Dovolenka alebo maródka počas povinnej prehliadky u gynekológa

12klkl
11. jan 2016

Zdravim mohol by mi niekto prosim objasnit ako to je zo zamestnavatelom ked potrebujem chotit na povinne prehliadky kedze som tehotna a svojto zamestnavatela som pisomne aj ustne informovala o tejto skutocnosti dokonca som aj citovala podla ktore paragrafu im to oznamuj. No napriek tomu som sa dockala odpovede ze si na prehliadky musim brat PN alebo dokonca dovolenku pretoze na matersku odchadzam cca v juny tak vraj nemam ani narok na plnu dovolenku co mi ostane asi 12,5 dna a ani na PN co je 3,5 dna na seba 3,5 dna na cl. rod. .
Ale kedze som sa vsade docitala ze mam pravo na platene volno bez ohladu na to kolko mam svojej dovolenky (nieco ako osobitné volno) aj podla zakonnika prace tak ma tato informacia zo strany zamestnavatela dost zarazila. je mozne ze v statnej sprave plati iny zakonnik prace a mozu ma nutit si na prehliadky brat PN a cerpat dovolenku? dakujem za odpovede

alenah31
11. jan 2016

@12klkl na prehliadku počas tehotenstva či už u gynekológa alebo na vyšetrenie u iného odborného lekára, ktoré je spojené s tehotenstvom (väčšinou sa jedná o hematológiu alebo internistu) máš nárok na platené voľno - táto doba sa nezapočítava do tzv. péčok a nie si povinná si brať dovolenku: Zamestnávateľ má zo zákona (§141 ods. 2 Zákonníka práce) povinnosť poskytnúť tehotnej zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na všetky preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
Pokiaľ máš termín pôrodu august a tvoj PP bude trvať aj počas materskej tak máš nárok na celých 20 (resp. 25 ak máš 33 rokov a viac) dní dovolenky nakoľko dovolenka sa ti ráta aj počas materskej - vychádza mi, že na rodičovskú dovolenku by si mala prechádzať niekedy koncom decembra alebo až v januári takže máš nárok na dovolenku za celý rok 2016. To isté platí aj u péčok - máš nárok na plné....inak péčka sa zo zákona "nekrátia" - je to na zamestnávateľovi a obyčajne na to musí mať dôvod.

evittam
11. jan 2016

@alenah31 Úplne súhlasím, až na ten termín prestupu na RD - MD trvá 34 týždňov čiže cca 8,5 mesiaca, takže na MD bude cca do februára. 😉

evittam
11. jan 2016
macik9999
11. jan 2016

ked si tehotna peciek mozes mat kolko potrebujes

monicm
11. jan 2016

@12klkl http://www.hrclub.sk/zakony/311-2001/141-dolezi... podľa § 141 odsek 2, bod c3 máš nárok na platené voľno. Vytlač si to a pekne s tým zbehni na personálne, či za vedúcim. Aj ja som si to tak musela dokazovať pri prvom tehu. Teda, tam mi stačilo im to povedať a pochopili, pre istotu si to vytlač a hotovo.

12klkl
autor
11. jan 2016

@monicm ano vytlacim len prave mi povedali vraj je tu nejaka kolektivna zmluva vraj to tam je niekde ohladom tohoto. tak ja uz neviem comu verit kezde kolektivnu zmluvu som nevidela. a este na vysvetlenie mna prijali na zastupovanie za matersku za jednu pani takze sa chcem spytat este mozu ma vyhodit ak sa ona rozhodne vratit ? kedze som len na dobu pocas jej materskej zamestnana? ak som prave teraz v tomot case otehotnela ? mam to trochu komplikovanie viem. Ale velmi pekne dakujem za kazde vyjadrenia.

alenah31
11. jan 2016

@12klkl pokiaľ sa rozhodne vrátiť oni ťa vlastne nevyhodia...pokiaľ máš v zmluve napísané, že si bola prijatá na zastupovanie počas MD do jej nástupu tvoj PP končí tým dňom ako ona nastúpi - aj keď si tehotná....tu to nemá na tvoj PP vplyv, máš vlastne zmluvu na dobu určitú.
Čo sa týka tej kolektívnej zmluvy - nič nemôže byť viac ako zákonník práce. Kolektívna zmluva má zlepšovať podmienky zamestnancov nad rámec ZP, ale nesmie prekročiť zákonom stanovené paragrafy....napr. RD je zo zákona 20 dní - kolektívnou zmluvou ti môžu dať 25 dní a viac.....nesmú ti ale dať menej🙂 Takže tú kolektívnu zmluvu si môžu dať niekam😀😀😀

monicm
11. jan 2016

@12klkl Presne ako píše @alenah31 si vlastne na dobu určitú a kolektívna zmluva nesmie dať horšie podmienky, ako určuje zákonník práce. Mimochodom, podpisovala si kolektívnu zmluvu? Skús pozrieť sem, neviem, či to ešte platí, ale nenašla som zatiaľ zmenu http://www.zakonypreludi.sk/zz/1991-2 ide o § 4 odsek 2. písmeno b.

12klkl
autor
11. jan 2016

Dakujem vsetkym za odpovede dam vediet ako som dopadla 😉

evittam
11. jan 2016

@12klkl No to som zvedavá - hlavne sa nenechaj od....ť 😉

monicm
11. jan 2016

@12klkl Ešte mi napadlo, skús sa popýtať na stránke porada.sk. Sú tam aj odborníci, ktorí sa v tom fakt vyznajú a vedia dať presné zákony. Je to už dávnejšie, čo som tam naposledy bola, ale hádam to ešte funguje stále zdarma.

evittam
11. jan 2016

@monicm No, myslím, že tam sa už moc nič iné ani nové nedozvie- to čo potrebuje vedieť sme jej tu už napísali.... 😉

monicm
11. jan 2016

@evittam Môže byť, ja nehovorím, že nie, ale je možné, že vedia novinky, ktoré my nevieme, nakoľko tam často radia ľudia, ktorý priamo pracujú so zákonmi a pod. Preto mi napadla aj táto možnosť.

draik
12. jan 2016

Jedna vec je nárok na platený §, druhá vec je dodržanie ustanovenia "ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času" a "nevyhnutne potrebný čas". Napr. ak zamestnanec pracuje na zmeny a má popoludňajšiu, tak len ťažko získa na daný deň § na "bežné" vyšetrenie, keďže lekári spravidla ordinujú dopoludnia a mohol ich navštíviť vo svojom voľnom čase. Niektoré firmy zase vyžadujú ohlásiť dlhodobo vopred plánované vyšetrenia a podľa toho nastavajú zmeny.

12klkl
autor
13. jan 2016

@draik v mojom pripade rpacujem riadne 8h. a lekarku mam mimo trvaleho pobytu cize mimo okres a tam potrebujem naozaj na vysetrenie cely den. cakam zatial na odpoved z vedenia co a ako ... zatial to furt zistuju.....

evittam
13. jan 2016

@12klkl No tak potom platí to čo sme ti napísali, a neviem čo zisťujú - zákonník práce "nepustí".... 😉