Dopísanie na list vlastníctva

30. máj 2022

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať ako to je , či sa ma dá dopísať na list vlastníctva alebo ako postupovať. Svokra napísala kúpnu zmluvu len na manželovo meno. Teda na liste vlastníctva je len on. Ale hypotéka je na nás oboch, keďže som musela podpísať čestné prehlásenie. Lenže počúvam veľa z okolia, že čo ak jedného dňa sa rozvedieme. Ako to vlastne potom bude s domom? Na pozemku, ktorý svokra ,,predala,, len manželovi, máme rozostavaný dom. A keďže dosť sa investovalo peňazí aj od mojej rodiny, tak či mám vôbec v prípade rozvodu nejaký nárok na vyplatenie domu. Alebo či sa po dokončení stavby mám dať na list vlastníctva. Ak sa to teda dá.
Ďakujem za odpovede.

andreagartnerova
30. máj 2022

Určite by som riešila buď nech ti predá alebo daruje časť pozemku a potom samozrejme aj dom, neviem či to máte už ako rozostavanú stavbu alebo ešte vôbec zapísané na Liste vlastníctva. Takze určite darovacia alebo kúpna zmluva.

hradnapani
30. máj 2022

ja by som urcite kontaktovala pravnika a dala si to nim vylozit. Podla mna by to malo patri do BSM (takze by ste tam mali byt dvaja, ak je to kupovane pocas manzelstva; ak ste do toho dali peniaze obaja, tak urcite ano) ale lepsie ti to povie on. Na LV domu je kto pisany? len muz? ak ste ho zacali stavat za manzelstva, tiez by ti mal patrit. Ries to s odbornikom, aby si raz nelutovala, zvlast, ked mate na to hypoteku.

alenah31
30. máj 2022

ak ide o kúpno-predajnú zmluvu za trvania manželstva - je jedno či na LV si alebo nie si - máš nárok na polovicu - spadá to do BSM hoci na LV nefiguruješ. Ak ide o darovaciu zmluvu - za trvania manželstva alebo pred - je to fuk - majetok takto darovaný patrí výlučne manželovi.

tramtada31
30. máj 2022

Určite budeš mať nárok na polovicu splátok za hypotéku a peniaze, ktoré budeš mat zdokladovane, že si dostala darom od rodicov a pouzila si ich na tento ucel. Napr. Darovacia zmluva na financie a Poslane prevodom na ucet, z ktorého elektronicky uhradis faktury.

danielahamar
30. máj 2022

píšeš kúpna zmluva, automaticky je všetko pol na pol, ak nemáte rozdelene už teraz bsm

k0l0b3zka
30. máj 2022

Urcite trvaj na tom aby si bola na LV. Aj ked ste zobrati a mate BSM tak tym ze nie si na LV si v nevyhode, pretoze v pripade rozvodu mas narok na polovicu splatok hypoteky co ani nahodou nebude v buducnosti zodpovedat hodnote polovice domu. Takze vzdy na tom prerobis Ty a nie malo kedze peniaze stracaju hodnotu a nehnutelnosti si ju drzia. (laicky povedane)

konikkon
30. máj 2022

Ak svokra nehnutelnost predala, nemusíš nič riešiť. Všetok takýto majetok je zároveň aj tvoj, si manželka. Ak darovala, vtedy je nehnuteľnosť len manzelova. Určite by ti mal manžel polovicu darovať, u notára a potom túto zmenu naglasit katastru.

autor
30. máj 2022

@konikkon ano je to kupna zmluva. Za euro alebo tak nejak sa dalo na kupnu zmluvu. Nechcela dat darovaciu aby v budúcnosti,ak by sa jej nedajboze nieco stalo, zeby to nedali nejak do dedičského konania ci co.

