Dobrý večer, ja by som sa chcela opýtať ohľadom tohto platenia či má niekto reálnu skúsenosť s tým, že ak si také niečo niekto platí napr. 12 rokov z maximalného vymeriavacieho základu, že ako sa to reálne prejaví na dôchodku, či sú to len vyhodené peniaze?
Ďakujem
Ahojte, to je zaujímavá téma, možem sa pripnút?
@zalka jaj no ja sa do toho nevyznám vôbec :D som len tak pozerala ako to je s dôchodkom a zistila som, že sa do odpracovaných rokov vôbec nepočíta vysoká škola ani evidencia na úrade práce a tak som si zisťovala, že ako by sa dali tie roky aspoň niečím zachrániť a našla som toto, že si ich môžeš doplatiť takto ale neviem si v praxi predstaviť, že koľko to reálne pomôže tomu dôchodku 🙂
@mishkamishka jasné 🙂
Ja som tento rok v januári skončila tpp a od februára som SZČO. Čo sa týka dôchodku,radšej si budem posielať dobrovoľné príspevky do 2.piliera.
@dr_smajlik ani 2.pilier nie je výhra, je to nastavené tak že tam tratíš....čiže tebe vyrátajú dôchodok akoby si mala len 1.pilier, potom ti stiahnuurčitú sumu ak máš aj druhý pilier a určitú sumu ti vyplatia z 2piliera...tento rok to najčastejšie vychádza že z vyrátanej výšky dôchodku ti stiahnu 50eur a z 2.piliera ti dajú 17eur😉takže ľudia sú stratoví....pochybujem že iné nastavenie bude v budúcnosti, keďže 1.pilier musí byť solidárny😉v každom prípade ak 2.pilier v budúcnosti otvoria, tak vystupujem.....
@mogaa hej, keď tam je niekto len 10 rokov a este v dlhopisoch tak áno. Ale tí čo tam budú ako ja 30+ rokov budú mať v indexe podstatne lepšie zhodnotenie,ako súkať to len do 1.piliera.v konečnom dôsledku keby sa ja svojho dôchodku nedožijem,viem že čo som dala do 2.piliera dostane moja rodina,nie spoluobčania ktorí okolo práce ani nešli a žijú na soc.dávkach.
Mňa by zaujimal dôvod prečo chceš vystúpiť.veď keď si nastavíš správnu investičnú stratégiu,vždy skôr prebiješ infláciu v investovaní ako doma v šuplíku alebo v solidárnom 1.pilieri. mne to zmysel dáva.
@mogaa no je to dosť peňazí a keď to reálne nepomôže tam dávať tak je lepšie si odkladať :D no práveže ja som si počítala len tak na tej najjednoduhšej kalkulačke kde bolo treba zadať len počet odpracovaných a hrubú mzdu a to mi vyšla celkom katastrofa :D mám 27 rokov a ešte len teraz sa chystám na vysokú a predtým som toho bars veľa neodpracovala aj samozrejme vlastnou vinnou ale ak skončím školu budem mať 32/33 rokov a to neviem či budem mať 30 rokov odpracovaných? Som si myslela, že výška sa ráta ale nie takže som trocha na váškach 🙂
@edith267 nie od roku 2004 sa neráta vysoká škola ani stredná od 16tich rokov a ani evidencia na UP, pred týmto rokom sa toto všetko rátalo do odpracovaných rokov.
A áno dá sa doplatiť spätne, ale len za dobu evidencie na UP, alebo dobu kedy si bola zamestnaná a mala odvodovú výnimku a tiež za dobu školy od 16tich rokov ale len do 26.
Ak máš 27 a ideš na VŠ tak spätne si za toto obdobie štúdia nič nedoplatíš, lebo už nespadáš do toho obdobia. Môžeš si platiť dobrovolné počas celého štúdia ale nemať príjem a ešte odvádzať 200e mesačne do SP je trošku drahý šport.
Z môjho pohľadu veľmi pri dôchodku zaplačú ľudia čo pracujú defakto načierno tj. majú dohodu na pár eur mesačne a z týchto pár eur im vyrátajú OMB a v konečnom dôsledku pri výpočte dôchodku im to veľmi zníži ich POMB.
Neviem presné čísla, čiže len ti chcem načrtnúť ako sa ráta OMB, hodnota všeobecného VZ je rozdielna každým rokom a je naviazaná na priemernú mzdu dva roky predtým. To máš ako min. VZ pre dobrovolné poistenie, v roku 2021 bol min. VZ 546e , v roku 2022 je min. VZ 566,50e ... a proste stále to ide hore.
Ak si dobre pamätám, tak OMB 1 dosiahne ten, kto má príjem 2 násobku minimálneho VZ.
Čiže ak v roku 2021 mal niekto plat v hrubom 1092 e tak jeho OMB bol 1,
ak má v roku 2022 plat v hrubom 1133 e tak jeho OMB je 1.
