Doklady po svadbe

14. mar 2022

Ahojte, chcem sa spytat, viem ze je 30 dni na zmenu op, ale ak chceme ist hned po svadbe do zahranicia (iba europa), tak plati normalne ten stary op?

ibrunova
14. mar 2022

Neplatí, lebo v ňom nemáš správne údaje. Ale niekto ti napíše, že tak boli, to je už len na tebe.

autor
14. mar 2022

@ibrunova ako to potom ludia robia ked idu hned na svadobnu cestu? Je nejaky docasny op ktory mi vystavia? 😏 riskovat urcite nechcem, preto sa radsej informujem co sa da robit

minesasubu
14. mar 2022

môžeš ist aj na občiansky aj na pas s menom za slobodna , nakoľko nie je možné vybaviť nové doklady hned po svadbe , my sme napríklad sobášny list dostali až pondelok brali sme sa sobotu a utorok sme cestovali na svadobnú cestu čiže som išla s menom za slobodna

zuzuliennka1
14. mar 2022

v takychto pripadoch sa ide normalne na OP za slobodna. Je to specificky pripad

1sally12
14. mar 2022

Inak toto ma vždy zaujímalo ako to je - je jasné, že nový OP sa hneď nevybaví, ale tak vie niekto na tej dovolenke, že sa dotyčná vydala? Veď normálne môže ísť na starý OP - kto len vie, že je to svadobná cesta?

ibrunova
14. mar 2022

@1sally12 zistia to, ak ťa budú lustrovať v evidencii z nejakého dôvodu..Ak to tam bude už zmenené.

alfged
14. mar 2022

Na pas, ten je platny aj so starým priezviskom ešte 3 mesiace po svadbe.

alfged
14. mar 2022

Toto hovorí zákon:
(1)
Občiansky preukaz je neplatný, ak
obsahuje neplatné alebo nesprávne údaje, alebo neoprávnene vykonané zmeny,

takže nie, nie je to žiaden špecifický prípad a ak sa náhodou dostaneš v zahraničí do situácie, kde to budú preverovať, tak si zarábaš na ďalšie problémy.

1sally12
14. mar 2022

@ibrunova a tak to by tiež len v špecifických prípadoch nie?

zuzuliennka1
14. mar 2022

@alfged och ano pas, nie OP, pomylila som sa.. tak.. na pas normalne

- Ak ste však svoje priezvisko zmenili, nezabudnite o nový pas požiadať. Ten starý platí najviac tri mesiace od uzavretia manželstva.

alfged
14. mar 2022

@1sally12 Stačí, že sa staneš napr. účastníkom dopravnej nehody. A to je len jedna zo situácií.