Ahojte,
Píšem po prvý krát, ale vždy som si prečítala diskusie ktoré mi pomohli vyriešiť niektoré problémy.
Dnes sa teda pýtam :
Naskytla sa mi práca na dohodu, som invalidný dôchodca (čiastočný) a neviem či za mňa zamestnávateľ bude odvádzať odvody na poistenie v nezamestnanosti a nemocenské poistenie.
Ak nie,môžem si ich platiť ja?
@myname ak ako dôchodca podpíšeš vyhlásenie pre SP, tak vôbec žiadne odvody do SP, ZP platiť nebudeš do sumy 200e u jedného zamestnávateľa, a pri tomto dokonca ani daň.
Ak by si vyhlásenie nepodpísal, tak zaplatíš dôchodkové poistenie do SP,
neplatíš do ZP, a ani poistenie v nezamestnanie, a nemocenské poistenie .. tieto neplatíš, lebo si invalidný dôchodca.
Ak si chceš platiť tak len celý balík na dobrovolné poistenie sa môžeš prihlásiť a platiť si.
@zalka ďakujem za info.
Takže si budem môcť doplácať nemocenské a hlavne o to mi ide. Keďže som po onkologickej liečbe a už len na polovičnom invalidnom tak nechcem zostať bez nemocenského poistenia (čo ak.. ? 🙄). Pretože u mňa aj predtým viac závažili nemocenské dávky ako plný invalidný (smiešna suma).
Ďakujem.
@zalka
Práve v dnešnej dobe a situácii aká je, to nie je jednoduché. Denne som sedela a hľadala na profesii, mailom som už radšej ani nereagovala radšej som priamo zavolala a tak som si našla aj zamestnanie. Síce nemôžem zdvíhať ťažké bremená a zdvíham ale som rada, že som zamestnaná.
Dúfam, že časom si nájdem niečo menej náročné.
No, viem, že za polovičného inv. dôchodcu platí normálne do zdravotnej poisťovne štát. Na starobný dôchodok nie. Jedine už len si zistiť nejak, či za teba bude zamestnávateľ platiť a čo bude platiť. Zdravotné si určite neplať ty.