Aké doklady potrebujem na účely vyplácania starobného dôchodku?

zofiao
24. júl 2024

Zdravim,

do dochodku mam este daleko, teraz som sa na RD, ale bude mi koncit prac.pomer v mojom prvom zamestnani a chcem mat vsetko naporiadku. Je z mojej strany treba nieco robit, vyziadat si nejaky doklad od zamestnavatela,ktory budem neskor potrebovat pri dokladovani naroku na dochodok? Alebo da sa to nejak zistit v Soc. poistovni? Taktiez ked som bola poistencom statu z dovodu vykonavania osobnej asistencie a dobrovolne poistena. Ci najlepsie zavolat do Soc.poist. a informovat sa tam? Dakujem za pomoc 🙂

mk1111111111
24. júl 2024

V praci Ti daju po skonceni PP zapocet, sprav si kopiu a zaloz doma, ak by si original potom odovzdala nasledujucemu zamestnavatelovi.

oli18
24. júl 2024

Tlacivo Zapocet rokov ti vyda po skonceni PP tvoj prvy zamestnavatel, kde je uvedene, aky cas si u neho odpracovala. Toto odovzdas nasledujucemu novemu zamestnavatelovi. Ten ti po ukonceni PP pripocita odpracovanu dobu k tej od prveho zamestnavatela a da ti ho. Ten das znovu tretiemu zamestnavatelovi a tak to ide dookola az do dochodku. Lenze ja som sa vo svojej praxi stretla s tym, ze novy zamestnanec tento Zapocet rokov od predchadzajuceho zamestnavatela nedoniesol. Tak som mu vyhotovila nas a na nom bol uvedeny len u nas odpracovany cas. Takze zaver: musis pri nastupe Zapocet dat a pri vystupe si ho pytat. A robit z neho fotokopie pre seba, ako ti radi vyssie. Plus si opatrovat pracovne zmluvy, dohody. Lebo nie vsetky uctovnicky su poctive a ludom pri nastupe na dochodok chybaju v soc.poistovni udaje o niektorych zamestaniach. Vtedy predlozis bud Zapocet rokov, alebo prac.zmluvu, ci dohodu.

zofiao
autor
25. júl 2024

Dakujem za info, velmi ste mi pomohli 🙂