Dohoda o brigádnickej práci študenta

29. júl 2021

Kto ma skusenost? Dcera je studentka, ide na denne studium vs. Pred 2 tyzdnami podpisala dohodu o praci studenta s pracovnou agenturou. Ale vyhovujucu bridadu jej nenasli. Vcera si nasla inu brigadu cez inu agenturu. Ide podpisat dohodu, len teraz nevie ako je to s vynimkou z platenia soc. poistenia. Ma ju podpisanu u prvej agentury, ale chce si ju uplatnit u tejto novej agentury, toto vyzera na dlhodobejsiu brigadu. Tak isto vyhlasenie na uplatnenie nezdanitelnej casti zakladu dane.
Aky je postup? Treba uplatnenie u prvej agentury zrusit alebo netreba, kedze tam vlastne pracovat neplanuje a nebude mat ziadny prijem? Dufam, ze som to zrozumiteľne napisala

eerikusik
29. júl 2021

U prvej agentúry to musí zrušiť,pravdepodobne to budú chcieť oficiálne podpísať a potom si to môže uplatniť niekde inde.Moze to mať v jednom mesiaci uplatnené len u jedného zamestnávateľa.Zrusit resp. uplatniť sa to dá vždy od 1. v mesiaci.

autor
29. júl 2021

@eerikusik dakujem ti.

negymama
29. júl 2021

ulavu na socialnom poisteni /do 200 eur mesacne prijmu/ plus nzdanitelnu ciastu si moze uplatnit iba raz v jednom prac. pomere. Predpokladam, ze ak v prvej agenture do prace nenastupila, tak jej prac pomer ani nezacal a ani ju neprihlasili do soc. poistovne. Ak ju prihlasili - tak musia dat odhlasku. Ona ked tam ani nenastupila ani nemala ziaden prijem, tak si tam ani nema z coho uplatnit tie ulavy.

cize ulavu aj nezd. ciastku si uplatni v prac. pomere, kde realne nastupila a zacala pracovat, cize tam ju prihlasia do poistovne, plus podpise tie dve papiere o uplatneni si vynimky aj nezd. casti.

negymama
29. júl 2021

a odkedy realne zacne pracovat? s akym datumom ma tu novu zmluvu?

negymama
29. júl 2021

ak od 1.8. - tak od augusta si uplatni spominane veci v novej agenture.

autor
29. júl 2021

@negymama dakujem, no ved prave, nenastupila ani nenastupi, len tam ma popodpisovane papiere aj ulavu aj vynimku. Takze im asi staci napisat, nech jej vypisane papiere skartuju, kedze ju vlastne este ani do soc. poist. pravdepodobne neprihlasovali?

autor
29. júl 2021

@negymama novu zmluvu ma od 3. 8.

negymama
29. júl 2021

no ja som teraz citala na stranke sp, a ta ulava ci vynimka na socialnom poisteni, do prijmu 200 eur, tam nie je definovana ze musi byt len od 1. v mesiaci. akurat sa toi nesmie prelinat, resp. spajat, ze napriklad by pracoval do 15 u jednej firmy a od 15steho v druhej tak samozrejme v danom mesiaci si vynimku uplatni len u jednej firmy. ale ona ak v auguste nema inu zmluvu a uplatni si to len u jednej, ma myslim na to narok aj ked je zmluva az od 3tieho v mesiaci.

autor
29. júl 2021

@negymama dakujem ti, si zlata, ze si to dohladala

negymama
29. júl 2021

poviem pravdu ja tie agenturne zmluvy neovladam, takze neviem, ako je tam definovane, nastup do zamestnania, a teda aj prihlasky do poistovne, u studenta len socialnej, lebo pri zdravotnom je student este poistenec statu. Lebo normalne je nastup vtedy ked aj realne pracujem a nastupim. staci do tej prvej agentury zavolat...ak jej tam nebezal prac. pomer, - dohoda a nebola nikde prihlasena, tak su tie papiere co podpisala passe. len musi dat vediet, ze u nich uz nenastupi a zmluvu s agenturou rusi.

eerikusik
29. júl 2021

@negymama zmlúv môže mať podpísaných koľko chce,dolezite je že tie úľavy ma iba raz. Teoreticky by si mohla nechať obe zmluvy,napríklad ako DoBPS ju môže kľudne mať do 31.12.21 alebo na 12 mesiacov od
podpisu a vôbec tam nemusí nič odrobiť.Moze sa stať že sa do budúcna stane niečo s touto brigádou a teoreticky môže niečo odrobiť pre prvú agentúru,alebo pracovať pre obe ak to stíha,akurát len raz si uplatní úľavy.Cisto teoreticky by si mohla každý mesiac uplatniť úľavu u iného len to treba stále zrušiť a nahlásiť inde.Koniec koncov keby aj bola u oboch prihlásena a mala dvakrát úľavu problém má zamestnávateľ,ktorý prihlásil ako druhý a platí pokutu.To by ju asi nepochválil .Čiže ideálne preveriť u prvej agentúry a to či celkovo zruší zmluvu je už na nej.

autor
29. júl 2021

@eerikusik diky, takze prvu zmluvu rusit nemusi, len im treba oznamit, ze od 3. 8. si uplatnuje vynimku a ulavu u inej agentury, je to takto ok?

eerikusik
29. júl 2021

No v podstate že to chce prestať uplatňovať u nich a hotovo.Pri podpise zmluvy 3.8.by sa jej mali aj pýtať či to niekde nemá uplatnené a či to chce u nich.Firmy zvyknú dávať podpisovať aj čestné prehlásenie že to beru na vedomie , ale tak povedzme si úprimne väčšina študentov to ma na háku čo podpisuje.A ešte keď za to nemajú žiadny postih.🙄

autor
29. júl 2021

@eerikusik no ved prave, keby to dcere trocha nepozriem, podpise im aj ortiel smrti🤦‍♀️

negymama
29. júl 2021

@eerikusik ano , presne to som mala na mysli. treba si overit ci v prvej agenture bola prihlasena do sp, a ci mala v ramci prac. pomeru aj tu odvodovu vynimku na studenta.
ak ano, a jej to este bezi tak to zrusit, a od augusta si moze uplatnit v novom zamestnani, pri druhej dohode. Jasne da sa ciky caky stale prehadzovat ulavu na odvodoch medzi dvoma agenturami, ale osobne ako agentura ci iny zamestnavatel by so z tho happy nebola, stale treba davat zmeny na socialku v registr . liste.

negymama
29. júl 2021

a ano @eerikusik ma pravdu, student vlastne moze mat kludne viac dohod a brigad...ak stiha. a medzi nimi si kazdy mesiac prehadzovat ulavu podla prijmu co dosiahne.

priklad v prvej brigade zarobi 120 eur v druhej 200. tak sa mu ten mesiac oplati ulava v druhej. dalsi mesiac to moze byt naopak,

autor
30. júl 2021

@negymama
@eerikusik dakujem, je to vybavené. Stačilo len zavolať do prvej agentúry.