Ahojte. Chcem sa opýtať, že keby som si začala napr od 1.5 platiť dobrovoľne nemocenské poistenie tak kedy by som mohla najskôr otehotnieť aby mk vyšla materská a aj tehotenský príspevok? Momentálne pracujem na dohodu takze z toho neviem či vôbec nejaká materská by bola. S priateľom uvažujeme o bábätku tak preto sa pýtam. A ešte otázka že koľko sa zhruba take nemocenské platí mesačne? Ďakujem za odpovede.
@mogaa aha takze keď mám dohodu a platia mi odvody tak nemôžem mat nemocenské poistenie? Môže mi aspoň nejaká menšia materská vyjsť aj keď som na dohode? Nerozumiem sa do toho 😅
záleží či z dohody platíš odvody...ak ano, máš nemocenské poistenie ....stačí si pozrieť výplatnú pásku.....
Materská je 75% hrubej mzdy, takže ak ti na ňu vyjde nárok budeš ju mať v tejto výške. Ak by to bolo menej ako 270€ mesačne tak sa to nejako dorovnáva do tejto sumy.
Platiť si dobrovolne odvody má význam len v prípade že si bez práce a chýbajú ti dni nem.positenia.....ak pracuješ a platíš odvody, tak nemocenské poistenie za teba platí zamestnávateľ(pozri si výplatnú pásku )
Ak máš dohodu, nemôžeš si platiť DNP. Súbeh povinného a DNP totiž nie je možný. Ale ešte vždy sa môžeš zamestnať a môže sa ti materský počítať z nového zamestnania.
no ako DPO platíš buď cca 186 alebo cca199eur(podľa balíka)+ zdravotka.....ak máš PPalebo dohodu kde platíš odvody tak nemôžeš maž aj DPO.....čo sa týka tehotenského - musíš mať splnenú podmienku 270dní nem.poistenia k 13týždňu a aktívne nem.poistenie alebo ochranná lehota, detto materská, musíš mať splnené podmienky . 270dní nem.poistenia a aktívne nem.poistenie alebo ochr.lehota