Dobrovoľné pripoistenie v tehotenstve

karin0306
2. jan 2025

Dobrý deň, chcela by som sa prosím poradiť ohľadom mojej situácie.
Tento rok som dala výpoveď v zamestnaní. Končila som ku 01.05.2024. Zostala som na podpore a kedže partner mal úraz na motorke a nechodil, rozhodla som sa, podporu si vybrať a starať sa o neho. Teraz si hľadám prácu 2 mesiace no zistili sme, že čakáme bábätko. Máme odložené nejaké peniaze a zvažujeme dobrovoľné pripoistenie. Niekde som sa dočítala, že musí trvať 26 týždňov ( čo by sme ešte stíhali lebo som len na začiatku) no na jednej sociálke mi povedali, že musí trvať minimálne 9 mesiacov a na druhej že 6 mesiacov. Viem že nemocenské musím mať uhradené za posledné dva roky minimálne 270 dní pred nástupom na materskú. Chcela by som sa teda opýtať na dĺžku dobrovoľného pripoistenia či je to naozaj 26 týždňov a či by mi potom materská bola rátaná z tohto pripoistenia ale z nejakého celkového priemeru za dva roky. Vopred ďakujem pekne za všetky odpovede

katkaseiner
2. jan 2025

za akym ucelom zvazujes dobrovolne pripoistenie?

lllaila
2. jan 2025

@karin0306 áno, je to 26 týždňov pred nástupom na materskú , ktorá je 6 týždňov pred termínom, spolu teda 32 týždňov, treba si švihnúť.
Taký malý tip... A keď sa prihlásiš ako dobrovoľne poistená osoba a náhodou hneď ďalší mesiac zostaneš na PN , tak odvody ani nemusíš platiť a materskú ti aj tak vypočítajú vysokú ( ak teda plánuješ platiť najvyššie možné odvody).

karin0306
autor
2. jan 2025

@katkaseiner kvôli materskej

karin0306
autor
2. jan 2025

@lllaila ďakujem veľmi pekne za odpoveď aj za tip 🙂

karin0306
autor
2. jan 2025

@lllaila a ešte sa spýtam, čo ak by nastala situácia že bábätko porodím predčasne povedzme v 6tom mesiaci? automaticky nabieham na materskú a poistné bude platené kratšie...v tom prípade mi materskú nedajú? alebo to budú rátať z priemeru? ďakujem

lllaila
2. jan 2025

@karin0306 šiesty mesiac, to je trochu hardcore, to ani nemysli na také. To ti neviem povedať a s veľkou pravdepodobnosťou sa ti také niečo ani nestane. Pri plánovaní výšky materskej treba uvažovať o normálnej dĺžke tehotenstva a zabezpečiť sa. Pri najhoršom ti ju vypočítajú z poslednej práce z roku 2024. Fakt neviem.

draik
2. jan 2025

@karin0306
Zo všeobecného minima.