Max. OMB za rok môže byť 3, čiže ak aj niekto zarobí mesačne 4500e v hrubom, tak sa mu ráta OMB za rok 3 , ako človeku ktorý zarobí 3399 e v hrubom na výplate.
No a teraz k výpočtu, ak nemáš v daný rok žiaden VZ, tak sa tento rok neráta do výpočtu dôchodku je to lepšie ako keby si mala v daný rok 20e príjem mesačne príklad. Taký rok si vieš opraviť len vtedy ak si bola na UP napr. že potom spätne si vieš doplatiť, a navýšiť OMB ..
Príklad máš 10 rokov mzdu pohybujúcu sa v okolí OMB 1 , potom máš 5 rokov materské a rodičovské tam sa OMB bude pohybovať na úrovni 0,67 potom máš 5 rokov kedy si neplatila tam je 0 a neráta sa to, potom máš 10 rokov kedy si mala napr. mzdu na úrovni minimálnej mzdy, tam bude OMB okolo 0,5 , a 7 rokov máš mzdu pohybudúcu sa na úrovni OMB 1,2 a 5 rokov mzdu na úrovni 1,7 napríklad.
To je dokopy 42 rokov, príklad ale 5r si nerobila takže do výpočtu ti pôjde 37 rokov
Tak dôchodok sa vyráta ( 10x1 + 5x0,67 + 0 + 10x0,5 + 7x1,2 + 5 x1,7 ) / 37 = ( 10+3,35+0+5+8,4+8,5)/37 = 35,25 / 37 = 0,9527 POMB ten sa ešte upraví, lebo je pod 1
No a dôchodok vyrátajú aktuálna dôchodková hodnota teraz je okolo 15e x POMB x roky 37 = 15 x 0,9527 x 37 = 528,7e dôchodok.
Proste sa to ráta za celý život, to že 5r na výške nebudeš mať platené odvody ti to tak neovplyvní ako ked získaš potom prácu ktorá bude lepšie platená.
Napr. by si mala 5r min. mzdu potom 5r výšku a potom 32r vyšší plat napr. pri OMB 1,5 tak ti výjde dôchodok 5x0,5+0+32x1,5/37 = 50,5/37 = POMB 1,3648
a dôchodok výjde v sume 757e
Vidíš sama, že ešte nemáš nič stratené.
@dr_smajlik no nemám pocit, že môžeš si posielať príspevky do II. piliera ak neplatíš odvody do SP. Môžeš si to ale poriešiť III. pilierom - DDS je to tiež sporenie do fondov.
@zalka Fúha jasné ďakuejm 🙂 Ja som som sa toho fest bála, že 30 rokov odpracovaných je asi dosť málo a to tiež sa môže stať, že sa vyskytne niečo a nebude práca alebo choroba alebo materská a to sa dačo zase zníži ten dôchodok tak som sa fest bála, že budem mať skoro nič a to ani neviem či sa vôbec dožijem ale fest ma to trápi :D ale ďakujem veľmi mi pomohlo to vysvetlenie
@edith267 rado sa stalo ako daj pozor aby si nepracovala len za nejakú smiešnu cenu, ak máš TPP a k tomu dohodu na smiešnu cenu to je v poriadku, ale ak by si mala len dohodu na smiešnu sumu tak tomu sa vyvaruj... a ak nepomenia počty a výpočty tak dôchodok bude ok .. stále si vo veku, kedy sa dá povedať .. mládi v prdeli a do dúchodu daleko ... 🙂
@zalka ja tiež ďakujem za vysvetlenie, takto pekne polopatisticky...len kde zistit aké tie omb kedy boli.. ja pracujem od roku 2006 s výnimkou 6 r. materská rodičovská 🙂
@mishkamishka vieš si to zistiť, ak si otvoríš https://www.socpoist.sk/individualny-ucet-poist...
tam je prehľad všetkých rokov a dôb dôchodkového poistenia, vieš si tam odkontrolovať aj obdobia či máš všetko započítané, vymeriavacie základy .. a z toho vieš potom cez kalkulačku riešiť si informatívny výpočet dôchodku samozrejme za teraz platných zákonov. Lebo ruku na srdce nevieme čo bude dalej, ako sa čo zmení. 🙂
@mishkamishka no teraz to dosť propagujú https://www.socpoist.sk/aktuality-socialna-pois...
@zalka aha, ďakujem👍
.
@zalka prečo nie?ja som do februára bola riadne zamestnaná na TPP,teraz som SZČO a rok si nebudem platiť odvody,tak je to niekde v zákone ošetrené,že nemôžem?
@dr_smajlik no peniaze do II. piliera idú cez SP, do SP prídu zaplatené odvody a SP pošle príslušnú časť do II. piliera.
A dobrovolne príspevky môžeš posielať priamo na účet DSS, takže áno v tomto som sa mýlila.
@edith267 no všetko závisí od toho aký POMB si mala roky predtým.
A maximálny určite nemusí byť, lebo max . presahuje OMB 3, a viac ako OMB 3 nemôže byť.
Ale ide o vysokú sumu mesačne. Skús napísať viac.