Ahojte,
baby mali ste niekto nehodu v zahraničí?
Mne sa dnes stalo, že na kruháči do mňa narazal pán. Políciu som volala, lenže oni ma poslali k čertom, že sa nejedná o DN, ale škodovú udalosť.
Mám údaje na pána, ale ako ďalej? Jeho auto má vyše 30 rokov, bude kašľať na to, akú škodu mám ja.
@dhlinkova musíte spísať škodovú uladost na mieste. Je úplne jedno kto bol vinník, v prípade ak si nevolala112. Tam sa už polícia volá ak aj škoda nie je väčšia. Ak sa stane úraz. Trebárs stačí ,ak si buchnes hlavu a už je malér . A zavoláš si 112. Ak nie ,spísať na mieste a nahlásiť na poisťovňu on-vinnik.Ja som mala nedávno,tak som išla s dotyčným nahlásiť. Spôsobil ju on. Následne mi povedali s ktorou opr.spolupracuju ,prišiel z poisťovne odhadca,označil škodu a auto sa zaviezlo na opravu. Opravili mi to , poisťovňa im to preplatila. Ja už som nič iné nevybavovala.
@0izidora0 ďakujem. On si vinu včera priznal, neboli nezhody, svietilo mu slnko do očí.
Policajtom som volala tiež, nie síce 112, lebo u nich sa používa iba výnimočne pri zranení.
V SR mi povedal 1 známy policajt, že som s takým nabúraným autom nemala prejsť cez hranice, lebo takto mi škodu neuzná poisťovňa.
Jeho poisťovňa to netuším ako bude postupovať do zahraničia.
Ja mám aj havarijnú, problém bude v tom, že mám auto na leasing.
Dnes sme sa dohodli, že v pondelok pôjdem s ním do poisťovne u nich a doriešime to.
Jeho auto má minimálnu hodnotu, tak neviem.
@dhlinkova Platí to poisťovňa vinníka,ak ste sa dohodli tak super. Tam vám už viac povedia na mieste. Viem len ,že ak má poisťovňa preplatiť poistnú udalosť,musia byť obe vozidlá v pohybe. Aspoň tak tvrdila nám na poistnom. Neviem čo je na tom pravdy. Ďalej už nikto nič neriešil, dôležité je že nič vážne sa nestalo,auto sa dá vždy opraviť. Snáď vám to dobre dopadne.
@dhlinkova Ja som ti písala ohľadom autonehody,v zahraničí neviem ako to je. Nerozumiem na čo povolenie policajtov ,ak sa nevolali? Či je auto pojazdné a neohrozuje premávku ostatných? Takto to myslel?Mali sme jednu ,ale tá bola smrteľná. Auto išlo do šrotu.Neviezli sme ho späť na SR .
Nahlasuje sa v poisťovni v SR. Lenže, Ty nevieš dokázať kde si auto nabrala a ušla z miesta nehody. A keď si ju náhodou Ty zavinila (nemala si svetlá a nevidel Ťa) si vinník.
@kiks_1 Prosím Ťa, Ty o čom píšeš?
Z miesta nehody som neušla a nehodu som nezavinila. Na margo svetiel, v danom štáte nie je povinné svietiť iba mimo mesta a obce. Mimochodom svetlá mám vždy zapnuté, hoci to nie je povinné.
To, že kde sa stala nehoda mám nafotené, akurát nemám zápis, nakoľko išlo o škodovú udalosť.
A áno, to bola moja chyba, že som na ňom netrvala. Nevedela som.
Ja som mala asi pred 2,5rokom nehodu v Polsku,kde mi stary pan nedal prednost na hlavnej ceste,sice sa vyhovaral,ale chybu uznal.Policajtov sme nevolali,spisali sme si sami papiere,vymenili cisla poistiek a osobne udaje.Ja som to nahlasila vo svojej poistovni a on tiez,obhliadku mi urobili na Sk,ziaden papier od policajtov som nepotrrbovala.Poistovne sa medzi sebou nejako dohldali a dohodli a skodu mi asi cca po 3,5mesiaci zaplatili.
@dhlinkova nie je za čo. Akurát som dovolala s kamarátom. Povedal ,že v zahraničí,je vždy lepšie volať políciu. Lebo nemusí byť solídny buď poškodený,alebo vinník. Kôli tomuto. Postup máš taký,že najprv vinník ohlási škodovú udalosť a aj ty musíš na svojej poisťovni ,to čo písali aj dievčatá . Príde potom obhliadnut tvoje auto a podobne. Ak nemáš hotovosť,alebo proste máš a nechce sa ti platiť zo svojho, pýtaj sa na poisťovní s kým spolupracujú a dá sa to urobiť tak,že faktúru zašle autoservis rovno im. Takto som to urobila aj ja ;)
No som ja teda zvedava ako pochodite. No skoda, ze ste nevolali policiu. Ono je to hlavne pre poistovnu lepsie, lebo to mate tak povediac spravne zdokladovane
Teraz som sa vrátila. Poisťovňa vinníka bez problémov spísala záznam, akurát chceli od polície potvrdenie, že oni usúdili, že je to škodová udalosť.
Leasingovka nerieši, iba som musela poslať kópiu záznamu z poisťovne.
Auto je v servise, do týždňa by malo byť. Vyplatiť ho musím ja, poisťovňa uhradí potom.
Pán mi ponúkol, že mi uhradí auto z požičovne, čo nie je potrebné, lebo máme druhé.
Ďakujem vám
@darina746
@0izidora0
@nikpa
@dhlinkova vinník musí DN nahlásiť vo svojej poisťovni kde má PZP. Ak si ty bola poškodená, škodu choď nahlásiť a uplatniť si do svojej poisťovne kde máš Pzp. Keďže to bola nehoda v zahraničí, prvotné úkony ako obhliadku a pod.zabezpečí tvoja poisťovňa. Následne Slovenska komora poisťovni určuje ktorá poisťovňa preberie tvoju poistnú udalosť, táto to aj ďalej bude riešiť s poisťovňou vinníka v zahraničí. Ak si však bola ako vinnik, /jasne to neuvadzas/ každopádne podľa zákona treba škodu nahlasit keby si chcel druhý účastník /poškodený/ niečo uplatňovať z tvojej PZP. Alebo ak máš havarijnu, rieš si to cez ňu. Zahraniče škody vacsinou trvajú 2mesiace a viac cez PZP.