Doklady pre 17,5 ročné dieťa na cestu do Chorvátska

kajusiqq_x265
2. júl 2013

V správach dávali že aj ked je už Chorvátsko v EÚ dospelým stačí OP a deťom cestovný pas, chcem sa len spýtať či niekto nemá skúsenosť so 17,5 ročným "dieťaťom" čo vlastne potrebuje už tie reči okolo toho nezvládam. Za všetky odpovede, prípadne skúsenosti budem veľmi vďačná....(pýtam sa to za kamarátku, v predošlej diskusií ste sa viac pýtali a sústredili na to či mám už také staré dieťa ako na otázku ďakujem...)

sissy27
3. júl 2013

@kajusiqq_x265 keďže má viac ako 15 rokov a teda mal by mať svoj vlastný OP, tak pas nepotrebuje... keby si sa nepýtala na MK ale použila ten blbý google, tak si mohla mať dávno odpoveď jasnú a bez blbých podotázok a pripomienok
http://www.mzv.sk/sk/cestovanie_a_konzularne_in... napríklad...

kajusiqq_x265
autor
3. júl 2013

Tak pardon nikto nekázal aby si odpisovala práve ty... čítala som toho veľa tu som sa pýtala len na skúsenosť... jeden mi hovorí tak druhý tak

ivett1
3. júl 2013

@kajusiqq_x265 ako, praktickú skúsenosť asi ešte nebude mať nikto, lebo Chorvátsko je v únii od pondelka😉 (1.7.2013)... ale logicky by som išla s tak starým "dieťaťom" na jeho osobný id. doklad (čiže je to jedno - ak má, tak nech použije PAS, ak nie, tak OP - vo všetkých členských štatoch EÚ je možné cestovať na OP ... do ostatných non EU, klasika ,len s pasom) ...PS: ...aj keď mne sa zdá, že Chorvátsko malo výnimku a už aj v predchádzajúcich rokoch sa tam dalo ísť len s OP a deti (ktoré ešte nemajú iný identifikačný doklad - u nás OP) samozrejme s pasom alebo boli zapísané v pase rodiča ...LEN od minulého roka - od 22.júna- je zápis v pase rodiča neplatný...takže všetky deti (ktoré ešte nemajú OP) musia mať vlastný pas (smernica EU...)

kajusiqq_x265
autor
3. júl 2013

ďakujem moc...