Dovolenka cez sviatok

brumbrumbrum
13. okt 2021

Ahojte....rovno sa spýtam, lebo keď si čítam tie poučky na nete 🤣🤣🤣 bola by som rada,keby mi to takto vysvetlil polopatisticky,lebo som z toho debil.
Pracujem v prevádzke,ktorá je otvorená každý deň, jedine,kedy sa nerobí je 24/25.12. a veľký piatok.
Či pracujem cez víkend, či cez sviatok, mám stále fixnú mzdu, žiadne príplatky.
1.11. mám robiť a tak isto aj 17.11. a nakoľko za to nemám príplatok, chcem si vziať dovolenku.
No podľa tých poučiek sa mi to nebude rátať ako platená dovolenka, čiže proste ten deň nedostanem zaplatený + sa mi neráta ani do fondu tých odrobenych hodín, či ako?
Samozrejme nehrozí,že by sme na tie dni mali zavreté 🙂
Vďaka za odpoveď

nezabudka3391
13. okt 2021

neviem kde to pracujes ale podla toho co citam tak ta pekne odrbavaju, lebo priplatky mas mat podla zakona platene naviac. tak isto aj dovolenka sa ti pocita akoby si bola v praci mas platenu....jedine za co ti neplatia je neplatene volno....na tvojom mieste by som sa nenechala takto vyciciavat od zamestnavatela tebe nevyplati to co ma a on si na tebe zaraba urcite by som to riesila

brumbrumbrum
autor
13. okt 2021

@nezabudka3391 bohužiaľ. Mala som super prácu,no prišla korona a všetci sme dostali výpovede.
Potrebovala som nejakú prácu skrz dieťa a hypoteku, a toto bola jediná, kde mi dali TPP.
Keď som sa ohlásila na inzerát,kde tpp ponúkali,povedali,že dajú len dohodu -_-
Na páske mám rozpísané,že tam mám niečo odpracované za sviatok atď, ale reálne dostávam každý deň rovnakú mzdu, sem-tam mi spravia 10€ rozdiel (akože sviatok/víkend) ale proste stále je to to isté.
Priebežne si hľadám inú robotu,no je to dosť náročné.
.... čiže si môžem na sviatok vziať dovolenku,nebude to problém?

martinkatinka
13. okt 2021

@brumbrumbrum toto je na inspektorat prace.... Bohuzial, robis zle sama sebe, zrejme mas uplne inu "zmluvu" ako realne pracujes.

brumbrumbrum
autor
13. okt 2021

@martinkatinka áno, ja viem 🙈 ale toto teraz naozaj neriešim, lebo v komentári som aj uviedla dôvody, a priebežne hľadám inú prácu.
Len chcem vedieť,čo skrz tento odstavec - Ak pripadne počas dovolenky zamestnanca sviatok na deň, ktorý je inak jeho obvyklým pracovným dňom, nezapočítava sa mu do dovolenky. - môžem alebo nemôžem cez sviatok čerpať dovolenku. Alebo môžem, ale nebude preplatená.
Toto je to,čomu nerozumiem. Keď za to nemám dostať príplatok, tak im kašlem na to, a chcem dovolenku, len teda neviem,či si na sviatok dovolenku môžem vziať.

martinkatinka
13. okt 2021

@brumbrumbrum ak mas dohodu, tak dovolenku nemas, proste mas volno, ale nezaplatia ti nic. Tak tomu rozumiem....

martinkatinka
13. okt 2021

@brumbrumbrum ak mas TPP, zalezi ako to oni "zapocitaju" , ale podla mna nedostanes nic, pretoze ti neplatia ani tie priplatky za vikendy

ivkazba
13. okt 2021

@brumbrumbrum neviem o tom, že pri dohode by existovala dovolenka. Pri dohode ak chceš voľno, tak máš proste neplatené voľno.

brumbrumbrum
autor
13. okt 2021

@ivkazba mám tpp

brumbrumbrum
autor
13. okt 2021

@martinkatinka mám tpp, len som teda ako hovorím nevedela,že či si na ten sviatok môžem dať dovolenku, a ak si ju dám, či ju budem mať preplatenu,alebo nie.
Keď aj nie, je mi to jedno, ale kašlem im na to.
Aby som sa s ľuďmi jedovala v robote, a ešte aj bez príplatku, im kašlem na to

martinkatinka
13. okt 2021

@brumbrumbrum ale to sa musis pytat v robote, pretoze evidentne ti tu nik neporadi, lebo to mas podla mna take na cierno, aj ked nejaku tu zmluvu mas... Takze zalezi na tom, ako oni "klamu". A ver mi, ze isto v tvoj neprospech, nedodrziavaju co maju.

brumbrumbrum
autor
13. okt 2021

@martinkatinka tak ja som si toho vedomá, lebo napríklad v júli som odrobila nejaké zmieny aj cez víkend a mala som rovnakú mzdu, ako za august,kde som mala toľko isto zmien aj víkendy + 29sviatok som robila 🙈
Serie ma to,ale neskutočne, chcela som sa takto nejako najprv poradiť, akože predtým než s tým pôjdem za zamestnávateľom.

