Dnešná skúsenosť s úradom práce

7. aug 2023

Dobrý den,

Chcem sa opýtať na nazor Resp. Skúsenosti. Dnes som sa bola evidovať na úrade práce po skončení rd. Do starého zamestnania sa nemôžem vrátiť a od 23.10 nastupujem do novej práce. Zmluvu už mám. To je však nepodstatné. Pri vypisovaní papierov mi však povedala Pracovníčka - po tom ako videla že som pracovala v zahranici (posledné zamestnanie však bolo počas rd na Slovensku) že mam zaškrtnúť že si nežiadam o dávku v nezamestnanosti lebo tu mam žiadať cez sociálnu poisťovnu. Že do systému mi nenahra iné zamestnanie nez ma SR, napriek tomu že je tam explicitne v žiadosti kolónka zamestnanie v zahranici. Dohadovala som sa s ňou hore dole že to chcem nechať zaškrtnute ak neschvália nech mi to oficiálne neschvália budem žiadať cez Sociálnu poisťovňu. 730 dni poistenia v nezamestnanosti za posledné 4 roky spĺňam. Je toto
Prosím vás normálny postup? Pracovníčku som si nahrala na video aj keď viem že by sa to nemalo ale toto by mi hádam ani muz neuveril

mamina7070
7. aug 2023

ak si pracovala v zahranici musis priniest tlacivo zo zahranicia U1 kde mas doby poistenia v zahranici ak si teda posledne styri roky tam pracovala ale davku ti aj tak nemusia priznat kvoli centru zaujmov zober si tlacivo U1 a chod sa poďradit do soc poist pripadne im napis mail

mamina7070
7. aug 2023

resp skus tu napisat presne terminy za posledne styri roky kedy si robila a kde

mamina7070
7. aug 2023

ale inak ta instruovala spravne poziadas o davku priamo soc poist dolozenim toaciva U1

autor
7. aug 2023

@mamina7070
Ďakujem za odpoved, posledné zamestnanie som mala na Slovensku čiže mi na sociálnej poisťovni povedali že centrum záujmov by sa skúmať nemalo.

01.08.2016- 17.12.2019 AT
11.02.2019- 03.08.2022 AT
01.11.2022- 15.02.2023 SK

autor
7. aug 2023

@mamina7070 ona ale tlačivo forwardne sociálnej poisťovni a keď sa vopred vzdám dávky ? Veď sociálna poisťovňa nech ďalej skúma okolnosti Resp požiada o dodatok ktorý potrebuje údaje som všetky poskytla ale predom sa vzdať?

mamina7070
7. aug 2023

pre zjednodusenie chces sa prihlasit k 1.8.2023 tj sledovane obdobie je 1.8.2019 az 1.8.2023 v tomto obdobi mas
106 dni na Slovensku
1098 dni v AT

ale ona ti nezakazala poziadat o davku v nezamestnanosti ale kazali ti ju ziadat priamo v soc poist

ak si mala prinsebe potvrdenie z rakuska s dobou dni poistenia v nezamestnanosti v Rakusku tak by to nemala urobit ale otazka je mala si ho ?

lonely66
7. aug 2023

@mamina7070 ja mam skusenost, ze cez ziadost o registraciu na urad prace sme normalne zaciarkli, ze pozadujeme aj podporu a dokonca sme nemali ani papiere vybavene. socialna poistovna nasledne vsetko vybavila. trvalo to asi 3 mesiace dlhsie, nez keby sme papiere mali, ale neboli ziadne problemy a nam to nevadilo.

autorka - podla mna si si mala zaciarknut, ze mas zaujem o poberanie a ziadas o poberanie podpory. a SP by uz nasledne riesila ostatne papiere, ktore k tomu potrebujes. bud priamo cez teba alebo s dlhsim terminom by to vyriesili aj bez teba. my sme takto poberali davky v nezamestnanosti este nedavno. takze ano, mala si to zaciarknut.
myslim vsak, ze ak zajdes na SP a poziadas priamo tam a vznika ti narok, tak nebude problem to este doriesit.

lonely66
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamina7070
7. aug 2023

@lonely66 hej tak ako je to na uradnicke mozno nechcela zle ak nie su podklady zo zahranicia (slovenske vidia v systeme) tak sa zbytocne prerusi konanie a vyzvu ju na doplnenie
ale nic sa nedeje moze poziadat stale nemozu jej branit