Dlh a darovacia zmluva

crysol
28. jan 2024

Dobrý deň,
Potrebujem radu a budem rada,ak mi pomôžete v rieseni. Známy požičal známej peniaze. Začali sa súdiť. Dlh splácala počas života, súd jej to nariadil.Ona však zomrela a všetok majetok prepísala darovacou zmluvou na deti, takže sa poistila,aby deťom dlh nevznikol. Čiže exekútor už povedal, že nemá na sebe nič a peniaze zrejme už známy neuvidí. V rámci dedičstva nemala už nič,keďže počas života to prepísala.
Viete nám poradiť, či sa s tým dá niečo robiť ?

Ďakujem.

sasa1310
28. jan 2024

exekúcia už bola počas jej života?

vroni
28. jan 2024

@sasa1310, píše, že splacala, takže asi exekúcia nebola vôbec. Keby aj bola, ci sa vôbec technický dá namietať neplatnosť úkonu voči mŕtvemu, to netuším.

sasa1310
28. jan 2024

@vroni no veď preto sa pýtam, lebo toto nesedí. Ak bola exekúcia počas života, ona nesmie darovať majetok. Nie som právnik, ale myslím si, že tým pádom by mala byť darovacia zmluva neplatná

lienka.7
28. jan 2024

@crysol asi najlepšie poradí @draik ako pravnik

draik
28. jan 2024

Kedy došlo k prevodu nehnuteľností?
Ako bolo ukončené súdne konanie?
Začalo voči dlžníčke exekučné konanie za jej života?
Radiť sprostredkovane je odveci.

crysol
autor
31. jan 2024

@sasa1310 Áno bola. Ona aj splácala mesačne peniaze, no úmrtím a tým,že nemá dedičstvo sa to zrušilo.

crysol
autor
31. jan 2024

@vroni
Bola exekúcia....sudca nariadil,aby splácala, tak splácala mesačne...no umrela a nemá žiadne dedičstvo lebo všetko poprepisovala

lienka.7
31. jan 2024

@crysol keď už mala exekúciu, tak potom uz nič prepisovať nemohla. Ak niečo stihla, tak to treba napadnúť (aspoň si myslím).
Ako písal @draik pokial nenapisete všetky podstatné info, ťažko radiť...

crysol
autor
31. jan 2024

@sasa1310 to neviem o tom...riešilo sa to súdom..súd nariadil splácanie mesačne na účet, čo posielala ta osoba, potom posielala menej až bola exekúcia. Tak sa to riešilo. Počas života...no zomrel.A nezanechal nič.

crysol
autor
31. jan 2024

@draik Súd jej nariadil splácať,aj platila mesačne. No potom už menej a menej...potom sa riešila exekúcia. Exekútor veci preveroval. Ona počas života zrejme všetok majetok darovala. Lebo exekútor povedal,že na jej mene nič nezostalo čiže ani dedičstvo nemala. Keby hej, dlhý sa prenesú no asi sa poistila

crysol
autor
31. jan 2024

@lienka.7 Splácala mesačne splátky, potom začala splácať menej...už to riešil exekútor. Ten povedal,že ona nemá na svojom mene nič ,čiže deti žiadne dedičstvo nemajú. Zrejme to poprepisovala na rodinu a tak sa poistila

gabrielkaa
31. jan 2024

@crysol ak mala exekúcie a počas toho disponovala majetkom, či už ho darovala alebo predala, tak to môže exekútor napadnúť.

gabrielkaa
31. jan 2024

To by bolo potom veľmi ľahké pre dlžníkov, akonáhle zistím, že mám exekúciu prepíšem majetok a mňa sa to netýka. Takto to nefunguje.

lienka.7
31. jan 2024

@crysol v poriadku, ale tam ide o to, kedy to urobila, rozumies?
Ak 5 rokov predtým, mas smolu. Ak chvíľku pred samotným súdom, je to špekulácia už, chapes?

draik
31. jan 2024

@crysol
Neposkytujete potrebné informácie, zrejme ich ani nemáte, radiť teda nemožno. Odporúčam danej osobe navštíviť advokáta so všetkými podkladmi. Na dohady nie je priestor.

crysol
autor
31. jan 2024

@draik Aké potrebné informácie? Veď som odpovedala. Splácala pôžičku nariadenú súdom, potom bola exekúcia. Počas toho umrela. Exekútor povedal,že sa s tým už nič nedá robiť. Advokát nám povedal to isté.

zuzanaete
31. jan 2024

@crysol Dolezite su datumy, aby bolo jasne, v akom poradi sa co dialo. Je velky rozdiel, ci majetky boli darovane pred exekuciou alebo az pocas prebiehajucej exekucie.