Dostanem po prihlásení pobytu občiansky v Rakúsku?

evulka3
11. okt 2010

Chcem sa spýtať,kedže po prihlásení sa na trvalý pobyt v Rakúsku som musela odovzdať na SR občiansky preukaz či dostanem teraz niečo také tu v Rakúsku?Alebo tu stačí len Maldezetel?Ďakujem za odpovede.

yanni
11. okt 2010

Ahoj, pokym nemas rakuske obcianstvo tak rakusky obciansky nedostanes. Dalej existujes len na slovenskom pase ako doklad totoznosti. V ramci EU ti nic ine netreba. Meldezettel ti treba len ked musis dokazovat ze mas pobyt prihlaseny v Rakusku. U mna v DE je to napr. (alebo aspon to tak bolo pred 10 rokmi 😕 ) ked si chces otvorit ucet v banke a nemas obciansky alebo iny doklad v ktorom je tvoja adresa, tak predlozis jednoducho Meldebescheinigung.

maggie2
11. okt 2010

@evulka3 Občiansky preukaz je odvodený od občianstva, logicky. A Ty máš stále slovenské a nie rakúske. Preto rakúsky OP nedostaneš. Tak ako Ti napísala @yanni funguješ ďalej na pase, resp. máš i predpokladám e-card, slovenský vodičský preukaz atď. Ale relevantný na vydokladovanie sa je PAS. Aktuálny Meldezettel Ti vystavia na Gemeinde kedykoľvek, nikto nepožaduje sa ním preukazovať pri bežnom styku. Občiansky preukaz na SK zoberú z dôvodu toho, ýe si ukončila trvalý pobyt na SK, ale neprestala si byť občanom - akonáhle by si sa vrátila na SK aj s pobytom OP by Ti znova vystavili.

vroni
11. okt 2010

Dostanes - resp. si mozes poziadat - o preukaz obcana EU. To je v podstate cosi ako obciansky pre cudzincov. Nie je to povinne, nahradza to skutocne len povodny obciansky.

katka0903
26. nov 2011

Neodporujete si nahodou? Ak je obciansky dokladom o obcianstve, preco ti ho na SK zoberu po odhlaseni trvaleho pobytu? OBciansky je prave na evidenciu pobytu, v Rakusku dostanes ich, ak sa tam prihlasis na trvaly pobyt.