Dobrovoľné poistenie v tehotenstve

laura1980
13. apr 2021

Ahojte chcem sa opytat ci mi vznikne narok na matersku ?Ukoncenie zamestnania som mala 22,12 2020 aktualne mam odrobene za 2 roky 200 dni som v 6 tyzdni tehotenstva chyba mi 70 dni da sa pocas tehotenstva ziskat tych 70 dni dobrovolnym poistenim ak ano odkedy by som musela zacat poistenie platit a dokedy ?

smirnoftka
13. apr 2021

Nemas aktivne nemocenské poistenie a nestihas ani ochrannu lehotu.

ivkazba
13. apr 2021

@laura1980 kedy máš TP? 70 dní ti chýba teraz, ale tých 270 dní musíš spĺňať k TP, takže zrejme bude treba platiť si DNP oveľa dlhšie ako 70 dní.

laura1980
autor
13. apr 2021

@ivkazba termín pôrodu budem vedieť až 19 na kontrole preto sa vypitujem až to poistné nezačneme platiť zbytočne

nevenka
13. apr 2021

@laura1980 termin porodu si vyrataj podla poslednej menstruacie, tak to pocitaju aj doktori. To, ze je to podla sona inak, na tom nic nemeni a tych 270 dni sa nerata k terminu porodu, pokial viem, ale k terminu nastupu na matersku, teda 6 tyzdnov pred terminom porodu. Ja som mala takto termin porodu 25.12., na matersku som sla 13.11., porodila som nakoniec 16.12., materska mi chodila od toho 13.11...Ja som tych 270 dni mala, bola som v ochrannej lehote nastastie, ale dobrobolne pripoistenie som nestihala, nevyslo by mi platit 26 tyzdnov do terminu nastupu na matersku.

nevenka
13. apr 2021

Nevyslo mi to platit, lebo keby som to vedela skor, tak by mi to vyslo...takto mam mizernu matersku z polovicneho uvazku, takze mi UP dopalaca matersku di vysky rodicovskeho prispevku.

nevenka
13. apr 2021

@laura1980 mozno Ti poradia lepsie, na mna sa nespoliehaj, skus si zavolat do socialnej. Ked si vyratas termin porodu, vypocitaj si datum nastupu na matersku a od tohto datumu vypocitaj 26 tyzdnov. Podla mna, keby si to stihala platit z urciteho vymeriavacieho zakladu, aky si urcis, podla toho, aku vysku materskej by si chcela cca mat, tak by Ti to v socialnej vypocitali. Na nete je tusim aj kalkulacka, priblizne. Ja som uvazovala platit si to z uspor cca 300 mesacne, nech by bola slusna materska. Lenze, ak sa to bude platit kratsie, ako tych 26 tyzdnov, tak sa to z toho pocitat nebude a platila by som zbytocne. Ale neviem, ako to je presne u Teba. Ja som bola teda v tej ochrannej lehote, otehotnela som pocas pracovneho pomeru.

nevenka
13. apr 2021

Ale ako vravim, mozno nemam vsetky a dobre info, su tu skusenejsie baby, pockaj este na dalsie rady 😉

smirnoftka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz