Dobrý deň , chcem vás poprosiť o radu. Pracujem na skrátený úväzok(20hod) . Mala som dovolenku,bol v týždni sviatok. Teraz mi vraj vznikol mínus , ktorý si musím odrobiť. Za dovolenku sa mi vraj ráta iba 4 hodiny,to isté za sviatok. Nepracujem ale 5 dní v týždni,ale iba tri. Moja zmena trvá 7 alebo 6 hodín. Keďže mám dovolenku iba 4 hodiny zarátanu, za jeden deň mám hneď mínus tri hodiny. Je niečo takéto možné? Všade čítam iba čo sa týka mzdy že mzda za dovolenku je 4 hodiny. Ale prečo si ja mám nadrábať hodiny keď som mala dovolenku alebo bol sviatok. Vysvetli mi to niekto ? Ďakujem.
@slivkq ano, je to tak…mate normu hodin v mesiaci, ktoru musite splnit…je na dohode medzi vami a zamestnavatelom, ktore dni a ako dlho v praci budete, ale co sa tyka dovolenky, sviatku, zakonneho volna - pocita sa vam 4 hodiny (je to rozpocitane, akoby ste kazdy den (Po-Pia) boli v praci 4 hodiny…
@lenkakoc444 nie, jeden deň som mala paragraf,ďalší deň dovolenku. Celkovo za ten mesiac bolo to v novembri boli aj nejaké sviatky čo padali na pracovné dni . Vedúca mi tvrdí že sa mi to ráta iba 4 hodiny. Ale je to blbosť určite. Potom letnú dovolenku ako budem riešiť ? Si budem nadrábať 20 hodín ? Úplne nelogické.
@slivkq nie, ty si nič nenadrabas, to je hlúposť. Keď chodíš do týždňa do prace napr.na 3 dní, potom ked 3 dni mas dovolenku, v podstate si doma celý týždeň. Neberies si vtedy 5 dni dovolenky. A sviatok mas voľno presne tak ako celouvazkari, pokial si mala vtedy pracovať, berie sa to pre teba ako odrobeny deň, a tým pádom už do práce ideš "iba" zvyšné 2 dní (ked chodíš 3 dni).
A ono sa to automaticky neráta ako 4 hodiny každý deň, ty môžeš chodiť do prace aj iba 2 dni v pohode (pokial odrobis denne 10 hodin).
Predpokladám, že 4 hodiny denne ti píšu kvôli tomu, aby ti nemuseli dávať gastrac, ze?
@slivkq ahoj, závisí, čo máš v zmluve. Tipujem, že tam máš, že robíš 5dni po 4h alebo že máš 20h/týždeň a zjednodušene Ti to takto rozratavaju. V princípe, dovolenka v zákonníku práce nie je určená na dni ani hodiny, ale na týždne, tak sa na to skús pozrieť z toho pohľadu. Zjednodušene ale majú pravdu, berie sa akoby priemerný pracovný fond. Možno by bolo pre Teba výhodné mať v zmluve stanovené, že robíš napr pondelok a utorok 7h a napr vo štvrtok 6h vždy. A potom lekárov plánovať v stredy a piatky
@slivkq nemajú ti chýbať žiadne hodiny do fondu, je to chyba.
Máš skrátený uvazok 20h/týždeň. Ak máš nárok na 5 týždňov dovolenky, t.j.20x5x8=100 hodín. Tvoj prac.čas je v priemere 6,67h/deň,3xdo týždňa.
Plati pravidlo, jeden deň dovolenky = počet hodín prac.zmeny.
Sú dve možnosti:1) 1 deň dovolenky je 6,67h, 5 týždňov dovolenky = 15 dni (15x6,67=100h).
Pri 1 týždni dovolenky ti odrátajú tri dni (3x6,67h=20h), zostane ti 12 dni z celoročného naroku.
2) 1 deň dovolenky sú 4h, potom pokial si vezmeš dovolenku 1 deň, ma sa ti stiahnuť z naroku 1,67 dňa. Ak si čerpáš týždeň dovolenky, tak ti maju odrátať 5 dni (5x4=20h) a nie 3 dni (3x4=16h).
A tiež plati, že pokial nemôžeš pracovať kvôli sviatku, tento deň sa považuje za odpracovaný a máš nárok na mzdu/nahradu mzdy (celú, t.j. 6-7h) presne toľko, koľko ich pripadlo na tvoju zmenu.
Snáď je to takto zrozumiteľnejšie. Ale pokojne sa ešte opýtaj, ak niečomu nerozumies.
Čo máš v zmluve ? Robíš fixné dni alebo "na zavolanie" s tým že ti píšu 4hod aj keď v práci nie si Ja robím čiastočný úväzok 60%. To vychádzalo na dovolenkovy deň cca 5hod. Ale keď som bol v práci tak niekedy som oodrobila 6hod inokedy 8. Nerátal sa ale pracovný fond na týždeň ale mesiac. Čiže ak bolo v mesiaci treba odrobiť 168hod pri 100%., čiže ja som musela mať podrobných cca 101hod....všetko pod to šlo do mínus, všetko nad to šlo do plusu
@slivkq cize v dany tyzden si odrobila 2 dni cca 13h a den dovolenky?