Dobrovoľné nemocenské poistenie

zreni66
27. dec 2020

Zdravim . Momentálne som na RD a pracovný pomer mi už skončil ešte pocas RD (nestihla som ani retazovy pôrod).. ale plánujeme ďalšie bábätko,uvažujem že sa dam dobrovoľne nemocenský poistiť s tým najvyšším odvodom aby som potom získala najvyššiu možnú matersku . Chcem sa opýtať ako by to bolo najlepšie spraviť pretože podľa mojich informácií je potrebné na to byt 270 nemocensky poistená (z toho tých 26 týždňov platiť tu najvyššiu sumu poistného ) avšak tie týždne predtým ktoré sa dajú platiť aj s nižším poistným môžem mat aj ako zamestananec odvedené ? ( mám možnosť sa opäť zamestnať ale je to práca max tak na mesiac,potom by som to zrejeme riešila PN (teda ak by mi to pomohlo a nepoškodilo to tých potrebných dni na nemocenské poistenie . A ďalšia vec .. čo sa týka potom toho dobrovoľného nem poistenia, 26 týždňov pred nástupom na MD..dá sa to tiež ešte nejako poriešiť pnkou ? Lebo bola som na pnke aj pri prvom tehotenstve ( ak by niekto riešil prečo marodka alebo tak tak je za tým viacero zdravot. problémov ) ale každopádne ak by to takto nešlo tak by som sa nedala na tu pnku.
Ak by sa tu našiel niekto kto by mi poradil ako na to tak by som bola povdacna. Pretože už niekoľko rokov pracujem vkuse sviatky(Vianoce každý rok) až na tuto prestávku a myslím že si zaslúžim takto troska aj zaslúžene dostať nejaké peniažky navyše a manžel takisto živnosť nonstop a ešte žiadna pnka alebo tak . Ďakujem,dúfam že nikoho nerozrušim svojou otázkou .

zalka
27. dec 2020

Z DNP nárok na PN nie je, ak nemáš splnenú podmienku 270 dní poistenia za posledné 2 roky.
A áno dá sa zamestnať, ale na mesiac, to mi príde ako dohoda a nepravidelný príjem, z ktorého sa nemocenské poistenie neplatí. Takže možno ani tie dni neziskaš ak je to taká zmluva.

zreni66
autor
27. dec 2020

@zalka to je normálne na zmluvu zamestnanie,podľa prace čo majú pre mna im nevadí že tam budem len mesiac dva .. preto uvažujem že čo je lepšie pre to že to takto plánujeme .. takze PN ani pocas tých 26 týždňoch keď by som si platila to najvyssie poistenie vôbec ? Pocas pnky sa mi nezarátavajú tie dni do toho ?

zalka
27. dec 2020

@zreni66 ak by si odpracovala 2 mesiace a ukončila zamestnanie
a prihlásila sa na DNP ... tak to DNP musíš platiť .. či pôjdeš na PN tá nebude platená, alebo nepôjdeš na PN ... to DNP musíš platiť dalších 7 mesiacov aby si spolu zo zamestnaním mala 270 dní ..a ž na 271 den poistenia môžeš ísť na PN.

Zamestnaj sa na 9 mesiacov, potom až by ti skončil PP, a otehotnela by si , tak sa ti stačí prihlásiť na den dva z maxima zaplatiť den dva a môžeš ísť na PN .. a DNP neplatíš, PN dostávaš .. a MD potom je maximálna ak začne najskôr na 183 den DNP

ale tak ako si na tom teraz, tak vôbec mesačne by si musela platiť 767,66e, to DNP z maxima, až do času kým by nebola splnená podmienka 270 dní poistenia .

lenka1115
28. dec 2020

Ja jsem si platila DNP z maxima tady na Slovensku minuly rok protože mi taky nějake dny chybely jenže aby se mi to počitala mateřska z toho tak mi na socialce řekli že to musím platit minimalne 26tt před odchodem na mateřskou která začina 6-8tydnu před termínem porodu takže se klidně může stát že žena porodi dřív a pokud to bude platit méně než těch 26tydnu narok na to nemá z DNP ale z předcházejiciho přijmu pokud bylo z něho placene nemoc.pojištění minimalne 90dni a měnit výška DNP se můž jen 1x za 6měsicu tak je potřeba si pořádne zjistit a popočitat jestli se to vůbec oplatí, protože aby byla jistota že ten nárok vznikne i kdyby se dite narodilo předčasne tak je třeba to začit platit nejlepe už před otehotněním nebo těsne po zjištěni tehotenstvi,jenže nikdo nezaruči že se malé hned zadaří nebo že ho žena donosi a že se to nebude platit zbytečně kdyby ta žena několik měsícu neotehotnela. V připadě že by žena o miminko přišla tak ji to jako materskou nevyplati nedostane nic i kdyby to platila mene nez 26tydnu tak taky nic, počita se to do odpracovanych dnu a myslim i na duchodove ale neda se z toho jit ani na podporu v nezamestnanosti ani jinak ty vložene penize vyčerpat

zreni66
autor
28. dec 2020

@zalka ďakujem napísala som ti spravu ak by si mi ešte vedela troska pomôcť 🙏