Doklad od predošlého zamestnávateľa k daňovému priznaniu

5. feb 2021

Potrebujem doklad k danovemu od predosleho zamestnavatela, ale ten ani jeho uctovnicka mi ho nechcu dat. Vyhovaraju sa jeden na druheho. Maju na to pravo? Odkial ho mam zohnat? Moze ho od nich ziadat pani ktora mi robi danove? A je nutne aby na tom doklade bol aj podpis a razitko?

lucka_ke
5. feb 2021

sú povinní ti ho vystaviť do 10.2., je to ich povinnosť zo zákona, pohroz im Inšpektorátom práce ak ti ho nedajú a zodpovedný je vždy majiteľ firmy, ktorý to môže dať za úlohu účtovníčke

ciarraa
5. feb 2021

pokial ho potrebujes tak by ti ho mala dat je to ich povinnost a o taketo veci sa stara uctovnicka a mala by ti to dat, pokial ti ho neda skus sa povyhrazat ze podas podnet na kontrolu

autor
5. feb 2021

@lucka_ke @ciarraa tiez si myslim ze mam na nho narok ale uctovnicka mi zacala tvrdit ze ona mi ho moze aj nemusi dat lebo to su osobne doklady a narok ma na ne ona. A ze mi ho mozno da ak chcem ale bez peciatky a podpisu. Bude to vadit?

juliatriscova
5. feb 2021

zamestnávateľ je povinný zo zákona vystaviť potvrdenie o príjme, ak ho nepožiadaš o vykonanie ročného zúčtovania.........podnet na inšpektorát práce.......samozrejme, že musí byť podpis aj pečiatka....nech si preštuduje zákon, ak ho neovláda.......

Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane (ďalej len „zamestnávateľ“), je povinný za obdobie, za ktoré zamestnancovi vyplácal zdaniteľný príjem, vystaviť potvrdenie o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti (ďalej len „potvrdenie“) z údajov uvedených na mzdovom liste, prípadne v evidencii podľa § 39 ods. 4 zákona, ktoré sú rozhodujúce na výpočet základu dane, preddavkov na daň, dane, na priznanie zamestnaneckej prémie a na priznanie daňového bonusu za príslušné zdaňovacie obdobie. Zamestnávateľ potvrdenie doručí zamestnancovi najneskôr do:

a) 10. marca zdaňovacieho obdobia, v ktorom zamestnanec podáva daňové priznanie, alebo

b) 10. februára po skončení zdaňovacieho obdobia, v ktorom alebo za ktoré zamestnávateľ vyplatil príjem zo závislej činnosti zamestnancovi, ktorý žiada o vykonanie ročného zúčtovania iného zamestnávateľa, ak o vystavenie dokladu požiada najneskôr do 5. februára po skončení zdaňovacieho obdobia.

Zamestnávateľ vystaví a doručí potvrdenie zamestnancovi aj vtedy, ak tomuto zamestnancovi v zdaňovacom období poskytol len plnenia oslobodené od dane podľa § 5 ods. 7 písm. b), k), l), n), o) zákona, ktoré sa uvádzajú na r. 05 až 09 tohto potvrdenia.

Ak zamestnávateľ alebo zamestnanec zistil, že potvrdenie podľa § 39 ods. 5 zákona obsahuje nesprávne údaje, zamestnávateľ vystaví opravné potvrdenie do konca mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom zistil, že potvrdenie obsahuje nesprávne údaje alebo do konca mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom zamestnávateľa na túto chybu zamestnanec upozornil. V potvrdení zamestnávateľ vyznačí, že ide o opravné potvrdenie.

11mirka22
5. feb 2021

Je dosť možné, že vám ho vydali pri ukončení pracovného pomeru. Pohladajte v dokladoch.

autor
5. feb 2021

@11mirka22 nie nedali. Za cele obdobie co som tam pracovala mi ani vyplatne pasky nechceli dat.

11mirka22
5. feb 2021

Tak smer inšpektorát práce...

lucka_ke
5. feb 2021

tak je možné, že to bola čierna práca, ale čudujem sa, že vám nevadilo nedostávať výplatné pásky

autor
5. feb 2021

@lucka_ke praca na zmluvu. pasky raz dali raz nie. ale vzdy trebalo pytat, prosit.

lucka_ke
5. feb 2021

je to ich zákonná povinnosť a áno aj s pečiatkou, podpisom a menom zodpovednej osoby, trvaj na tom, že musia dať, inak na nich pošleš kontrolu

autor
5. feb 2021

@lucka_ke uz mi to chvalabohu poslali. Nikde s tym nemali problem ci socialka ci urad ci zamestnavatel terajsi. Iba oni. Na stastie mi ten doklad dali.

kolarovska
5. feb 2021

Ahoj, pracujem na danovom urade. Kolegyna mala raz tento "problem". Obratil sa nu danovnik, ktoremu zamestnavatel odmietol vydat potvrdenie o prijme. Aby ste mali podklad na vyplnenie danoveho priznania sa to riesilo sa to nasledovne: podate na danivim urade, pod ktory patrite ziadost o vydanie potvrdenia o prijme, zrazanych odvodoch aj preddavkoch na daniach za rok 2020. Spravkyna Vam ho spracuje, budete mat v potrvdeni, hrubu mzdu, idvidy di zdravotnej, socialnej poistovne a zaplatenu dan. Tieto udaje vie spravkyna z rocneho hlasenia, ktore je zamestnavatel povinny danovemu uradu podat do konca aprila 2021 /moze podat aj skor/. Lenze lehota na podanie danoveho priznania je 31.3.21,do tejto lehoty si podajte oznamenie danovnika o predlzeni lehoty na podanie DP, lebo termin 31.3.21 nestihnete. Obratte sa na Vasu spravkynu na DU s touto poziadavkou najprv osibne prip. Telefonicky, ziadost o potvrdenie este nepodajte, lebo mame lehotu 30 na vybavenie a dovtedy Vas zamestnavatel nemusi podat to hlasenie. Potom to potvrdenie z uradu pouzijete ako podklad k vyplneniu DP.

autor
5. feb 2021

@kolarovska ďakujem, na stastie to dobre dopado a doklad mi vydali.