Dom na dvore rodičov. Ako poriešiť pozemok?

22. okt 2024

Rozmyslame postavit dom na dvore manzelovych rodicov ako by ste to poriesili s pozemkom? Momentalne ho vlastnia svokrovci. Dom by sme stavali z nasich penazi ziadna hypo.

kaktusik007
22. okt 2024

kupte si pozemok inde.

glorikarebeka
22. okt 2024

Nikdy...ani u mojich ,ani u svokrovcov by som dom nestavala a to máme krásne vzťahy
Prepáč, to si asi nechcela čítať

chrobak7
22. okt 2024

Nerobte to. Radšej si kúpte vlastný pozemok a tam postavte vlastný dom. V 95% prípadov to mladí oľutovali.

Svokrovci to stále budú považovať za svoj pozemok a budeš im musieť byť vďačná. Budú sa vám pliesť do života, časom si budete liezť na nervy a budete sa hádať. Nie je to dobrý nápad.

Jedine, že by ste vedeli ten pozemok úplne odčleniť a urobiť vlastný prístup od verejnej komunikácie, natiahnuť vlastné siete. Tak, aby ste s jeho rodičmi nemali nič spoločné - ani siete, ani vstup na dvor, ani kus pozemku. Vlastne by vám dali samostatnú stavebnú parcelu.

tundra
22. okt 2024

Dobre si to rozmyslite,nevies, co bude za par rokov,co bude s domom svokrovcov,ked sa pominu atd.Usetrene prachy, nestoja za stres,ktory môze casom vzniknut....

pribinak
22. okt 2024

Ani keby neviem čo bolo

A určite by som nestávala na pozemku ktorý nie je môj

patka06
22. okt 2024

Hľadať pozemok inde
1./ nestavala by som na cudzom
2./ nešla by som bývať do blízkosti rodičov/svokrovcov

autor
22. okt 2024

Manzel nema surodencov a ano taky je plan, samostatny vstup, samostatne energie, samostatny dvor, dokonca aj plot medzi domami a vlastne samostatna parcela. Na tom trva aj manzel aj ja.. no kazdopadne aj tak neviem ci je dobry napad ze manzelovi daruju pozemok teda bude 100% majitel a dom budeme vlastnit dvaja.. 50/50

autor
22. okt 2024

@pribinak ani na pozemku ktory vlastni manzel?

pribinak
22. okt 2024

V prípade rozvodu budeš ťahať za výrazne kratší koniec

tundra
22. okt 2024

@autorka je to velmi zly napad🥴

autor
22. okt 2024

@pribinak noo.. ved to si zacinam uvedomovat. Niezeby som sa chcela rozvadzat ale... jaaj noo nic moc

anjelicek26
22. okt 2024

Toto skutocne nie. Ked maju pozemok tak veliky, ze sa to da rozdelit a chcu vam pomoct- nech to predaju a vam kupia pozemok inde... ak teda chcu nieco vyslovene pre vas spravit... toto nikdy nebude robit dobrotu proste furt vam budu doslova do dvora pozerat a do vsetkeho kecat a to mozu byt aj najsamlepsi ludia na svete, proste clovek je tvor taky, do vsetkeho sa vrtajuci...

jana005
22. okt 2024

Ja by som to nezavrhovala.
Dom aj pozemok napísať na obidvoch, urobiť plot a môže to byť dobré bývanie.
Tu len hneď každý vidí všetko najhoršie.

autor
22. okt 2024

@jana005 svokrovci uz maju po 70tke.. ako vidia to tu asi tak pre tie rozne diskusie a nezhody.. ono fakt je taky ze nik nezaklada diskusiu o tom ze postavili takto dom a su vsetci spokojny.. skor opacne

ahhola
22. okt 2024

To je uplne ina situacia, ked je sam. Ziadne trecie plochy s navstevami suridencov ci zvadam, ci ako a ci dostatocne boli vyplateni. Smelo do toho, len by som zvazila uplny koniec pozemku, neplanuje sa tam nova ulica? 🌷

jana005
22. okt 2024

Nikdy nevieš ako to dopadne.
Môže byť dobre, ale aj nemusí.
A zbytočne kupovať niekde inde pozemok, ak máte svoj, nie je podľa mňa dobrý nápad. Jedine ak máte na účte toľko peňazí.
Treba vyskúšať, ak to bude zlé, stále to vieš predať.
Ale ak je to bývanie na dobrom mieste, bola by hlúposť predať pozemok iba preto, že svokrovci bývajú hneď vedľa.
Možno ku vám vôbec nebudú chodiť, v takom veku už budú chcieť mať svoj kľud.
Ktovie, my ich nepoznáme.
Ale je fakt rozdiel bývať na svojom oplotenom pozemku vedľa svokrovcom a u nich doma.
To by som ti povedala, že utekaj ako rýchlo môžeš.
Ale takto to môže byť v pohode bývanie

autor
22. okt 2024

@jana005 no u nich doma by to nebolo. Mame vlastnu predstavu ako napriklad aj vlastnu zahradu, vlastnu tersu atd.. proste oddelene. Len trochu si zacinam mysliet ze to stroskota na tom ze synovi pozemok daruju ale mne asi nebudu chciet. Co zas chapem.. je to ich pozemok nemusia mi z neho darovat nic.

