Dobrý vecer, viem ze neskoro, ale skusim sa opytat...nevie mi niekto poradit? Starka chce zobrat deti kupat sa do madarska, je to dedinsky zajazd a idu autobusom. Zaujima ma ci nebude problem na hranici, ak deti (6 a 4) nemaju pasy. A este aj to ze idu deti bez rodicov...nevie niekto ako to byva s kontrolou na hraniciach? neviem koho sa mam opytat...dakujem za akukolvek odpoved 🙂
Ja by som to teda určite neriskovala 🙂
Deti nesmú ísť do zahraničia bez pasu, ani s rodičmi. Jasne, keď nebude žiadna kontrola, tak sa môžu hladko bez problémov vrátiť domov (inak kontrola môže byť kdekoľvek, aj mimo hraníc). Ale na druhej strane nikdy nevieš, čo sa môže prihodiť.... ja by som neriskovala.
co sa tyka ze bez rodicov to by nemal byt problem. Co sa tyka bez pasu, tak to moze byt velky problem ci uz s rodicmi alebo s niekym inym....
na hraniciach sice kontroly nie su, ale ak ich zastavi nahodna hliadka, bude pruser jak mraky. Ja uz si bez pasov nedovolim deti zobrat ani do CR, kde sa dokazem dohovorit - uz vobec si neviem predstavit dotahovat sa s policajtami v madarcine alebo nemcine..... radim najskor vybavit pasy a potom uvazovat o zahranici.
Mne sa narodi tretie babo v novembri a pocitam, ze dva-tri tyzdne po narodeni pojdeme vybavovat pas, sme dost akcna rodina a kopec pribuznych mame v CR, tak u nas su platne pasy v kazdej chvili nevyhnutnostou.
@jane0852 urcite bez pasov nikde. Teraz su kontroly na hraniciach.
@jane0852 - ak ich chytia bez pasov (čo tak kontrola na kúpalisku, keď bude chcieť babka preukázať vek dieťaťa kvôli nižšiemu vstupnému napr.?), môže sa veľmi ľahko stať, že okrem pokuty ich pošlú do Budapešti na naše veľvyslanectvo, aby im tam vystavili náhradný doklad. Doťahovačky, papierovačky, pokuty, vysvetľovanie.. starosti. Zbytočné. Neriskovala by som to. Dieťa cestujúce do zahraničia MUSÍ mať ZA KAŽDÝCH OKOLNOSTÍ svoj vlastný PAS.
Asi by to tu malo visieť niekde hneď v úvode vedľa loga MK, lebo sa mi vidí, že sa to maminy stále pýtajú.
Ahoj
1. Dieta, pokial nema obciansky preukaz (menej ako 15 rokov) pri prekroceni hranic musi mat cestovny pas
2. Ak dieta vycestuje bez rodicov, potrebuje starka splnomocnenie od rodica
3. Ale ak ich nikde v Madarsku nezastavi hliadka, tak pohodaaaaaa
😉 😉 😉