracovne povolenie, ak je potrebne). Niekedy v nemecku si sa mohla nahlasit kdekolvek bez vsetkeho. Teraz potrebujes suhlas prenajimatela, ktory ti da kazdy automaticky pri podpisani najomnej zmluvy. V rakusku takisto rovnaka podmienna.

stellarstar
12. júl 2024

@vevesh počas čias ako au pair a gazdiná som mala NW a ptm keď som začala s 24 h OP som mala vlastný byt až vtedy som mala HW