veronika33
22. okt 2024

ak mu pozemok darujú, tak on potom môže polovicu pozemku darovať tebe, alebo predať

autor
22. okt 2024

@veronika33 ano ale otazka je kedy potom.. vies asi to hned nespravi to by bol taky trochu podfuk na nich a to nemame za potreby.. asi by to spravil az po rokoch.

janinah
22. okt 2024

My takto staviame dom pre dcéru na záhrade teda na manzelovom pozemku. Pozemok k aj dom im darujeme.Zat ako prvý povedal.aby sme si nerobili starosti.ze oni nás dochovajú.v Tom dome máme svoju izbu s príslušenstvom.Nemienime tam byť kým budeme vedieť fungovať mimo nich .Ale je dobré vedieť.ze asi nebudeme musieť riešiť starobinec Ale my máme dobré vzťahy.nie ako ľudia ktorí ti tu píšu.ze so svokrovcami nikdy ...Ono starí ľudia sú totiž na príťaž.Vyzaduje sa od nich.aby držali hubu a krok .zjedli svoju porciu jedla a zaliezli kamsi do kúta.Ma tvoj muž poriesene ako sa o rodičov postará v ich starobe?Čo ak jeden z nich zalahne?
Všetko raz tvoj muž zdedí aj ten pozemok.ak by ho hneď nedarovali.Ak máte peňazí na rozhadzovanie.tak si kúpte pozemok inde a svokrovcom zaplatíte opatrovateľky až bude treba.Ale bežný človek rozmýšľa inak.snazi sa ušetriť.A mať svokrovcov na jednom dvore nemusí byť vždy len nešťastie.

katulienocka999
22. okt 2024

My sme postaveni vedľa rodičov a nemohlo to byť lepšie,hlavne teraz ako mame deti.. všetko máme vysporiadane, pozemok bol darovaný obom,nie iba mne. Asi tu veľmi záleží aj od pováh a vzťahov v rodine 😁

autor
22. okt 2024

Ako mozno by ten pozemok darovali obom ale ja to vobec neberiem ako samozrejmost. Proste ma neprekvapi ak ho budu chciet darovat len manzelovi. Pozemok je v BA teda ma dost vysoku hodnotu. Nie je to pozemok za 5000.

autor
22. okt 2024

@janinah ako takyto pozemok si dovolit kupit nemozme. Dokonca aj rozne pozemky v okolici ba to je 100 /200 tis. Ako nic.. aj preto vznikla takato idea. Vztahy mame fajn ale je tu to ale ako to vysporiadat..no asi ina moznost nie je len dom spolocny pozemok len na manzela.

anjelicek26
22. okt 2024

Dochovavanie moze byt aj denna starostlivost 15-20 rokov a zasa sa netvarme, ze to kazdy zvladne, je to narocne casovo a mentalne neskutocne, hlavne ked obaja pracuju, maju deti a starosti nad hlavu. Nie je na hanbu radsej opatrovanie zaplatit... len taky off topic ku komentu vyssie, ze super, ze bude super byvat spolu a byt stale po ruke. Hlavne ked sa prida demencia, agresivita, vie to byt fakt zle.

derdia
22. okt 2024

Nikdy. Nikdy. Nikdy.

autor
22. okt 2024

@anjelicek26 ja si osobne myslim ze sa o tejto teme nebavili. Viem len ze rodiacia svokrovcov boli v domove dochodcov, zili do 90tky a to je tak vsetko

ja_bb
22. okt 2024

Kamoška tak ma (u svojich rodičov, v dome,kde je dolu babka,majú samostatny vchod, nie je to priechodne) a lutuje,blízko je moc blízko a snaha kontrolovat ci strata sukromia...nepozerat na peniaze,ale na pohodlie.

janickacrazy
22. okt 2024

Určite by som tak nestavala. My sme tiež tak rozmýšľali, ale našťastie sme to zavrhli. Teraz po rokoch by to tak bolo, že svokra sama vo veľkom starom dome, ktorý by vyžadoval milion opráv a peňazí a my za nimi v novom dome a čo myslíš, kto by to platil a robil? Najlepšie je mladým samým a trochu ďalej od rodičov. No ale je to na vás.

kavasmliekom
22. okt 2024

Ale ved svokrovci vám môžu časť pozemku predať, a potom už bude spoločný, nie? kým žijú, tak sa to dedičstva netýka.

autor
22. okt 2024

@kavasmliekom ako vravim kebyze mame kupovat pozemok v BA za trhovu hodnotu realne kolko stoji tak to mozme snivat dalej.. a preco by mali predat manzelovi pozemok tak drahy za 1000 oni ju nepotrebuju..