Dobry den, ak su tu skusene zienky, prosim poradte. Mam moznost ist pracovat na dohodu popri RD (dietatko ma 1,5r). Je to ale smiesna suma, cca 38e brutto na mesiac (cca 10- 12h mesacne), cize take vreckove pre mna;) Ale, jedna sa mi o to, ze manzel ma narok uplatnit si tzv. nezdanitelnu cast zakladu dane (NCZD) na mna ako manzelku a ci teda bude mat vplyv moja dohoda na tu NCZD ? Ak ano tak aky? Lebo ked ja mam dostat za rok cca 480e a jemu sa napr. tym padom znizi NCZD o 200e tak ja budem mat prijem v konecnom doskedku 280e co uz je fakt smiesna suma a zvazujem ze tym padom ani nenastupim. Alebo dokonca ci vobec ma narok na NCZD? Ak nie, tak by sme boli v podstate v strate. (ja 480e za rok, Nczd cca 800e keby nemal na to narok, tak vlastne by sme mali nie 800e ale len tych mojich 480e, cize o 320e menej, takze to tym padom by sa mi duplom neoplatilo robit na tu dohodu. Vie mi prosim niekto poradit ? Dakujem.
joooj, no ste zlata, dakujem za pomoc, vcera som bola na socialnej pistovni, na danovom a kazdy sa tvaril ze nevie o com tocim a oni nic nevedia, no..nase urady dakedy na zaplakanie
manželovi sa síce zníži, ale súčasne ty si môžeš požiadať daňový úrad o vrátenie dane, čiže neprídete o nič
skôr ti to môže "ublížiť" ak by si išla na ďalšiu materskú, môže ti to ovplyvniť výšku MD
@lucka_ke Hmm, o vratenie dane ? Pani na danovom mi povedala, ze ja ani nemusim podavat danove priznanie ak prijem bude nizssi nez cca 2000€ Ci to s tym nesuvisi to vratenie dane ? A to ako sa ziada to vratenie dane ? Pytam sa jak hotentot ale ja fakt neviem v tychto veciach velmi chodit :/
Tak moj prijem bude urcite nizsi ako nezdanitelna cast. Moj prijem bude max.600rocne (minimalne dufam 360e) A nezdanitelna cast je tych 3937,35 € alebo z toho 19% ?
Na MD sa nechystam a ani by mi nevysla, zial nevysla mi ani pri jednom dietati (teda pri prvom mic hybali nejake dni a potom som uz nepracovala a teda ani na jedno mi uz nevznikol narok poberat matersku davku).
každý rok je to iná suma, za rok 2020 je nezdaniteľná časť 4 414,20 Eur
a vrátia ti len tú dań, ktorú ti zamestnávateľ zrazí, čiže na výplatnej páske vždy uvidíš koľko bola daň, po skončení roka si požiadaš o ročné zúčtovanie dane alebo ak si chceš robiť sama daňové priznanie potrebuješ od zamestnávateľa Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch (tam to bude presne napísané o akú sumu ide)
@silvike uvažuješ dobre....tvoj príjem bude mať vplyv na NCZD - bude ponížená.