alenah31
30. máj 2022

@k0l0b3zka to, že nie je na LV nijako neuberá na jej práve na pozemok či dom keďže nejde o dar, ale kúpu počas trvania manželstva, v ktorom nie je zúžené BSM. Samozrejme rozhodujúce je aj to z akých peňazí bol pozemok vyplatený čiže zasa opačne - ak manžel neskôr pri vysporiadaní BSM preukáže, že pozemok vyplatil zo svojich zdrojov (peniaze s dedičstva, daru či preukázateľne nasporených peňazí pred manželstvom) tak je jeho. Tak isto zasa on jej musí vyplatiť tie peniaze, ktoré ona preukázateľne dostala od rodičov ako dar a vložila ich do stavby a zariadenia domu. Ostatne ona sama sa na LV len tak zapísať nevie. Pokiaľ teraz on nesúhlasí s tým, aby bola dopísaná na LV ako spoluvlastník - musí o tento úkon požiadať ona súd. Súd vydá rozhodnutie o zápise, ktoré keď nadobudne právoplatnosť - môže s tým ísť na kataster a či manžel súhlasí alebo nie - bude na LV dopísaná na základe rozhodnutia súdu.

autor
30. máj 2022

Ďakujem vám všetkým za odpovede. Už v tom mám lepší prehľad. Aj keď síce mám nárok na polovicu , keďže to bola kúpna zmluva ale aj tak budem radšej trvať na tom aby som na liste vlastníctva bola.

k0l0b3zka
30. máj 2022

@alenah31 Ano suhlas, ja som pisal pre pripad zeby kupa prebehla este pred manzelstvom. Ak boli manzelia ked toto kupovali tak v pohode.

alenah31
30. máj 2022

jasné - tiež by som trvala. Ak nebude chcieť - požiadaj o povolenie k zápisu súd - len neviem čo to potom urobí s vašimi vzťahmi doma. Držím palce🙂

katie253
30. máj 2022

Dievčatá, a stačí ak darovaciu zmluvu si spíšeme sami doma s manželom a dáme ju ako podklad na zápis do katastra, aby manželku dopísali na LV? Či musia byť podpisy aspoň overené?

alenah31
30. máj 2022

@katie253 musí byť overený iba podpis darcu a zmluva musí spĺňať určité povinné informácie. Viete si ju spísať aj sami, ale kukni na nete čo všetko musí obsahovať, aby vám ju nevrátili. A keď budete vkladať DZ na zápis do katastra všetko riešte cez internet - je to o dosť lacnejšie.

april171
30. máj 2022

Na koho je vydané stavebné povolenie na rozostavaný dom? Čo predala svokra? Pozemok iba, či aj nejakú stavbu? Dom je iba rozostavaný alebo už skolaudovaný? Tieto otázky majú podstatný vplyv na to, či vieš byť spoluvlastníkom domu.

katie253
30. máj 2022

@alenah31 ďakujem za info. Určite pozriem nejaký vzor darovacej zmluvy.

autor
31. máj 2022

@april171 svokra mu ,,predala,, pozemok za jedno euro. Teoreticky sme neplatili nic len sa to tak spisalo ako kupnu zmluvu. Nasledne sme prerefinancovali hypoteku ,ktoru mame na stary dom ,v ktorom byvame este teraz a navysili sme si hypoteku. Z navysenych penazi sme postavili zaklady. Kedze novu hypoteku nam dali az ked sme mali novostavbu postavenu do vyse metra. Kedze sme vyplacali este staru pozicku v inej banke tam nam z tych 14tisic nevyslo. Moj ocko nam dal 5tisic ,ktore nechce späť a od jeho mamky sme ppziciali 5tisic. Tie sme vratili hned ako nam schvalili v druhej banke hypoteku na novostavbu. Na hypoteke figurujeme obaja. Manzelia sme 8rokov a minuli rok sme ziskali ten pozemok. Dom este nie je uplne dokonceny. Cize este nie je skolaudovany. Ale v lete by sme sa tam mali uz stahovat.

april171
31. máj 2022

Máte na tu stavbu vydané stavebné povolenie? Ak hej, kto je stavebníkom v povolení?

autor
31. máj 2022

@april171 ano mame povolenie. Ako kto na nom figuruje? Musim pozriet.

autor
4. jún 2022

@april171 v papieroch je ze povoluje vystavbu-manzelovi meno- s manzelkou a moje meno

april171
4. jún 2022

To je dôležité, lebo stavebný úrad bude kolaudovať dom podľa stavebníkov, čiže na kolaudacnom rozhodnuti budeš aj ty a podľa kolaudačného rozhodnutia bude zapisovať aj kataster nehnuteľností. Čiže by si po kolaudácii a zápise do katastra mala byť aj ty vlastníčka domu. Pozemok aké ostane stále iba na muža.