Do akej doby sa môžem vzdať dedičstva?

matikotuka
1. apr 2022

Pekný deň prajem.
Chcela by som sa prosím vás opýtať, do kedy sa môžem vzdať dedičstva. Stačí to oznámiť v deň dedičského konania, poprípade to dať aj písomne? Alebo treba upozorniť notára ešte pred dedičským konaním?
Ďakujem za radu
Janka T

viera
1. apr 2022

V den dedicskeho konania są spravi zapis....

baboobchod
1. apr 2022

Teraz sme sa to učili 😁 Občiansky zákonník, paragraf 463 a 464. Do 1 mesiaca odkedy si bola oboznámená, že máš pravo dedičstvo odmietnuť. Podáva sa to ústne alebo písomne súdu (notárovi). Čiže netreba vopred, až keď notár začne dedičské, tak počas neho mu to oznámis. Pozor, odmietnutie sa už nedá vziať spat.

matikotuka
autor
1. apr 2022

@baboobchod
Ďakujem krásne za odpoveď.
Len si chcem upresniť význam slov: Do 1 mesiaca odkedy si bola oboznámená. Zatiaľ som nedostala žiadné vyjadrenie. Na termín konania stále len čakáme. Mama zomrela v novembri. Stačí teda ak teraz dám vedieť notárovi, ktorý to ma na starosti?

baboobchod
1. apr 2022

@matikotuka No osobnú skúsenosť s dedením nemám, občiansky zákonník je veľmi stručný. Predstavujem si to tak, že v deň, ktorý od notára dostanete “predvolanie” tam prídete, on vás poučí o následkoch prijatia aj odmietnutia dedičstva a odvtedy na to máš 1 mesiac aby si sa vyjadrila.

matikotuka
autor
1. apr 2022

@baboobchod
Ďakujem krásne. Pekný deň prajem 😉

heln
1. apr 2022

@matikotuka ahoj, nam prisiel list od notara kedy bude dedicske konanie po tete, bola tam napisana lehota tusim do datumu dedicskeho konania, iba som napisala doporuceny list, ze dedicstvo odmietam.

andreagartnerova
1. apr 2022

Je rozdiel vzdať sa v prospech niekoho z dedičov a rozdiel dedičstvo odmietnuť pozor na to

zojanka
1. apr 2022

Baby a to sa vie dopredu čo je predmetom dedenia (aké majetky, aké dlhy) a až potom sa môže dedič rozhodnúť či sa vzdá dedenia?

trinity_77
1. apr 2022

@zojanka dedici sú s tým oboznámený predsa.
My sme mali akurát tento týždeň dedičské konanie po našom ockovi.
A všetko sme im museli dopredu zdokladovat

zojanka
1. apr 2022

@trinity_77 ja len kvoli tomu ze s otcom sa nestretavame dlhe roky a vobec netusime ci ma dlhy, majetky, alebo ci vobec nieco budeme dedit niekedy (ma viac deti) tak reku ked bude (ak bude) niekedy dedicske konanie ci to prebieha tak ze nam povedia co ma/nema/dlzi a az potom sa dedici rozhodnu

uhgara
1. apr 2022

@zojanka no podla mna praveze ze nie. aj ked bolo dedicske po manzelovej mamine, nik im nic nepovedal, az ked prebiehalo konanie. museli si vsetko pozistovat sami kde co mala

adka3321
1. apr 2022

ja len dodam, ze dedicstvo mozete odmietnut, bud pockate kym bude termin pojednavania, a na pojednavani oznamite, ze odmietate dedicstvo, alebo mozete prist kedykolvek k notarovi a poviete, ze mate dedicske konanie unho a chcete odmietnut, notar vas pouci a podpisete zapisnicu o odmietnuti. ale ak odmietnete dedicstvo, na vase miesto nastupuju vasi pravni nastupcovia (t.j. vase deti, ak nejake mate), takze potom musite zas odmietnut za deti a tam sa uz zistuje ci odmietnutie je v ich prospech alebo nie, teda ak su malolete.

andreagartnerova
1. apr 2022

@zojanka môžeš prísť na úrad a vypýtať si dopredu súpis majetku, potom si rozmyslieť, že prijmes alebo odmietnes ale ak by si odmietla ide sa na tvoje deti, ak odmietnes za ne ide sa do ďalšej skupiny dedičskej.

rikarika
1. apr 2022

@uhgara urcite nie, notari si zistuju sami, mozu sa aj pytat ale oni sami vedia zistit, keby sa spolahli na to co im dedici zdokladuju, vvelmi lahko by sa obchadzali zavazky, dlhy, exekucie...

cacianka
3. apr 2022

Notár dostane po úmrtí poverenie zo súdu,aby konal v jeho zastúpení, od matriky má záznam, kto vybavoval pohreb a toho pozve prvého na predbežné sedenie, kde môže a má uviesť všetkých možných dedičov a orientačne majetok. Notár si všetko musí overiť a zistiť, aby dediči neojebabrali, dediči si môžu a majú overiť tiež , aby sa niečo nezabudlo a nemuselo riešiť odznova
Potom nasleduje riadne pojednávanie u notára, to je ten deň D, odkedy sa môžeš rozhodnúť,. a tam sa dohodne prijatie, neprijatie, odmietnutie a delenie majetku, alebo do 30 dní sa musíš vyjadriť, podľa toho čo sa dozvies.

iveta121212
10. sep 2024

Ja mam prve pojednavanie 18.9. List som dostala v juli o tom ze mam pravo na dedičstvo, kde noli uvedene aktíva aj pasiva. Odmietnut sa musi ustne na sude alebo písomným vyhlasenim do mesiaca. Cakam na sud kde to ustne odmietnem. Neviem ci je to spravne lebo neviem ako som to mala urobit ustne skor, pretoze uz prešli 2 mesiace od upovedomenia o prave

andreagartnerova
10. sep 2024

@iveta121212 pokiaľ prislo upovedomenie o odmietnuti v liste, mali ste odpovedať do mesiaca písomne alebo ústne.