Dlhodobá PN - moje povinnosti

18. sep 2022

Dobrý deň, od 5.9 som na PN kvôli rizikovému tehotenstvu a zostanem tak až do pôrodu. Doteraz som nikdy nebola tak dlho na PN-ke a neviem čo všetko to vlastne obnáša. Gynekologička mi bude každý mesiac vypisovať novú PN-ku a tú mám odniesť potom do práce (tie dva tenké lístky) ? Mamina mi dnes povedala, že musím mať od doktorky nejaký papierik na peniaze a ten dať do roboty- to je ten istý PN-kový papier alebo to je zas niečo iné? Ja sa v tom úplne strácam 🙉
Ďalšiu poradňu mám až 7.10 musí mi doktorka vypísať novú PN-ku skôr alebo to stačí aj toho 7-meho?
Pomôžte mi prosím vyznať sa v tom, lebo každý mi hovorí niečo iné a ja fakt neviem. Čo vlastne musím urobiť, aby bolo všetko naporiadku a dostávala som zaplatenú PN?

melanta
18. sep 2022

PN nebudeš dostávať každý mesiac novú. Proste stále platí tá istá PN od začiatku až do konca. Na konci mesiaca dostaneš papier tzv. prechodku, kvôli peniazom, tú doručíš do práce, oni ju následne pošlú do SP. Môžeš ju odniesť osobne alebo ju odnesie muž. Alebo sa dohodneš v práci, že ju pošleš rovno do SP. Pozor, do práce môžeš niečo odniesť iba v čase vychádzok. Na to si daj pozor.

alenah31
18. sep 2022

PN- ku budes mat iba jednu....ziadna nova kazdy mesiac. Vzdy na konci mesiaca si vypytas tzv. prechodku (to je ten papier na peniaze)...to treba podpisat a zaslat na SP, pod ktoru spada zamestnavatel - bud priamo na SP pistou alebo prostrednictvom zamestnavatela - podla toho ako to mate v praci zauzivane.

autor
18. sep 2022

@melanta @alenah31 dakujem pekne, tak uz tomu chapem... A tu prechodku musim mat na konci septembra ked som bola teraz prvy mesiac doma? Alebo staci mi ist toho 7.10? Doktorka nic nespominala, ze by som mala prist skor kvoli prechodke.

alenah31
18. sep 2022

pytaj si pred koncom septembra.....do 5. dna dalsieho mesiaca by mala byt dorucena na SP, aby vcas spracovali papiere a vyplatili nemocenske. Ak tam pojdes 7.10. a kym sa k nim ten papier dostane moze ti meskat vyplata nemocenskeho - bez toho to nespracuju, preto sa to vola papier na peniaze🙂

autor
18. sep 2022

@alenah31 ok,dakujem pekne za info 🙂 takze sa zase musim objednat k doktorke skor este pred poradnou :/ to je naprd, skoda, ze som to nevedela ked som tam bola naposledy. ona robi len 2 dni v tyzdni a obcas je problem sa k nej dostat :/

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lilinka88
18. sep 2022

Prvých 10 dní platí zamestnávateľ, takže SP ti bude vyplácať až od 15.9., čo máš 16 dní. Ak ti nebude vadiť,že tí prídu až koncom mesiaca (čo mimochodom môžu prísť aj keď donesieš preukaz o trvaní skôr, keďže na rozhodnutie o naroku má SP 60 dní), úplne ti stačí, keď ti dá prechodku až na tej poradni. PN ti vystavila papierovú?

autor
18. sep 2022

@mamula20 to je fajn, horsie je to, ze kvoli tomu musim ist az do Bratislavy :D kebyze neboli vecne kolony do BA, tak mi to je jedno, ale takto to je horsie...ale co sa da robit, prezijem 🙂

autor
18. sep 2022

@lilinka88 ano, mam paprierovu Pn. Je aj ina? :D

lilinka88
18. sep 2022

Elektronická

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lilinka88
18. sep 2022

@mamula20 za rok už bude povinná pre všetkých obvodných dr. A pre tento prípad je irelevantné koľko dr vystavuje alebo nevystavujú ePN. Ak by autorka mala ePN, mimochodom vystavuje ju už teraz dosť dr, žiaden lístok na peniaze by riešiť nemusela

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lilinka88
18. sep 2022

@mamula20 je to rozbehnuté a málo pravdepodobné,že by sa zrušila

autor
19. sep 2022

@lilinka88 u nas ePn fungovala len u obvodnej pocas korony. Korona sa teraz uz neriesi, tak sa vratili spat k papierovym PNkam. to je pokrok, kotry nezastavis :D

simca06022011
19. sep 2022

Epn je niečo ine ako ta koronova, epn funguje v podstate oficialne iba od tohto roka a teda moji lekári to vystavuju hned, je to lahsie ako papierikovat. V kazdom pripade, prechodka sa da vystavit aj vopred aj potom. Netreba ju presne na koniec mesiaca niest. Problém je ze sociálka ked ju nemá, nevyrata pn, cize by si nemusela dostat pnku v danom mesiaci. Neviem kedy nas dalsiu kontorlu, ale na prechodku mas este aj 2t čas aj zaciatok oktobra je este ok. To sa rieši iba na prechode.mesiaca

lilinka88
19. sep 2022

Počas korony ePN nebola, to bolo iba elektronická žiadosť o nemocenské, ktorú si musel pacient vypísať online cez stránku SP, keďže nemohol ísť k dr pre papierovú a tie papierové následne dr zasielali priamo do SP. Teraz je ale ePN, kedy lekár už nemusí vypísať papierovú PN,ale môže vystaviť elektronickú. V Tom prípade ty nemáš v rukách žiaden papier,nikde nič nevypisijes,všetko ide elektronicky od dr,cez SP k zamestnávateľovi

autor
19. sep 2022

@simca06022011 ja mam doktorku 7.10 (to je piatok), vedela by som to odniesť hneď do práce.. Volala som aj s tetou od socialky a povedala, ze to mozem poslat aj neskor, len dostanem aj peniaze neskor, ale s tym sa da ratat... no uvidim, mozno zavolam doktorke, nech mi to vypise a zbehnem si pre to, aby som mala pokoj.

autor
19. sep 2022

@lilinka88 jasne, bolo by to lepsie kebyze to fungovalo, ale uz to vidim ako sa to u nas rozbehne :/

simca06022011
19. sep 2022

odfot si ten papier mobilom, posli do prace emailom ak to potrebuju na nieco, a odnes to rovno na socialku. Ak to bude niest zamestnavatel iba sa to zase predlzi. mne prechodky vobec zamestnanci nenosia, ani ja svoju nenosim/nezakladam do miezd. To patri rovno socialke.

lilinka88
19. sep 2022

@simca06022011 veľa zamestnávateľov to vyžaduje min zaslať mailom, tiež predsa musia mať doklad,že PN ozaj pokračuje.

lilinka88
19. sep 2022

Rozbehnuté to už je, ak nebudú zmeny, od 1.6.2023 budú musieť všetci obvodnú lekári vystavovať iba ePN

simca06022011
19. sep 2022

@lilinka88 pn pokracuje pokym nie je ukoncenie... takze neviem an co by mi bol dalsi doklad o tom, ked o ukonceni dostanem papier 🙂 A to ze to ma poslat emailom som napisala, iste kopiu sa oplati mat, kazdy totiz vyzaduje nieco ine. Su mzdarky, kt. chcu vsetko a vzdy.

lilinka88
19. sep 2022

@simca06022011 tak to si potom jedna z mála mzdarok čo to nevyžaduje