Chcela by som sa spýtať...
Tento týždeň som mala komisiu o invalidný dôchodok a bol mi priznaný od 7.10 2022..
60 percent..
Viem že mi všetko doplatia od toho 7.10 ale chcela by som sa spýtať či v tom doplácaní bude aj vianočný príspevok..keď nakoľko som už bola na invalidnom dôchodku..keď mi ho priznali od 7.10...dakujem za odpoveď 😊
@dadka09 nedostanes vianocny dochodok samozrejme ti doplatia aj vianocny nie lebo sa pocital ako % z letneho a kedze percento z nuly je nula tak asi tak
Vianočné príspevky a trináste dôchodky sa vždy vyplácajú spatne od dátumu priznania dôchodku, max 3 roky spätne od dátumu uplatnenia nároku 🙂
@kvetka22 ano. ale vianocny v roku 2022 bol 14ty, ktory bol dany ako 70% toho co bolo vyplatene ako 13ty dochodok v lete. Cize kedze v lete dochodok nepoberala, nebol jej vyplateny.
a tak ano - 14ty dochodok, vianocny v roku 2022, jej bude vyplateny ako 70% zo sumy letneho extra dochodku -- co je v jej pripade nula.
zhrniem to:
ano, bude mat narok na vyplatu vianocneho dochodku za rok 2022. Avsak bude jej vyplateny vo vyske NULA eur, cize --- nedostane nic.
@dadka09 prosím Vás, a môžem sa opýtať koľko ste bola na PN? Chcela by som si podať aj ja (dlhodobo nepriaznivy zdravotný stav,ktorý sa nezlepsuje ) len sa nevyznám a som na PN 6ti mesiac . Ďakujem za radu ..❤
@zuzicka1451 co ma invalidny s dlzkou PN? ja som na PN nebola ani jeden jediny den.
@zuzicka1451 ani den nemusis byt a zavisi od diagnozy a stavu nie od doby na pn
@zuzicka1451 nebola som PN ani deň.. schvalenie invalidneho nezávisí od PN..
Podala som si ,odovzdala všetky doklady a za 4 mesiace som bola podpísať zápisnicu a hneď mi povedali že mám priznaný od 7.10 2022 vo výške 60 percent a že teraz mám čakať na rozhodnutie,,ktoré mi príde do 60 dní..
Tak kludne si môžeš podať 😊..lebo to trvá dlho..
@dadka09 veľmi pekne ďakujem za odpoveď. 🥰
@dadka09 a ešte mam jednu otázku keďže ja sa vôbec nevyznám, žiadosť na invalidný to mi dajú nejaky papier na sociálnej poisťovní? A tam bude vsetko napísané,co k tomu potrebujem doložiť? A čakám na genetické testy (od 10/2022)lenže to trvá veľmi dlho,môžem to podať aj pokiaľ nemám ešte výsledky odtiaľ? Liečbu mam nastavenú, pichaju mi botox do svalov ,a ochorením trpím asi 6 rokov, vyliečiť "nejde"a strašne ma to obmedzuje . Ďakujem
Manželovi spatne dôchodok vyplatili no verí vianočný nie
@zuzicka1451 pôjdeš na sociálnu poisťovňu..tam oni vypíšu žiadosť a dajú ti papier pre obvodnú lekarku..potom pôjdeš k svojej lekárke ona ti vypíše papiere čo ti dám dajú a doložis všetky zdravotné nálezy čo máš...a povedia ti aké doklady si máš zohnať...ja som potrebovala..ukončenie základnej školy,ukončenie strednej školy,potvrdenie z úradu práce koľko som bola evidovaná na úrade práce za celý život...rodné listy detí..
Vypísané papiere od lekára s lekárskymi nálezmi prinesies ako ti to lekárka vypíše a ostatné papiere až potom..keď si to pozhanaš..mne povedali že do mesiaca to mám priniesť...a potom ťa už len budú volať na podpísanie zápisnice..😊
@dadka09 áno aj vianočný dôchodok bude doplateny
@dadka09 ďakujem veľmi pekne ❤❤❤
@zuzicka1451 není zač..rada sa stalo😊keď môžem pomôcť...
@zuzu1986
@kaktusik007
priznávam priamo dôchodky, denno denne vycislujem aj spätne vianočné aj 13te dôchodky 🙂
Od priznania je nárok na vianočné príspevky aj 13te dôchodky. Normalne dostane aj trinásty (vlastne štrnásty) dochodok za rok 2022, bude to 70% z celeho 13 dôchodku. Je na to jeden vzorec, ktorý sa použije na každého dôchodcu a počíta sa v ňom so sumou vyplatenou v decembri, pripadne so sumou, ktorú by v tom decembri dôchodca mal vyplatenú. A z výsledku sa proste vypočíta 70%. Neráta sa to spôsobom, že vezmem prvý 13D a z neho vypočítam 70%, pretože za tie mesiace od júla do decembra mohlo dôjsť k zmene výšky dôchodku.
@zuzu1986 ak mužovi neposlali 13d zvlášť, možno bol zaratany v doplatku. Ak chceš mozem to preveriť pre istotu. Kľudne mi napíš správu 🙂
@zuzicka1451 kľudne si podaj..aj ja čakám na genetické testy od septembra..a tiež ich ešte nemám..podávala som si bez nich..a bol mi schválený 😊
nie vianočný príspevok v tom nebude....bol ti síce priznaný spätne, ale dostávaš doplatený len ID....