Ahojte, chcela by som sa opýtať, či tu nieje niekto taký, čo sa rozumie do týchto veci..ako je dobrovoľné poistenie v SP a dobrovoľne nezamestnaný v ZP...ide o to, že momentálne som od 1.9.2021 na úrade práce vedená ako nezamestnaná, čiže štát zamňa platí zdravotné poistenie, sociálku si neplatim...nemohla som sa zamestnať kôli zdravotnému stavu, ktorý nastal, keď som zostala nezamestnaná...chcela by som sa prihlásiť do Sociálnej poisťovne ako DPO a platiť si odvody kompletný balík poistenia, neviem však, či sa zároveň treba prihlásiť aj ako samoplatca do Zdravotnej poisťovne? Ako dobrovoľne nezamestnaná? Chcela som len vedieť, či mi vznikne nárok na platenú PN ak by som si platila DNP alebo si musím platiť aj ZP? Na sociálke sa mi nechceli moc k tomu vyjadriť
...ale keďže je situácia taká aká je, aj teraz som aktuálne v karanténe kôli kovidu nemám nárok nanič. Práve zato by som. Chcela obnoviť sociálne poistenie, aby som prípadne v zlej zdravotnej situácii mala platenú PN v prípade tehotenstva tehotenské a matersku. Pracovala som od 2.9.2020 do 20.8.2021 čiže tých 270dni za posledné 2 roky by som mala mať splnené nie? Ak by som si v roku 2022 požiadala o tehotenské?Ďakujem Vám vopred za každú odpoveď.
Fu, myslím že keby si si toto všetko chcela platiť mesačne, tak ťa to celkom aj dosť bude stáť. Len zdravotná je cca 75€, keby si chcela byť samoplatca
@domka222 len ak nie DNP a narok na platenu pn tak dnp sa neplati ale je aktivne teda aspon ak to este plati, viem ze maju byt nejake zmeny
neviem ako to je,ak si vedena na UP..ale pokial by si sa rozhodla odhlasit z uradu prace, tak si musis platit ako samoplatca aj zdravotne poistenie..z min. VZ je poistenie do SP 191,91,- a zdr.poistenie vychadza 76,44,-..
@andula1988 takže môžem zostať vedená na úrade práce a platiť si len Sociálku ? Ide o to že 13tt by som mala mať v koncom januára, ak samozrejme bude všetko v poriadku..a ak môžem dostávať dávku tehotenské tak myslím že sa mi oplatí si zaplatiť tie 2 mesiace do SP, potom to dúfam už budem spĺňať...lebo ak by som bola len vedená na úrade nemala by som na tehotenské nárok ...ani na materskú..na tú asi nárok nebudem mať aj tak...
@domka222 ja by som to chcela len obnoviť to sociálne, ako som spomínala, kôli tej dávke tehotenské a kôli prípadnej PN ..pretože ak som na úrade práce nedostávam nič ..a nebudem dostávať ani tehotenské...ale netvrdím že si SP budem platiť dlhodobo....však tam tuším je aj nejaká ochranná lehota ak by som sa odhlásila z Dobrovoľného platenia ..len som. Chcela vedieť či treba sa odhlásiť z úradu a platiť si aj zdravotku.
@gabby85 práveže neviem, či je v mojom prípade nutné sa zahlasit aj ako samoplatca do ZP...keďže do SP by som chcela ..kôli prípadne platenej PN ...
Ak chcete napiste mi sukromnu spravu poradim Vam ….
@andula1988 napísala som 🙂
no ja myslím že ako DNPO si musíš platiť odvody 26týždňov aby si mala nárok na platenú PN.....toto si prever....z predch.PP už nie si v ochrannej lehote....