ivkazba
13. okt 2021

@brumbrumbrum písala si, že keď si sa ohlásila na TPP, tak povedali, že iba dohoda. Tak potom načo si tú dohodu spomínala, keď máš TPP. V každom prípade, podporuješ prácu, v ktorej je evidentne viac riozporov so zákonom. Takže moc by som nepindala. Že sa jeduješ je tvoj problém, tvoje rozhodnutie robiť pre takúto firmu a nič na tom nemení fakt, že je korona. Ak proste si ochotná robiť pre firmu, ktorá porušuje zákon, tak nemyslím, že máš právo nariekať. Ak ti to vadí, daj výpoveď a hlavne urob ohlásenie na inšpektorát práce. Nepodporujem, ak ľudia akceptujú zamestnávateľov, ktorí porušujú zákon a nepodporujem, aby títo ľudia nariekali.

brumbrumbrum
autor
13. okt 2021

@ivkazba tak evidentne ste nebola v situácii,kedy by ste fakt prácu potrebovala skrz dieťa a platenie hypotéky,mne s tým žiaľ nemal kto pomôcť.
Prácu ešte raz hovorím som vzala preto, lebo toto bol jediný zamestnávateľ, ktorý dával zmluvu na tpp, ostatní aj keď mali v inzeráte tpp, tak dávali len dohodu.
Ďalej tak isto píšem,že nie som spokojná a hľadám si niečo iné, ale dovtedy nemôžem ostať bez príjmu.
Hovorím, máte šťastie,že ste v takejto situácii neboli 🙏
A ďalšia vec, absolútne ste mi neporadil, tak nechápem Vás komentár 🤷🏼 keď ste si potrebovali na niekoho len tak vyventilovat nervy, nech sa páči 😅🙏 keď som poslúžila, aspoň ma to hreje na srdiečku, že som pomohla 🙃
Normálne som sa iba spýtala, ak neviete poradiť, nabudúce kašlite na takéto príspevky, ušetríte si nervy aj čas 😁

devin123
13. okt 2021

@brumbrumbrum Ak vychadza sviatok na bezny pracovny den, tak sa na ten den dovolenka nedava. Preplaca sa sviatok, aj ked nie si v praci. Pri tvojom zamestnavatelovi, ktory klame svojich zamestnancov na priplatkoch, Ti nikto nepovie ci Ti nieco preplati. On rozhodne ci a co Ti preplati. Odporucila by som Ti, rovnako ako ine maminy, podat anonymne podanie na Inspektorat prace za trvale porusovanie Zakonnika prace zo strany zamestnavatela.

brumbrumbrum
autor
13. okt 2021

@devin123 čiže podľa tohto musím ísť tak či tak do práce? :( Není šanca na ti dovolenku,hej?

martinkatinka
13. okt 2021

@brumbrumbrum ale to sme ti uz pisali, ze je to len a len na nom, co urobi, ked nerespektuje zakonnik prace.

dada_99
13. okt 2021

no len co udat ho alebo jak lebo podla mna natlakom docieli len vypoved, nic ineho

devin123
13. okt 2021

@brumbrumbrum ti, co robia, aj cez sviatky, si dovolenku mozu samozrejme nahlasit. Otazne je, co Ti tento konkretny zamestnavatel preplati, resp. ci Ti nieco preplati.

brumbrumbrum
autor
13. okt 2021

@dada_99 tak, hľadám inú prácu, lebo ma to takto naozaj nebaví. Je to ťažšie alebo ako spomínam, tak aj keď niekto do inzerátu napíše,že hľadá na tpp, prídem na pohovor a vraj len dohoda.
Prípadne tpp, ale tak,že len minimálka na papieri, a zvyšok bokom 🤣 z 20 ponúk, čo som reagovala, táto kde robím bola aj tpp, nebola tam,že minimálka na papieri, ale proste nemám tie príplatky.
Takže....hovorím, dokým si nájdem novú prácu, bez príjmu ostať nemôžem 🙈
Ale hej ...takýmto tempom mu tam ľudia budú dávať výpovede jedna radosť 🤣

brumbrumbrum
autor
13. okt 2021

@devin123 ďakujem ❤️🙏 už či mi to preplatí alebo nie...radšej budem doma s malým, jak sa v robote jedovat haha 😅

tanyan
13. okt 2021

Môžeš si dať žiadosť o dovolenku a zamestnávateľ ti ju musí schváliť. Ak ti ju schváli, tak ju máš mať normálne zaplatenú.
Pokiaľ aj si momentálne závislá na tejto práci, tak najneskôr po ukončení pracovného pomeru a vyplatení poslednej mzdy by si mala / mohla dať aspoň podnet na inšpektorá práce, aby takýto zamestnávateľ nepokračoval ďalej vo svojich nekalých praktikách a okrádaní zamestnancov.