Ahojte, mate niekto skusenost s dopisanim majitela na nehnutelnost? Momentalne je len manzel, ale chcem byt ako spoluvlastnik vedena aj ja. Prosim len odpovede kto ma s tymto skusenost. Ako sa to vybavuje. Dakujem
A manžel má na to aký názor?
Kataster nehnuteľností vykonáva zmeny na liste vlastníctva vždy na základe nejakej právnej listiny. Vo vašom prípade by bola najvhodnejšia darovacia zmluva. Buď vám ju napíše nejaký právnik, alebo si viete aj sami, podľa vzoru z internetu. Potom dáte overiť podpisy u notára, alebo na obecnom úrade. Potom napíšeš žiadosť na kataster, darovacia zmluva bude prílohou. Ak bude všetko OK, kataster do 30 dní zapíše zmenu na list vlastníctva. Mám pocit, že s tým asi nebudeš mať veľa skúseností, čiže by som sa obrátila na tvojom mieste na nejakého právnika, nech vám napíše zmluvu aj návrh na vklad do katastra, je to pre nich jednoduchá rutinná záležitosť.
Môže ti časť nehnuteľnosti darovať.
Ta ziadost do katastra na vola "Navrh na vklad", dava sa spolu s darovacou, alebo kupno predajnou zmluvou.
My sme boli u notára, on nám pripravil zmluvu, so zmluvou sme išli do banky a požiadali o Schválenie ďalšieho vlastníka (mňa). Keď sme mali súhlas banky, tak sme ho odniesli notárov, on zadal žiadosť na kataster o zápis.
Z akého titulu by ste chceli byť spoluvlastník?