Dobrý deň.Prosím Vás o radu,zvlašt ak je niekto kto si prešiel podobnou situaciou ako ja.Asi pred rokom sme sa s manželom rozišli.Kvoli jemu despotickemu spravaniu voči mne som nemala na výber a odišla som zo spoločneho byvania.Trojizbového bytu,ktorý máme na hypotekárny úver.Musela som zmenit povodnu prácu,kde som ako predavačka nezarobila aby som vyšla.Našla som si zatial podnajom.Velký jednoizbový byt,ktorý je prerobený na dvojizbový.Hlavne kvoli mojim dvom detom aby mali kde chodit.Žial u nás je situácia so zamestnaním tazšia,a keďže som sa dlhodobo starala o dve deti a potom robila len na čiastočny uvazok,lebo nam prijmy stačili nemohla som si vyberat a zamestnala som sa vo výrobe.To znamená prácu na 3 smeny.Nemám rodičov ani nikoho kto by mi s detmi pomohol,takže sme sa s manželom dohodli,že si ich budeme striedat.Malá ešte chodí do školky,takže okrem víkendov prespávali u neho,ja som s nimi bola napr.poobede,večer ich zaniesla.Podla smien.Teraz už ide aj malá do školy a chcem požiadat aspon o striedavú starostlivost sudnou cestou.Doteraz boli dohody len ustne a velmi tazko sa dodržiavali.Keďže som mala čistý príjem ledva 500 eur a len za najomne platim 290 eur dohodli sme sa,že všetky výdavky na deti bude platit on.Škola,školka,kružky...Chodil nám ešte rodičovský príspevok,z ktorého sme si delili na polovicu. Pred par mesiacmi ale rodičovsky skončil,a ja teda aj s detmi vychadzame od vyplaty k vyplate.Je smutne,že im nemožem nič dopriat a manžel zaraba vyše 2xtolko ako ja.Začal si ich kupovat,travi s nimi vela času,čo mne v rámci práce aj keby som chcela nieje umožnené.Aj ja by som chcela detom kupit hračky,zaplatit kružky,bohužial,vyjde nam akurat na stravu. Manžel sa nechce dohodnut na vyživnom.Je si vedomý,že prijmy ktoré má sú z vačšej časti neoficialne(polovica ide na učet,čo je zhruba 600 eur,ale v skutočnosti zarobí 1200-1400 eur.Aj podla víkendov,ktoré odrobí. Uvažovala som,že podám žiadost o predbežné výživné,na manželku,prípadne na deti.Na čas do rozvodu.Ale ako mu mám dokázat jeho oficialny prijem,ako spísat žiadost,aby moju situaciu sud pochopil? Musí predsa existovat nejaka spravodlivost.Aj ja chcem ist s detmi na výlety,ako on,a venovat sa im,ako on.Zo zákona vraj majú mat rovnaké podmienky u oboch rodičov.ú
Ďakujem za každú radu 🙂
@maciatkolulu
Mýlite sa v dôvodoch, ktorými argumentujete tým, že zadávateľka nedostane výživné. Počas manželstva platí vzájomná vyživovacia povinnosť tak, aby životná úroveň oboch manželov bola v zásade rovnaká. Teda nie je potrebné preukazovať zdravotné problémy alebo iný dôvod určenia tzv. manželského výživného.
Iná vec je tento konkrétny prípad, keďže manželia spolu nežijú a nie je jasné, či je napr. možné preukázať celé príjmy.
@draik no podat moze, asi vies aka je prax, vsakze.....😉 A najma ked zakladatelka pise, ze ma na papiery 600 eur a ona 500, to toho asi vela nedostane,najma ked uz je schopna zarabat a ma dve skolopovinne deti a nema ziadne zdravotne prekazky, ale tak podat samozrejme moze, realita bude aka bude, takze netreba motkat medove fuziky podla mna zbytocne.
Ďakujem za odpovede.Otazka je skor taka,ako dokazat,ze ma plat taky aky ma.Čo sa tyka striedavej starostlivosti,viem,ze narok tam je,mam kamaratku a jej byvaly manzel prispieva na deti 100 eur vyzivne.Vydavky na polovicu.A to nema ani zdaleka taky prijem a ona zije uz s novym priatelom v spolocnej domacnosti. Otazka je skor,akym sposobom preukazat na sude,ze manzel zaraba ovela viac.Deti su lahko ovplyvnitelne,Kupuje si ich a najradšej by si ich zobral do svojej starostlivosti.To však ako matka nedovolím.Už dost,že som musela zmenit pracu aby sme ako -tak vyšli...Teraz robim pracu ktoru by som ani zo zdravotnych dovodov robit nemala.Ale človek si niekedy nevyberie.Lenže čo o rok,či dva??? Preto to vyzivne...
@anicka26 skusit mozes,sanca minimalna,plat nedokazes,ze ma vyssi ako ma ofiialne na papiery. Takze skor sa zmierit s realitou slovenskeho sudnictva. Pokial ma plat iba o 100vyssi ako ty pri stiredavke mu vyzivne najskor nebude,ale za pokus to stoji. Zaklad je stastne deti,pokial sa stara a kupuje,tak je to fajn,ci by bolo lepsie,aby nekupoval a kaslal na ne? Pripadne neskor ani neplatil? Aj taki su a nezmoze sa nic a matky tahaju a tahaju a neskor sa moze objavit tato a je to pre decka boh. Ty zijes svoj zivot,novy,ty ries seba a nie to co im kupuje a co robi ex. Ako som pisala vylety sa daju robit aj bez kopu penazi a aj travit prijemne chvile s blizkymi. Nech si ex robi co chce,inak to nie je pre teba pomoc,ze je s nimi? Nie kazda matka rozvedena ma taketo moznosti. Myslim,ze cielom kazdeho normalneho rodica je,stastie a spokojnost deti....
@anicka26 vyzivne na seba zarucene nedostanes, nie si teda nejako zdravotne hendikepovana, deti su uz skolaci, tak nie je nejaky extra dovod... Pokial chces striedavu starostlivost je viac ako pravdepodobne, ze vyzivne nebude urcene, najma ked muz ma oficialny prijem ledva o sto vyssi ako ty....Ja by som bola rada, ze sa stara o deti, ved to ti odpadavaju naklady okrem ineho, ja by som sa na tvojom mieste zamerala skor na rozvod a riesenie BSM a vysporiadanie bytu a hypoteky. Nuz a ked chces chodit po vyletoch, tak chod, na to nepotrebujes stovky eur, batoch, rohliky, voda a ficite, Vyzivne na seba dostane ledva nejaka matka na materskej, ale nie plnohodnotne zarabajuca matka dvoch skolakov😉 nie sme v amerike, ked chces zarabat viac, musis sa posnazit, viem, ze to nie je lahke, ale ked je s detmi ex, ci manzel, tak to mas upne super, hladaj si lepsiu pracu a pracuj na sebe a nezavid muzovi, ze ma na vylety a nakupy, ries majetok a veci s tym spojene