Ahojte, chcem sa spytat, viem ze je 30 dni na zmenu op, ale ak chceme ist hned po svadbe do zahranicia (iba europa), tak plati normalne ten stary op?
@ibrunova ako to potom ludia robia ked idu hned na svadobnu cestu? Je nejaky docasny op ktory mi vystavia? 😏 riskovat urcite nechcem, preto sa radsej informujem co sa da robit
môžeš ist aj na občiansky aj na pas s menom za slobodna , nakoľko nie je možné vybaviť nové doklady hned po svadbe , my sme napríklad sobášny list dostali až pondelok brali sme sa sobotu a utorok sme cestovali na svadobnú cestu čiže som išla s menom za slobodna
v takychto pripadoch sa ide normalne na OP za slobodna. Je to specificky pripad
Inak toto ma vždy zaujímalo ako to je - je jasné, že nový OP sa hneď nevybaví, ale tak vie niekto na tej dovolenke, že sa dotyčná vydala? Veď normálne môže ísť na starý OP - kto len vie, že je to svadobná cesta?
Na pas, ten je platny aj so starým priezviskom ešte 3 mesiace po svadbe.
Toto hovorí zákon:
(1)
Občiansky preukaz je neplatný, ak
obsahuje neplatné alebo nesprávne údaje, alebo neoprávnene vykonané zmeny,
takže nie, nie je to žiaden špecifický prípad a ak sa náhodou dostaneš v zahraničí do situácie, kde to budú preverovať, tak si zarábaš na ďalšie problémy.
@alfged och ano pas, nie OP, pomylila som sa.. tak.. na pas normalne
- Ak ste však svoje priezvisko zmenili, nezabudnite o nový pas požiadať. Ten starý platí najviac tri mesiace od uzavretia manželstva.
Neplatí, lebo v ňom nemáš správne údaje. Ale niekto ti napíše, že tak boli, to je už len na tebe.