@mogaa netreba staci obnovit poistenie a vznikne narok na Pn …. 26tyzdnov je potrebne mat aktivne ak ma byt materska ratana z DNP ( vymeriavacieho zakladu) potrebne aby bolo aktivne a nemusi byt aj platene pokial vznika narok na PN
Ak ste evidovaná ako uchádzačka o zamestnanie na ÚPSVaR nemusíte si platiť zdravotné poistenie, to za Vás platí štát. Ak chcete môžete sa nahlásiť ako dobrovoľne poistená (samoplatca) na sociálnej poisťovni, kde máte možnosť vybrať si z niekoľkých balíkov dobrovoľného poistenia:
1. Dobrovoľné nemocenské poistenie, dobrovoľné dôchodkové poistenie a
dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti
2. Dobrovoľné nemocenské poistenie a dobrovoľné dôchodkové poistenie
3. Dobrovoľné dôchodkové poistenie
4. Dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti
Dobrovoľne poistená osoba si sama určí vymeriavací základ, z ktorého bude platiť poistné na dobrovoľné poistenie podľa príslušných sadzieb poistného (s ohľadom na balík poistenia):
- na nemocenské poistenie – 4,4 %
- na starobné poistenie – 18 % (ak je sporiteľom v II. pilieri, Sociálna poisťovňa pošle
5,50 % príslušnej DSS)
- na invalidné poistenie – 6 %
- do rezervného fondu solidarity – 4,75 %
- na poistenie v nezamestnanosti – 2 %
Vymeriavací základ nesmie byť nižší ako stanovený minimálny vymeriavací základ v danom roku a vyšší ako maximálny vymeriavací základ. Zároveň musí byť rovnaký pre všetky druhy poistenia vo vybranom balíku. Od 1. januára 2022 do 31. decembra 2022 je minimálny vymeriavací základ 566,50 eur a maximálny vymeriavací základ 7 931,00 eur.
Ak nebudete evidovaná na ÚPSVaR a nebudete ani poberať pomoc v hmotnej núdzi, vtedy sa musíte prihlásiť na zdravotnej poisťovni ako samoplatca. Zdravotná poisťovňa
má stanovenú minimálnu sumu pre samoplatcov tí majú zo zákona povinnosť platiť minimálne mesačné poistné, t.j. 79,31 € v roku 2022 (samoplatitelia so zdravotným postihnutím 39,65 €).
Verejne zdravotne poistená musíte byť bez ohľadu na to či budete alebo nebudete prihlásená ako samoplatca do SP. Buď budete poistená ako zamestnanec, SZČO, samoplatca alebo budete spadať do kategórie občanov, za ktorých verejné zdravotné poistenie uhrádza štát.
@andula1988 Dobrovoľne nemocensky poistená osoba musí mať 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti (okrem aktuálneho dobrovoľného nemocenského poistenia sa započíta akékoľvek ukončené nemocenské poistenie). Pre určenie počtu dní je rozhodujúci dátum vzniku DPN.
@vivera75 bolo to posane este min rok
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem platiť dobrovoľné zdravotné poistenie a zároveň byť aj PN?
@gabriela228 myslim, ze ak vznikne platene PN mozete byt dobrovolne poistena ale neplatite ….
Len po novom boli zmeny treba sa informovat . Neviem ci sa Vam budu dni v tom pripade zaratavat do poistenia . Ak to chcete koli materskej
@andula1988 Áno, chcem to kvôli materskej. Ďakujem za informácie budem sa informovať teda na sociálnej poisťovni. Chcela by som sa opýtať ešte koľko treba byť dobrovoľné poistená aby som mala PN vypočítanú zo sumy na ktorú som sa pripoistila.
@gabriela228 PN netusim mne vysla z minima a poistena som bola z maxima … len tak myslim ze po novom ti to nepojde do materkej
Mala som DNP a bola zaroven vedena na UP ale uz som nemala narok na podporu ….. zdravotne som zvlast neplatila a bola som aj PN ….
Pokial chcete tehotenske treba vsetko splnat k 13tt inak narok nevznikne