Je tu niekto dobrovoľne nezamestnaný? Viete mi poradiť ako to je s odvodmi do zdravotnej a sociálnej poisťovne? Ďakujem
Súhlas. Ale pokiaľ sa prihlásite na ÚP a zoberú do evidencie, tak odvod do ZP a SP platí štát. Po dobu 6mes. je možná aj podpora, pokiaľ máte splnené podmienky.
@nika143 si povinná platiť iba zdravotné poistenie zájdeš sa zahlasit ako samoplatiteľ a každý mesiac si zaplatíš... sociálne je dobrovoľné to platiť nemusíš.
Neviete v akej su vyske ako samoplatitel do zdravotnej? Je to cca.80e?
@pieksamaki teraz momentálne 76.44...všetko je na stránke zdravotné poisťovne
@nika143 Nad predĺženým neplateným rodičovským si nerozmýšľala? Do 6 rokov dieťaťa ti platí štát aspoň ZP. Dieťa na 4 hodiny do škôlky môže chodiť.
@nika143 no ak už nechceš byť ďalej v evidencii na úrade tak sa musíš odhlásiť z úradu práce a potom sa prihlásiť na tej zdravotke ako dobrovoľne nezamestnaná
@darinkaninka no dá sa to aj teraz dodatočne vybaviť?
@nika143 Ak si už dobrala podporu a nenašla si žiadnu prácu, ktorú by si dokázala zladiť so starostlivosťou o dieťa, tak to povedz pracovníčke na Úrade práce, že chces vyradenie, aby si sa mohla nahlásiť na ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Najskôr musíš ukončiť evidenciu na ÚP. Potom riešiť ZP. Info nájdeš na stránke ZP Môžeš kedykoľvek do veku 6 rokov dieťaťa.
@darinkaninka ďakujem
Ja. Bola som sa nahlásiť v zdravotnej poisťovni, dali mi údaje k platbe. Pokiaľ viem, to je všetko. Ak sa nemýli, sociálku si platiť nemusím.