Ahojte.
Potrebovala by som poradiť.
S priateľom plánujeme spoločné bývanie no býva cca 250km odo mňa.
Ja zatiaľ teda bývam v inom meste kde mám aj prácu,ktorú vykonávam u jedného zamestnávateľa už viac ako 15rokov,čiže oráca na dobu neurčitú,z toho 6rokov na materskej.
Chcem sa nasťahovať k nemu.
Otázka znie. Ak sa dohodnem so zamestnávateľom na ukončení PP,budem dostávať podporu?
A ďaľšia otázka je,čo ak by som v najbližšej dobe otehotnela? Plánujeme dieťatko. Budem dostávať materskú alebo iba rodičák?
Nikdy som na úrade práce nebola,čiže ani netuším ako to všetko funguje.
Budem vďačná za akúkoľvek radu.
@mogaa čiže najskôr otehotnieť,potom podať žiadosť o ukončenie PP.
A ak by som si musela vyčerpať celú dovolenku,vyjde mi maximálna podpora alebo musím len napr.deň dovolenky vybrať?
Napr.budem teda tehotná,k 30.6 budem chcieť ukončiť pomer dohodou a vezmem na ten posledný deň dovolenku? Alebo ako docielim max.podporu?
@dibarbora max materskú docieliš 2 spôsobmi. Budeš 2 roky pracovať za vysokú mzdu a potom pôjdeš na podporu. Druhý spôsob je že teraz z práce neodídeš, pôjdeš na MD potom RD a po skončení RD skončíš PP dohodou, pričom nástupiš len na 1 deň kedy budeš čerpať dovolenku a zvyšok ti preplatia. Teraz ti deň dovolenky nijak nepomôže. Podpora sa ti počíta z priemeru za 2 roky. Deň dovolenky ani preplatenie dovolenky ti s tým nič neurobí. To pomôže po RD, počas ktorej je poistenie prerušené a obnoví sa na ten jeden deň a vďaka dovolenke bude za ten deň vysoký základ.
@ivkazba Ak by som sa predsa len rozhodla na dohode ukočenia PP počas toho ako budem tehotná,z čoho sa mi bude rátať prípadná podpora keď už budem po materskej a rodičáku?
Chcem vedieť všetky možnosti toho čo to obnáša,vážne sa nevyznám.
Pre mňa nemá zmysel ostávať v práci keď budem tehotná,nakoľko s partnerom chcem byť na dennej báze a cestovať do práce tak ďaleko je bezpredmetné o tom uvažovať.
A ďaľšia vec. Je lepšie si vyčerpať dovolenku alebo ju dať preplatiť?alebo na tom nezáleží?
@dibarbora ak dáš výpoveď teraz resp. počas tehotenstva, nemôžeš čerpať podporu až po skončení RD, pretože podporu musíš vyčerpať do 2 rokov od skončenia PP, inak "prepadne". Takže ak dáš výpoveď teraz resp. počas tehotenstva, tak po skončení MD požiadaj o podporu a až po jej skončení o rodičovský. V tomto prípade sa ti bude podpora počítať z priemeru posledného zamestnania. Je jedno, či o podporu žiadaš hneď po skončení PP alebo až po roku, na výšku podpory to nemá vplyv.
Čo sa týka dovolenky, to si ty musíš uvážiť podľa toho, či sa ti hodí čerpať dovolenku a mať voľno alebo nie.
Výšku podpory ako som už písala, si ovplyvníš jedine tak, že neukončíš teraz PP a ukončíš ho až po skončení RD, kedy 1 deň vyčerpáš dovolenku a potom ti PP skončí. Vtedy ju budeš mať maximálnu.
Ešte chcem upozorniť na 1 fakt, ak teraz ostaneš nezamestnaná a počas RD znova otehotnieš, nebudeš mať ako nezamestnaná nárok na materský príspevok pri druhom dieťati, nebudeš mať nárok na tehotenský príspevok počas tehotenstva (novinka teraz od apríla) a nebudeš mať nárok na vyšší rodičovský, iba na ten nižší. Takže ja by som na tvojom mieste (ak ti teda ide o to získať čo najviac peňazí) najprv hľadala zamestnanie v meste, kde žije partner, zamestnala sa a potom riešila tehotenstvo.
Osobne som názoru, že treba si určiť priority. Ak sú priority peniaze (že vás rozpočet nepustí kašlať na peniaze), tak sa zamestnaj v meste kde budeš žiť s partnerom a potom riešte dieťa. Ak je priorita dieťa, tak kašli na to a snažte sa, človek nikdy nevie, či to príde hneď po mesiaci alebo až po rokoch.
@ivkazba Ďakujem. Našťastie na financie nemusíme hľadieť,dieťa je u nás priorita.
To som chcela len tak okrajovo vedieť,že s akými financiami môžem počítať.
Fíha,po materskej môžem žiadať o podporu a rodičák mi až potom nabieha?
A vieš mi poradiť,keďže zamestnávateľ mi platí 2.pilier a platím si aj 3tí,čo bude potom s tým?
Predpokladám,že tam mi už žiadne peniaze nepôjdu počas toho ako zarábať nebudem alebo treba na to niekoho,aspoň písomne upozorniť?
@ivkazba viem,že o rodičák sa žiada. Mňa len zaskočila tá podpora,že to môžem vlastne takto riešiť.
Ale ešte mi napadlo keď sa dohodnem so zamestnávateľom na ukončení,nebudem dostávať mzdu.
Čiže mala by som sa asi na úrad práce nahlásiť. Tým pádom podporu budem poberať,nie?
Že teda najskôr podpora,materská a potom rodičák.
A už dám azda pokoj s otázkami 🙈😁
@dibarbora na podporu nárok máš, no ak otehotnieš po skončení tak nebudeš ani v ochrannej lehote a ani mať aktívne NP - takže anni nárok na materskú a RP len ten nižší...aby si mala nárok na materskú - musíš mať splnenú podnieku 270dní NP a aktívne nemocenské poistenie alebo byť v ochrannej lehote(otehotnieť počas PP a mať splnených tých 270dní NP).....ale ak sa presťahuješ a otehotnieš, uplne ti bude stačiť obnoviť si NP....